Rechercher dans ce blog

Monday, September 13, 2021

Peking stuurt aan op splitsing populairste Chinese betaalapp - De Tijd

Het recentste juridische salvo van de Chinese regering is gericht tegen Ant Group. De Chinese gigant achter de populaire betaaldienst Alipay moet zijn app mogelijk opsplitsen.

Onvermoeibaar blijft de Chinese Communistische Partij machtige bedrijven de duimschroeven aandraaien. Na - alweer - de gamingbedrijven vorige week, richt de overheid opnieuw het vizier op Ant Group, de grootste fintechgroep van het land. Ingewijden melden aan de Britse zakenkrant Financial Times dat Peking de allesomvattende app met meer dan 1 miljard gebruikers opgesplitst wil zien.

Meer nog dan een simpele betaalapp is Alipay een heus ecosysteem, dat gebruikers in staat stelt om via QR-codes werkelijk overal betalingen af te handelen. Maar Ant Group, ooit ontstaan als spin-off van de e-commercereus Alibaba, verdient vooral geld met aanverwante financiële diensten, zoals bijvoorbeeld consumentenkredieten en verzekeringen. Vorig jaar leverden die activiteiten zo'n 39 procent van de omzet.

Joint venture

Die CreditTech-afdeling van Alipay wil Peking aanpakken. De lucratieve poot valt ruwweg op te delen in twee producten: Huabei, dat te vergelijken valt met een traditionele kredietkaart, en Jiebei, dat zich toelegt op kleine leningen. Nadat eerder al de technische opsplitsing van de betaalsystemen opgelegd werd, gaat de Chinese regulator nog een stap verder. De twee betaaldiensten moeten onderkomen vinden in een afzonderlijke applicatie én de gebruikersdata moeten overgedragen worden aan een ratingbureau, dat deels in handen van de overheid is.

Het zicht van Ant Group op de kredietwaardigheid is enorm scherp en beter dan dat van de banken.
Hans Degryse
Bankenspecialist KU Leuven

Dat de gebruikersgevens losgekoppeld moeten worden, betekent een tegenvaller van formaat voor Alipay. Dankzij de berg aan betaaltransacties kan de fintechgroep zeer gedetailleerde klantenprofielen en kredietscores opstellen voor leningen. Zelf zet Alipay geen kapitaal opzij, maar de groep neemt wel een commissie en schuift de leningen vervolgens door naar de banken. 'Hun zicht op de kredietwaardigheid is enorm scherp en beter dan dat van de banken', zei professor en bankenspecialist Hans Degryse daar vorig jaar over in De Tijd.

'De regering gelooft dat big tech zijn monopolie te danken heeft aan zijn controle over data. Peking wil daar een einde aan maken', zegt een ingewijde aan Financial Times. Niet toevallig voert China vanaf 1 november nieuwe privacyregels in, waardoor het voor bedrijven moeilijker worden om data te verzamelen. Ruimer sleutelt het land aan nieuwe vijfjarenplannen die het bedrijfsleven de komende tijd viseren. Centraal daarbij staat de strijd tegen de ongelijkheid, oftewel de ijver van president Xi Jinping voor 'gedeelde welvaart'.

Het is niet de eerste keer dat Alipay op de korrel genomen wordt. Eind vorig jaar stak de overheid stokken in de wielen bij de geplande megabeursgang van Ant Group, die ruim 35 miljard dollar moest ophalen. De Chinese beurswaakhond tackelde de plannen op het laatste nippertje, wegens 'mogelijke wijzigingen in de regulering'.

Die demarche had te maken met Alibaba- en Ant Group-oprichter Jack Ma, die het politiek iets te bont maakte. De flamboyante tycoon, die even uit het openbare leven verdween, had voor de beursgang kritiek geuit op de Chinese staatsbanken en lanceerde tijdens een speech voor hoge staatsfunctionarissen verwijten dat de regulatoren innovatie zouden tegenhouden. Ondanks verwoede pogingen om het regime ter wille te zijn, kon de nieuwe topman van Ant Group, Daniel Zhang, de relaties met de overheid nog niet herstellen.

Alibaba en Tencent slopen muren rond hun apps

Alibaba en Tencent, de twee grootste techbedrijven van China, kondigden maandag aan dat ze hun digitale platformen openstellen voor elkaars gebruikers en voor concurrenten. Daarmee buigen ze voor de Chinese autoriteiten die de sector de opdracht gegeven hadden de muren rond hun apps te slopen.

De afgelopen acht jaar bestond de Chinese techwereld uit twee kampen omdat Alibaba zijn platform afsloot voor klanten van Tencent en vice versa. Daardoor kon wie online iets kocht in een Alibaba-winkel bijvoorbeeld geen bericht versturen via de berichtendienst WeChat van Tencent.

Maar na een vergadering op het ministerie van Industrie en Informatietechnologie lieten beide techreuzen weten dat ze de nieuwe orders van de autoriteiten 'volledig zullen naleven'. De ingrepen, die de komende weken worden doorgevoerd, zullen het leven van honderden miljoenen gebruikers veranderen.

Adblock test (Why?)


Peking stuurt aan op splitsing populairste Chinese betaalapp - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...