Rechercher dans ce blog

Sunday, October 31, 2021

3M gaat in beroep tegen opgelegde productiestop en veiligheidsmaatregelen, minister Demir (N-VA) niet te spreken over beroep: “Weinig verantwoordelijkheidszin” - Het Nieuwsblad

LEES OOK. Het is niet bij een dreigement gebleven: 3M kon geen antwoord geven aan inspectie en moet productie nu deels stilleggen (+)

Het departement Omgeving en het agentschap Zorg en Gezondheid maakten vrijdag bekend dat 3M de productielijnen die PFAS uitstoten, minstens tijdelijk moet stilleggen. Het bedrijf was er niet in geslaagd om de omgevingsinspectie ervan te overtuigen dat de uitstoot van de fabriek de omgeving niet verder belast.

Het chemiebedrijf heeft bij de Raad van State nu formeel beroep aangetekend tegen dat besluit. “Deze maatregelen zouden verhinderen om onze wereldwijde klanten uit belangrijke sectoren te dienen, en dit zonder duidelijke voordelen voor de volksgezondheid of het milieu”, klinkt het in een persbericht.

Nog volgens het persbericht van het bedrijf is steeds alle informatie openlijk gedeeld met de bevoegde autoriteiten over onder meer de activiteiten van 3M Zwijndrecht, inclusief afvalwaterlozingen en luchtemissies, gezondheidswetenschappen en ecotoxicologie, PFAS-bemonsterings- en risicobeoordelingsinformatie. “Dat zullen we blijven doen”, klinkt het. “Wij zijn steeds bereid om de Omgevingsinspectie te ontmoeten om specifieke vragen te helpen beantwoorden.”

LEES OOK. “Formidabel nieuws, maar nu mag ook financiële vergoeding volgen voor wie eronder heeft geleden”: buurtbewoners uit Zwijndrecht over stilleggen 3M (+)

Het chemiebedrijf zegt ook al eerder te hebben ingestemd met het verlagen van de lozingsnormen en het installeren van de best beschikbare controletechnologieën. “Deze veranderingen kunnen echter slechts worden doorgevoerd met een redelijke overgangsperiode, binnen een wettelijk kader, en in overleg, zodat de gekozen technologie aan onze gezamenlijke doelstellingen kan voldoen.”

Te hoge PFOS-waarden in het bloed

De Vlaamse regering had 3M voor een ultimatum gesteld nadat de resultaten van een eerste bloedonderzoek bij omwonenden vorige week had uitgewezen dat bij negen op de tien veel te hoge PFOS-waarden in het bloed zaten. Het bedrijf probeerde de omgevingsinspectie donderdag nog te overtuigen dat de fabriek in Zwijndrecht omwonenden niet bijkomend blootstelt aan PFAS, maar slaagde daar niet in.

Vrijdag had 3M al laten weten dat het bedrijf het oneens was met de omgevingsinspectie. Het zei toen ook dat het de milieuwetgeving en de algemene regelgeving strikt naleeft.

 

 ©  BELGA

Minister Demir: “Weinig verantwoordelijkheidszin”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over het beroep dat 3M heeft ingediend.

“We betreuren dat 3M zich niet gewoon neerlegt bij maatregelen die ons leefmilieu en de gezondheid van mensen beschermen. Eerder ging ze ook al in beroep tegen strengere lozingsnormen van de provincie Antwerpen”, reageert Demir. “Dat getuigt niet erg van verantwoordelijkheidszin ten aanzien van de gemeenschap, het leefmilieu en zijn eigen werknemers.”

Ze wijst er wel op dat het beroep niet opschortend werkt, “dus de betrokken productieprocessen zullen toch stopgezet moeten worden”. “Voor het overige zullen we de maatregel van de Omgevingsinspectie en Zorg en Gezondheid verdedigen. Die gingen immers niet over één nacht ijs.”

Adblock test (Why?)


3M gaat in beroep tegen opgelegde productiestop en veiligheidsmaatregelen, minister Demir (N-VA) niet te spreken over beroep: “Weinig verantwoordelijkheidszin” - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...