Rechercher dans ce blog

Thursday, September 16, 2021

Ontex krijgt pak geld van Braziliaans Hypermarcas - De Tijd

De Braziliaanse groep Hypera (ex-Hypermarcas) betaalt Ontex 500 miljoen real (81 miljoen euro) om hun geschil over de overname van haar divisie hygiëneproducten bij te leggen. Ontex gebruikt het geld om zijn schulden af te bouwen.

Ontex kocht vier jaar geleden de divisie hygiëneproducten van Hypermarcas voor een ondernemingswaarde (inclusief schulden dus) van 1 miljard real (toen 286 miljoen euro). Dat gaf de Vlaamse luierfabrikant een stevige voetafdruk in het Zuid-Amerikaanse land.

Maar de deal draaide verkeerd uit. De fabrieken van Hypermarcas waren oud en investeringen waren nodig. Een prijzenoorlog met de concurrentie drukte de prijzen en de Braziliaanse real maakte bokkensprongen. Er viel bovendien een lijk van 15 miljoen euro uit de kast: verkopers hadden richtlijnen aan hun laars gelapt en klanten groter dan geplande kortingen aangeboden zonder die in het IT-systeem in te brengen.

Het was tot nu onbekend, maar Ontex was een arbitrageprocedure begonnen tegen Hypermarcas (nu Hypera). Die mondde zopas uit in een minnelijke schikking. Als onderdeel van de schikking zal Ontex tegen 1 oktober 500 miljoen real (81 miljoen euro) ontvangen van Hypera. Dat sluit de arbitrageprocedure af.

Ontex zal het bedrag van de schikking dat overblijft na aftrek van bepaalde kosten gerelateerd aan de arbitrageprocedure gebruiken om schulden terug te betalen. De luierfabrikant torste eind juni een nettoschuld van 843 miljoen euro.

Kiezel verdwijnt

Dit is niet alleen goed nieuws voor de balans van Ontex. Het is ook een kiezel die uit Ontex' schoen verdwijnt op het moment waarop de luierfabrikant aan een verkoop van zijn Braziliaanse divisie werkt, zoals De Tijd enkele dagen geleden berichtte.

'De evaluatie van de bedrijfsstrategie gaat voort', zei Ontex toen. 'Tegelijk evalueren we onze marktstrategie. Ook onze strategische positie in opkomende markten wordt continu bekeken.'

Brazilië presteerde in de eerste jaarhelft van 2021 in Ontex goed, net als de VS. De twee markten groeiden in 2020 met dubbele cijfers op vergelijkbare basis. Het uiteindelijke resultaat in de regio werd echter sterk beïnvloed door de wisselkoers van onder andere de real, die vorig jaar fors daalde.

Het aandeel Ontex wint op de beurs van Brussel 5,7 procent.

Adblock test (Why?)


Ontex krijgt pak geld van Braziliaans Hypermarcas - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...