Rechercher dans ce blog

Monday, September 6, 2021

ACV pleit voor hogere lasten op studentenjobs, maaltijdcheques en flexi-jobs - De Tijd

Volgens ACV-topman Marc Leemans loopt de sociale zekerheid per jaar 16 miljard euro mis door te lage bijdragen op lonen.

Nadat vorige week het debat over de betaalbaarheid van pensioenen startte en meteen de regering verdeelde, geeft vakbondstopman Marc Leemans een schot voor de boeg van de volgende discussie: de regeringsplannen om meer Belgen aan het werk te krijgen en te houden. In Het Laatste Nieuws zegt hij dat die plannen hem doen steigeren.

Dinsdag start een werkgelegenheidsconferentie, waarin de federale regering probeert een route uit te tekeken die moet leiden naar haar doel om 80 procent van de 20 tot 64-jarigen aan het werk te krijgen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt - een lastig op te lossen mismatch tussen de profielen van wie werkloos is en de in vacatures gezochte profielen - ligt daarbij nadruk op 'harmonieuze eindeloopbanen.'

De betaalbaarheid van de sociale zekerheid is niet het probleem, wel dat het geld niet doorstroomt
Marc Leemans

Leemans vindt dat de regering daarbij 'niet blind streepjes mag trekken tot we aan die tachtig procent komen. 'Jobs moeten ook werkbaar, leefbaar en correct verloond worden én ze moeten sociale rechten geven.'

Hij stelt daarom extra lasten op arbeid voor. 'Flexijobs? Heel lage sociale bijdragen. De kluseconomie? Helemaal vrijgesteld. En zo is er nog een dozijn uitzonderingen. Ik heb het opgezocht: de sociale zekerheid loopt daardoor elk jaar 16 miljard euro mis', stelt Leemans in het interview.

'De betaalbaarheid van de sociale zekerheid is dus niet het probleem', stelt hij, 'wel dat het geld niet doorstroomt.' 

Studenten en maaltijdcheques

Op de maaltijd-, eco- en andere cheques en extralegale voordelen zoals de tweede pensioenpijler - die nu grotendeels vrijgesteld zijn van RSZ-bijdragen - moeten volgens Leemans eveneens voortaan bijdragen geheven worden. 

Ook wie als student vandaag bijklust, betaalt geen sociale bijdragen. Leemans wil ook dat veranderen, zodat studenten in ruil rechten kunnen opbouwen. Dat betekent dat een student bijna even duur wordt als een 'gewone' werknemer.

Volgens Leemans is dat geen probleem omdat de flexibiliteit van jobstudenten hun grote troef is. 'En als je ziet met welk personeelstekort de horeca zit, dan betwijfel ik of het correct betalen van bijdragen zo'n grote drempel gaat zijn', zegt hij.

Beperking op uitzendarbeid

De vakbondsman wil voorts dat wie de schoolbanken verlaat zonder diploma meteen weer een uitkering krijgt, wil een hogere uitkering voor wie deeltijds werkt én wil uitzendwerk beperken. Volgens hem is dat allemaal betaalbaar met de zestien miljard euro aan extra belastingen. 

Tachtig procent

Een werkzaamheidsgraad van 80 procent wordt gezien als een van de belangrijkste manieren om in de sociale zekerheid de uitgaven voor pensioenen en ziekteverzekering van een ouder wordende bevolking te blijven betalen.

Federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) zei afgelopen week dat haar pensioenplan op de hypthese steunt dat die tachtig procent wordt bereikt, al trok ze die verklaring zondag opnieuw in. Vandaag zijn 69 procent van de Belgen aan het werk.

Adblock test (Why?)


ACV pleit voor hogere lasten op studentenjobs, maaltijdcheques en flexi-jobs - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...