Rechercher dans ce blog

Tuesday, September 14, 2021

Verlenging sociaal energietarief botst op weerstand - De Tijd

Groen wil dat 1 miljoen gezinnen ook volgend jaar blijven genieten van het sociale energietarief, dat hen automatisch de laagste prijs op de markt geeft. Coalitiepartners en experts uiten kritiek.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) pleit ervoor om het sociaal tarief te verlengen zodat personen met een laag inkomen beschermd blijven tegen prijsstijgingen van elektriciteit en aardgas. Dat kondigde ze maandagavond aan bij de VRT.

Ze reageert daarmee op de hoge prijzen voor energie. De energieregulator CREG heeft berekend dat een gemiddeld gezin meer dan 1.000 euro per jaar zal betalen voor elektriciteit en 1.600 euro voor aardgas. Verwacht wordt dat de prijzen nog verder stijgen. 

België kent een sociaal tarief voor energie, waarbij automatisch de laagste marktprijzen gelden. Wie een laag inkomen heeft en bijvoorbeeld met een leefloon moet rondkomen, kan automatisch genieten van dat sociaal tarief.

1 miljoen gezinnen

Eind vorig jaar besliste de federale regering dat sociale tarief uit te breiden, zodat 1 miljoen gezinnen eronder vallen. Normaal loopt die uitbreiding eind dit jaar af, maar nu de energieprijzen zo sterk stijgen, stelt minister Van der Straeten voor dat de uitbreiding zou doorlopen. Het voorstel komt op tafel bij de begrotingsbesprekingen van deze maand.

Een andere optie om de factuur betaalbaar te houden is het btw-tarief op de energiefacturen verlagen van 21 naar 6 procent, zoals dat vroeger al gebeurde. Van der Straeten zegt daar echter geen voorstander van te zijn, omdat dan iedereen gelijk voor de wet is. Ze verkiest sociaal gestuurde correcties, zoals het sociaal tarief.

Het Groen-voorstel stuit op kritiek van Ive Marx (UAntwerpen). Hij vraagt zich af hoe mensen worden aangespoord om te werken, als ze door hun net iets hoger inkomen het sociaal tarief verliezen.

Ook coalitiepartners Open Vld en CD&V volgen niet zonder meer. Voor Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert ligt het echte debat bij de veelheid aan Vlaamse en federale heffingen die de energiefactuur verzwaren. 'Hoe kunnen we die verlagen en de inkomsten compenseren?', werpt hij op. Het sociaal tarief is voor hem 'slechts een zeer partiële oplossing als alle anderen in de kou staan en ervoor meebetalen'.

CD&V-voorzitter Joachim Coens noemt de betaalbaarheid van de energiefactuur een 'zeer terechte bezorgdheid'. 'Maar naast het sociaal tarief bestaan ook andere mogelijkheden, zoals de energienorm. Die zorgt dat ook voor werkende gezinnen met een gemiddeld inkomen de factuur niet de pan uitswingt.'

Maar ook een energienorm komt met vraagtekens. Ze heeft maar zin op één voorwaarde, argumenteert VBO-topman Pieter Timmermans. Met name dat men geen bijdragen uit de energiefactuur haalt om de energienorm te respecteren, maar ze dan vervolgensvervangt door eco-taksen buiten de energienorm om.

Adblock test (Why?)


Verlenging sociaal energietarief botst op weerstand - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...