Rechercher dans ce blog

Saturday, August 14, 2021

Hoe maakt u uw woning klimaatproof? | Netto - De Tijd

Meer hittegolven, periodes van droogte en extremere neerslag. Dat staat ons te wachten tegen 2050, waarschuwen de Verenigde Naties in hun jongste rapport.

Vlaanderen wil daarom tegen 2050 fossiele brandstoffen zoals stookolie en gas geleidelijk bannen. In zijn Renovatiepact staat daarnaast de ambitie dat tegen 2050 elk huis en appartement in Vlaanderen het energielabel A heeft. Die labels gaan van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). Een energielabel A staat voor een energiepresatiescore van maximaal 100 kWh/m² voor een bestaande woning of een E-peil van maximaal E60 voor een nieuwbouw of grondige renovatie.

Vlaanderen heeft als ambitie dat tegen 2050 elke woning een energielabel A heeft.

‘Er is nog een gigantische weg af te leggen. Amper 4,6 procent van de bijna 3 miljoen huizen en appartementen voldoet aan dat streefdoel’, zegt Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA. Het gemiddelde energielabel is D.

Een energielabel is alleen verplicht bij de verkoop of verhuur van een huis. Hebt u geen koop- of verkoopplannen en wilt u toch een idee krijgen hoe energiezuinig uw woning is? Via de EPC-tool op energiesparen.be kunt u het energielabel van uw woning inschatten en vergelijken met dat van andere woningen. De test geeft ook adviezen hoe u de energiescore kunt verbeteren.

Bouwers en verbouwers moet sowieso aan almaar strengere energienormen voldoen. Nieuwbouwwoningen moeten sinds dit jaar de BEN-norm halen. BEN staat voor Bijna Energie Neutraal, wat overeenkomt met een E-peil van maximaal E30. Wie grondig renoveert, mag vanaf volgend jaar nog maximaal E60 scoren.

1 Bijna Energie Neutraal

‘BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt volledig uit groene energiebronnen gehaald’, zegt Flipts. Denk aan een warmtepomp en zonnepalen. Ga ervan uit dat u uw woning niet te veel kunt isoleren. Hou er wel rekening mee dat een goed geïsoleerd huis ook uitgerust moet zijn met een performant ventilatiesysteem.

Ga ervan uit dat u uw woning niet te veel kunt isoleren.

Wie zijn woning nu al klimaatproof wil maken, mijdt stookolie en gas. Volgens het Energiepact mag in België vanaf 2050 alleen nog hernieuwbare energie worden gebruikt. Stookolie moet er tegen 2035 helemaal uit, gas krijgt nog tot 2050 genade. De Vlaamse regering scherpt die doelstelling nog aan en heeft beslist dat binnenkort geen stookolieketels meer mogen worden geïnstalleerd bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Het Vlaams Parlement bereidt ook een verbod op het vervangen van bestaande stookolieketels voor. Ook gasaansluitingen bij grote verkavelingen, appartementsgebouwen en groepswoningbouwprojecten zijn voortaan uit den boze.

2 Wapen u tegen droogte en overstromingen

Zoals de overstromingen van midden juli pijnlijk illustreerden, stopt klimaatproof wonen niet bij de muren van uw (al dan niet energiezuinig) huis. ‘Een goede waterinsijpeling wordt almaar belangrijker’, zegt Flipts. Vermijd bouwen in overstromingsgevoelige gebieden, onthard de (voor)tuin en buffer zo veel mogelijk regenwater via een regenwaterput, regentonnen en eventueel een groendak. Door uw gazon (deels) te vervangen door bodembedekkers en planten door en een vijver of wadi aan te leggen kunt u zich wapenen tegen de vaker voorkomende periodes van droogte.

Met het oog op frequentere hittegolven is verkoeling ook geen overbodige luxe. Natuurlijke verkoeling door bomen die voor schaduw opleveren (en water opnemen) valt te verkiezen boven een zonnewering op zonne-energie. Een airco installeren is een ‘fausse bonne idée’.

3 Financiële stimulansen

De Vlaamse overheid stimuleert energiezuinig bouwen en renoveren met allerlei fiscale voordelen, premies en leningen.

‘Via de netbeheerder Fluvius kunt u premies krijgen voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatie, beglazing, zonneboiler, warmtepomp en zonnepanelen in bestaande woningen. Nieuw vanaf 2021 is de EPC-labelpremie voor alle woningen’, zegt Geert Flipts van VEKA. Die premie bedraagt 2.500 tot maximaal 5.000 euro voor een woning en maximaal 3.750 euro voor een appartement.

Eigenaars met een laag of gemiddeld inkomen die een woning ouder dan 30 jaar renoveren, kunnen aanspraak maken op de renovatiepremie.
Geert Flipts
Woordvoerder van VEKA

‘Eigenaars met een laag of gemiddeld inkomen die een woning ouder dan 30 jaar renoveren, kunnen aanspraak maken op de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Vier categorieën van verbouwingswerken komen in aanmerking: ruwbouw, buitenschrijnwerk, dak en technische installaties. De tegemoetkoming bedraagt 20 of 30 procent van de factuur, exclusief btw, met een maximale premie van 2.500 of 3.333 euro per categorie.’

Gratis leningen

‘Wie vanaf dit jaar een energieverslindende woning koopt en die binnen vijf jaar energiezuinig maakt, kan bij zijn bank tot 60.000 euro gratis lenen via het renteloze renovatiekrediet. Wie een woning erft of geschonken krijgt, kan bij het lokale energiehuis terecht voor een energielening+, die bijna volgens dezelfde modaliteiten wordt verstrekt. Ook via de lokale energiehuizen kunnen enkele kwetsbare doelgroepen een energielening afsluiten tot 15.000 euro, terug te betalen over termijn van tien jaar met 0 procent intrest.

Fiscale voordelen

Koopt u een woning die u binnen vijf jaar grondig energetisch renoveert, dan betaalt u 5 procent aankoopbelasting in plaats van het standaardtarief van 6 procent. Een ingrijpende energetische renovatie (IER) houdt in dat u minstens 75 procent van de buitenschil van uw woning - denk aan de gevel, het dak en de ramen - (na)isoleert én dat u de opwekker voor verwarming of koeling volledig vervangt.

Krijgt u een woning geschonken en laat u binnen vijf jaar voor minstens 10.000 euro (exclusief btw) ingrijpende energetische renovatiewerken uitvoeren door een aannemer, dan betaalt u op die schenking een lager tarief schenkbelasting.

Tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 kunt u in heel België onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het verlaagde btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw in plaats van 21 procent. Komt u daarvoor niet in aanmerking, dan kunt u onder bepaalde voorwaarde, een sloop- en heropbouwpremie’ van 10.000 euro aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Wie energiezuiniger (ver)bouwt dan wettelijk verplicht, betaalt in Vlaanderen gedurende vijf jaar slechts de helft of zelfs helemaal geen onroerende voorheffing, de jaarlijkse vastgoedbelasting op basis van het kadastraal inkomen van de woning.

Adblock test (Why?)


Hoe maakt u uw woning klimaatproof? | Netto - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...