Rechercher dans ce blog

Tuesday, October 5, 2021

Big tech in één maand 900 miljard dollar lichter - De Tijd

De grootste vijf techbedrijven van Wall Street noteren op een zucht van een correctie.

De neergang van de bekendste Amerikaanse technologiebarometer hangt samen met de opmars van de Amerikaanse langetermijnrente tot circa 1,50 procent. Vooral groeiaandelen zijn rentegevoelig, omdat hun waardering grotendeels stoelt op hun toekomstige winsten. Bij een nulrente is 100 euro over vijf jaar evenveel waard als nu. Dat verandert razendsnel naarmate de rente verder de hoogte inschiet. In een waarderingsmodel voor een groeiaandeel impliceert een rentestijging van amper een halve procentpunt al vlug een wijziging van tientallen procenten.

De essentie

  • Kort na de uitbraak van corona vluchtten beleggers in bigtechaandelen. Door hun sterke balans en de aard van hun activiteit golden ze als een veilige haven in coronatijd.
  • Sinds de piek op 7 september is de gezamenlijke beurswaarde van Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook met 9 procent teruggevallen.
  • Beleggers vrezen een overwaardering wegens de stijgende langetermijnrente.

Bij de piek van de Nasdaq Composite op 7 september waren de grote vijf - Apple , Microsoft, Alphabet , Amazon en Facebook - samen 9.633 miljard dollar waard (zie grafiek). Maandagavond was dat na de uitverkoop nog 8.745 miljard, of 9 procent minder. Daarmee zat big tech op een zucht van een correctie: een daling van minstens 10 procent. De bredere Nasdaq Composite noteerde 7 procent onder de piek, maar opende dinsdag 0,4 procent hoger.

Vergelijking met 2000

De uitverkoop in big tech doet spontaan terugdenken aan de leegloop van de techzeepbel in 2000. 'Volledig onterecht', zegt Mislav Matejka, een strateeg van JPMorgan. 'Toen noteerde de MSCI World Tech met een premie van 120 procent tegenover de beurs op basis van de verwachte koers-winstverhouding. Vandaag is die premie slechts 30 procent. Toch is er de voorbije jaren een duidelijke opwaardering geweest.' Sinds eind 2019, dus voor de uitbraak van corona, steeg de gezamenlijke beurswaarde van de vijf bigtechaandelen met 77 procent. De vijf profiteerden van het massale thuisblijven en thuiswerken.

Het momentum in tech is voor een tijdje weg.
Mislav Matejka
Strateeg JPMorgan

Door die opwaardering is JPMorgan al een tijdje geen koper meer van technologieaandelen. Het advies luidt 'houden'. Matejka: 'De voorbije jaren stond tech vaak op onze kooplijst, maar in november 2020 besloten we winst te nemen.' Sindsdien ging de Nasdaq Composite nog 20 procent hoger.

Matejka: 'We geloven dat de Amerikaanse tienjaarsrente tot eind dit jaar zal stijgen. Dat zet de sector onder druk. Bovendien zijn de koersen wat te ver vooruitgelopen op de winstevolutie van de sector. Het momentum in tech is voor een tijdje weg.'

'Chips boven'

In de techsector geeft JPMorgan de voorkeur aan halfgeleiders. Die subsector staat bij het beurshuis wel op kopen. 'De halfgeleidersector reageert minder fors op renteschommelingen dan de sector technologie in het algemeen, leert het verleden.' Toch wordt de chipsector in de huidige verkoopgolf niet gespaard. In Amsterdam noteert de chipmachineleverancier ASML 17 procent onder zijn piek. Daarmee zit ASML bijna in een berenmarkt (een fundamenteel dalende trend), die begint vanaf een terugval met 20 procent.

Adblock test (Why?)


Big tech in één maand 900 miljard dollar lichter - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...