De Belgische plantagegroep gaat zijn personeel in moeilijk bereikbare regio's in Zuidoost-Azië en West-Afrika inenten tegen het coronavirus. 'Vooral in Papoea botsen we op weerstand', zegt CEO François Van Hoydonck. 'Daar staan vaccins gelijk aan voodoo'.
Sipef maakte in de marge van zijn halfjaarcijfers bekend dat het zijn volledige personeel gratis coronavaccins aanbiedt. Het gaat om 21.000 werknemers in landen waar de lokale medische ondersteuning erg beperkt is, zoals Papoea-Nieuw-Guinea en rurale regio's in Indonesië. Ook in West-Afrika, waar Sipef bananen teelt in Ivoorkust, krijgen werknemers vaccins aangeboden.
'We zijn proactief begonnen met de geleidelijke lokale bevoorrading van vaccins voor onze mensen. Maar natuurlijk verplichten we niemand', zegt CEO François Van Hoydonck. Sipef heeft eigen veldhospitalen in de drie landen waar het plantages heeft. 'Daar dienen we de vaccins zelf toe onder toezicht van de betrokken gezondheidsministeries'. Ook de volwassen familieleden van werknemers komen in aanmerking waardoor het totale bereik nog hoger kan liggen dan 21.000.
In Indonesië, de grootste productiemarkt waar het 15.000 mensen tewerkstelt, tekende Sipef in op een vaccinprogramma van de overheid. 'Maar we betalen de vaccins in Indonesië volledig zelf'. Het bedrijf trok daarvoor al 1,4 miljoen dollar uit, 70 dollar per vaccin. 'We hebben al 5.000 mensen in Indonesië kunnen vaccineren maar zijn momenteel in afwachting van een nieuwe levering. Per twee tot drie weken krijgen we schijven van 5.000 vaccins geleverd', zegt Van Hoydonck. Het gaat uitsluitend om de Chinese vaccins Sinovac en Sinopharm.
In Papoea-Nieuw-Guinea worden in Europa of de VS ontwikkelde vaccins voorzien die voornamelijk vanuit Australië worden aangeleverd. Daar werden van de 5.000 werknemers die op Sipefs palmplantages werken nog maar 200 mensen gevaccineerd. 'Hier botsen we op de meeste scepsis', zegt Van Hoydonck. 'Op lokale media en sociale media worden vaccins in verband gebracht met voodoopraktijken. De urgentie om te vaccineren is ook lager omdat er tot dusver erg weinig besmettingen waren'. Sipef zal er een sensibiliseringscampagne opstarten.
In het West-Afrikaanse Ivoorkust heeft Sipef 1.300 werknemers. Daar kon het via de overheid voor iedere werknemer vaccin bekomen, van Pfizer, AstraZeneca en Moderna. Hier komen de vaccins uit internationale steunprogramma's en moet Sipef de kost niet zelf dragen. 'We hebben in twee van onze vier bananenplantages het voltallige personeel een prik kunnen toedienen. Tegen eind augustus kunnen we iedereen van een eerste prik voorzien'.
Het vaccineren van mensen in ontwikkelingslanden komt erg traag en moeilijk op gang. In Azië is minder dan 10 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd, in Afrika minder dan 5 procent. Het wereldwijde programma dat daarvoor is opgezet, Covax, kampt met forse tekorten aan vaccins. Dat Sipef de hand kon leggen op aanzienlijke voorraden, bewijst de onderhandelingsmacht van het bedrijf bij overheden. 'We maken met onze eigen hospitalen deel uit van de sociale zekerheid waardoor men ons kent bij gezondheidsministeries, dat vergemakkelijkt één en ander', aldus Van Hoydonck.
Sipef koppelt de vaccinatieboodschap aan een sterk halfjaarrapport. De markt voor palmolie - met ruime voorsprong Sipefs voornaamste teelt - zit in een stevige remonte.
Na een vulkaanuitbarsting in 2019 konden de getroffen oliepalmen herstellen, waardoor de volumes in de eerste jaarhelft met een vijfde groeiden. Voor het volledige jaar mikt Sipef op 10 procent volumegroei.
De Schotense groep heeft al driekwart van haar verwachte productie verkocht tegen 1.005 dollar per ton. Dat is meer dan 300 dollar meer dan vorig jaar (692 dollar). Ondanks een exporttaks in Indonesië, die opnieuw wat werd versoepeld, verwacht Sipef een jaarwinst tussen 60 en 70 miljoen dollar.
Dat cijfer zal nog stijgen door de uitzonderlijke meerwaarde van 11 miljoen dollar die het bedrijf boekt op de bijna afgeronde verkoop van zijn Indonesische theedochter PT Melania. Dat kan de totale winst op meer dan 80 miljoen dollar brengen, een veelvoud van de 11 miljoen vorig jaar.
Het sterke cijferrapport stuwde Sipef donderdag naar zijn hoogste beurskoers dit jaar: 49 euro. De jongste vier jaar moest de landbouwgroep een derde van zijn beurswaarde inleveren in een tijd waarin beleggers steeds kritischer worden voor duurzaamheidscriteria. Het machtige Noors staatsoliefonds trok zijn handen van palmolie, dat vaak in één adem wordt genoemd met ontbossing, en vertrok in 2019 uit het kapitaal. Voor Sipef is het dan ook erg belangrijk om duurzame en ethische credibiliteit op te bouwen. Dat doet het onder meer via duurzame certificering van zijn teelt en nu dus ook via deze vaccinatiecampagne.
Sipef biedt 21.000 werknemers gratis vaccinatie aan - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment