Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) plant twee à drie nieuwe gascentrales. Die moeten de kernuitstap mee opvangen die voorzien is tegen 2025: een flexibele aanvulling bij wind- en zonne-energie, zeg maar. Op die manier wil men de energieproductie op peil houden in periodes met weinig wind en/of zon.
Al sinds 2003 - 18 jaar, dus - worstelt ons land met de kwestie van de sluiting van de kerncentrales. Toen besliste de paarsgroene regering-Verhofstadt I om daarvan werk te maken, maar sindsdien is het proces stilgevallen, vooral onder druk van de energiesector. Volgens de wet moeten de zeven Belgische kerncentrales sluiten in 2025, en dat wordt bevestigd in het regeerakkoord van de huidige federale regering. Voorstanders van kernenergie voeren aan dat het schone energie is, terwijl gascentrales CO2 uitstoten. Tegenstanders wijzen op het probleem van de opslag van gevaarlijk kernafval.
De N-VA - federaal in de oppositie maar wel in de Vlaamse meerderheid - is het niet eens met de federale beleidsopties op het vlak van energie. De partij wil de twee recentste kerncentrales openhouden. "De N-VA kiest voor een realistisch scenario voor de kernuitstap, tegen uiterlijk 2065", is te lezen op de website van de partij.
"Als men federaal plannen maakt met Groen en Ecolo die niet ten goede komen aan de Vlaamse democratie, dan zal ik mijn stem laten horen en ernaar handelen", dreigde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vorig jaar nog. "De verkiezingen zijn gegaan over de betaalbaarheid van de energiefactuur, ik ga me nu niet aanpassen." Het is Demir die zich over een eventuele beroepsprocedure over de centrale in Vilvoorde moet buigen.
"Njet" Vlaams-Brabant tegen nieuwe gascentrale ondanks positieve adviezen: technische of politieke beslissing? - VRT NWS
Read More
No comments:
Post a Comment