Rechercher dans ce blog

Thursday, September 9, 2021

Sluipt ECB richting exit met pandemische stimulus? - De Tijd

De Europese Centrale Bank (ECB) zet straks - met de teller van de pandemische stimulus op 1.300 miljard - voorzichtig de bocht in naar een normalisering van het geldbeleid, voorspellen de meeste economen.

Moet de ECB in het vierde kwartaal evenveel schulden blijven opkopen als de voorbije maanden? Dat is de belangrijkste vraag die de bestuurders van de centrale bank donderdagmiddag moeten beantwoorden.

De ECB koopt sinds het tweede kwartaal van met haar pandemieprogramma (PEPP) voor ongeveer 80 miljard euro schuldpapier per maand. De aankopen werden half maart verhoogd om de stijging van de langetermijnrente te stoppen. Ze moeten garanderen dat bedrijven, gezinnen en overheden goedkoop geld kunnen blijven lenen, de economie zuurstof geven en de inflatie op middellange termijn opkrikken.

Pandemische stimulus
Sinds de start van de pandemie kocht de ECB een extra 1.341 miljard schulden op

De teller van de pandemische stimulus staat intussen op 1.341 miljard euro. Om een idee te geven: met dat bedrag zou je in theorie alle genoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs, inclusief multinationals als Unilever, ASML, Philips en Shell, kunnen opkopen. De extra bulkinkopen van schuldpapier hebben de balans van de ECB tot een record van 8.200 miljard euro doen aanzwellen (zie grafiek), het equivalent van 70 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone.

Verscheidene ECB-bestuurders willen die aankopen verminderen, omdat de economie sneller herstelt dan verwacht en de inflatie fors stijgt.

De inflatie in de eurozone steeg in augustus naar 3 procent, het hoogste peil in tien jaar. De ECB streeft naar 2 procent inflatie op middellange termijn en ze zal haar groei- en inflatieprognoses verhogen.

Maar sommige bestuurders pleiten voor voorzichtigheid. De hoge inflatie is wellicht tijdelijk en de opmars van de deltavariant van het coronavirus kan het economisch herstel afremmen. 'Voor de ECB is alleen de inflatie van volgend jaar van belang', onderstreept Carsten Brzeski, hoofd macro-economie van ING. Economen en de ECB verwachten dat de inflatie in 2022 weer onder de doelstelling van 2 procent zakt.

Voor de ECB is alleen de inflatie van volgend jaar van belang.
Carsten Brzeski
Hoofd macro-economie ING

Toch voorspellen de meeste economen dat Frankfurt de stimulus vermindert. 'We verwachten dat de ECB de aankopen verlaagt van 80 naar 60 miljard euro per maand, omdat de langetermijnrente is gedaald en de data van de economische activiteit zijn verbeterd', zegt Konstantin Veit van de vermogensbeheerder Pimco. 'Dat is in lijn met het aankoopbedrag van begin dit jaar.'

Brzeski verwacht dat de ECB voor 80 miljard per maand blijft kopen. Hij merkt op dat de inflatiedoelstelling in juli is verhoogd naar 2 procent en dat de ECB niet voor de Amerikaanse centrale bank wil starten met 'tapering', de geleidelijke afbouw van de obligatieaankopen.

Het PEPP-programma van obligatieaankopen loopt minstens tot eind maart 2022. De ECB zal wellicht pas later beslissen of er een verlenging komt. Een mogelijke stopzetting van het PEPP-programma betekent niet het einde van het tijdperk van zeer lage rente. De ECB heeft nog een ander programma van obligatieaankopen en analisten verwachten de eerste renteverhoging pas in 2024.

Waarom is een beetje inflatie nuttig?

Geen inflatie. Het leven wordt niet duurder. Daar kan niemand iets tegen hebben, toch? Zo eenvoudig is het niet. En wel om drie redenen.

Een: verzekering tegen deflatie, een ontwrichtend klimaat van algemene prijsdaling dat bedrijven en gezinnen hun geld doet oppotten. Bij 2 procent deflatie is 100 euro koopkracht nu er volgend jaar 102 en is de matras een aanlokkelijke bestemming voor het spaargeld. Bij 2 procent inflatie heb je volgend jaar maar 98 euro koopkracht meer, een prikkel(tje) om het geld te laten rollen.

Twee: schuldenbergen 'draaglijk' houden. De eurozone ging de pandemie in met meer dan 10.000 miljard euro schulden, in de Verenigde Staten stond de teller op meer dan 23.000 miljard dollar. In een democratie is het net iets moeilijker die schuld op grootmoeders wijze - door minder uit te geven, of meer belastingen te heffen - af te lossen dan door via een scheut inflatie de schuldenberg reëel af te toppen.

Drie: een beetje inflatie maakt het bedrijven, sectoren én landen gemakkelijker een loonhandicap weg te werken. Bij globale nulinflatie moeten die bedrijven of landen om weer concurrentieel te worden het mes zetten in prijzen of lonen. Zeker voor landen is zo'n 'interne devaluatie' extreem moeilijk, zoals Ierland en Spanje in de eurocrisis ondervonden.

Adblock test (Why?)


Sluipt ECB richting exit met pandemische stimulus? - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...