Rechercher dans ce blog

Friday, July 23, 2021

'Pingdemic' geeft Britse werkgevers kopzorgen - De Tijd

Dat de Britten geen coronarestricties meer hebben op het moment dat er weer veel virus circuleert, doet de corana-app van de overheid op hol slaan. Er zitten zo veel mensen thuis dat werkgevers stilaan met de handen in het haar zitten.

De 'pingdemic', zo noemen de Britse kranten het fenomeen dat zich momenteel afspeelt in het Verenigd Koninkrijk, naar het geluid dat de corona-app van de overheid maakt als die een hoogrisicocontact meldt aan de gebruiker. Wie 'gepingd' wordt, moet tien dagen in zelfisolatie uit voorzorg.

Het geluid weerklinkt dezer dagen vaak in de Britse huishoudens. Dat de Britten sinds 19 juli - 'Freedom Day' volgens premier Boris Johnson - geen coronarestricties meer kennen terwijl er toch nog veel virus circuleert, doet de app op hol slaan. Die combinatie van veel mobiliteit en veel virus - het VK kent zo'n 50.000 besmettingen per dag - maakt dat meer dan 1,7 miljoen van de 67 miljoen Britten thuis in quarantaine zitten.

Ook wie dubbel gevaccineerd is, wordt voorlopig gevraagd zich te isoleren bij een 'ping'.

Dat meer dan de helft van de Britse bevolking al dubbel gevaccineerd is, heeft nog geen effect. Ook wie gevaccineerd is, wordt voorlopig gevraagd zich af te zonderen na een hoogrisicocontact.

Lege rekken

De 'pingdemic' bezorgt de Britse bedrijven kopzorgen. Sommige werkgevers zien tot een kwart van hun personeel uitvallen, wat zich ook toont in het straatbeeld. In veel supermarkten raken de rekken niet gevuld omdat er te weinig werknemers beschikbaar zijn. Supermarktketens doen een beroep op duizenden interim-werknemers om de gaten te vullen.

In de horeca en kledingwinkels wordt steen en been geklaagd over het personeelstekort. Sommige zaken moeten tijdelijk sluiten omdat te veel personeel een 'ping' heeft ontvangen. Ook in de logistiek en de industrie is het alle hens aan dek. In de Britse pers verschijnen berichten over afgelaste treinen, onbezorgde post, lege tankstations en aangepaste shiften. Sommige wanhopige bedrijfsleiders vragen hun personeel de richtlijnen te negeren.

Kritische beroepen

De Britse overheid worstelt met het probleem. Johnson, die in isolatie zit na 'gepingd' te worden, roept mensen op zich aan de zelfisolatie te houden. 'We moeten voorzichtig blijven bij het heropenen van het land', zei Johnson. Tegelijk beseft de overheid dat iets moet gebeuren.

De Britse overheid werkt aan een lijst met uitzonderingen, maar die zal niet lang worden.

Minister van Economie Kwasi Kwarteng werkt aan een lijst van 'bevoorrechte' sectoren die de isolatie zouden mogen negeren als de werknemers een negatieve PCR-test voorleggen. Maar die lijst komt met moeite tot stand, nu iedereen op die lijst met 'kritische functies' probeert te raken. Kwarteng gaf al aan dat de lijst niet uitgebreid zal zijn.

De overheid wil vanaf 16 augustus dubbel gevaccineerde personen uitsluiten van isolatie, maar zeker is die ingreep nog niet, zei Kwarteng. 'Ik heb er vertrouwen in, maar ik kan het nog niet garanderen. We zullen komend weekend alles bekijken en een beslissing nemen.'

Adblock test (Why?)


'Pingdemic' geeft Britse werkgevers kopzorgen - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...