Rechercher dans ce blog

Friday, July 9, 2021

Nederland scherpt coronamaatregelen aan - De Tijd

'Niet leuk, wel noodzakelijk.' Met die woorden kondigde de Nederlandse premier Mark Rutte aan dat sommige versoepelingen worden teruggedraaid. Het kabinet vreest dat Nederland een rode zone wordt, nu het aantal besmettingen op een week tijd is verdubbeld.

'Afgelopen week heeft iedereen kunnen zien dat er een wolk voor de zon is geschoven', zei Rutte vrijdagavond op een persconferentie. Hij verwees naar de spectaculaire stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Het gezondheidsinstituut RIVM had eerder vandaag 6.986 nieuwe besmettingen gemeld, zeven keer meer dan de 942 van een week geleden.

Om de snelle verspreiding van het coronavirus - waarbij vooral de opmars van de deltavariant veronrust - scherpt de Nederlandse regering 'een beperkt aantal maatregelen aan'. Samengevat wordt de anderhalvemetermaatschappij weer ingevoerd. De maatregelen gelden vanaf zaterdagochtend 6 uur tot 14 augustus.

Voor de horeca komt er een sluitingsuur om middernacht. Klanten in café's en restaurants moeten anderhalve meter afstand houden en een vaste zitplaats krijgen. Entertainment, zoals schermen voor sportwedstrijden of live-optredens, wordt verboden. Discotheken en clubs moeten de deuren sluiten.

De anderhalve meter geldt ook bij culturele evenementen en sportwedstrijden. Ook daar is een vaste zitplaats verplicht. Meerdaagse evenementen, zoals popfestivals, zijn verboden. De regering schaalt ook het gebruik van coronatoegangsbewijzen terug. Met zo'n bewijs - van een negatieve test of vaccinatie - kregen mensen toegang tot clubs, festivals en optredens.

Mondmaskers

Nog geen twee weken geleden nam Nederland afscheid van het grootste deel van de coronaregels. Het mondmasker is er sindsdien in de meeste gevallen niet meer verplicht en nachtclubs mogen weer open, op voorwaarde dat de gasten een coronatoegangsbewijs konden voorleggen.

Maar tussen 30 juni en 6 juli is het aantal besmettingen in Nederland verdubbeld (+103%) van 4.208 naar 8.541. De ziekenhuisopnames nemen wel nog steeds af (-50%), net als het aantal opnames op de afdeling intensieve zorgen (-59%). De sterftecijfers blijven dalen.

We hielden rekening met een stijging van de besmettingen. Maar nu blijkt het sneller te gaan dan de modellen zeiden.
Mark Rutte
Nederlands premier

Een steeds groter deel van de testen krijgt een positieve uitslag. Dat is een teken dat de recente toename niet alleen komt doordat er meer wordt getest. In een week tijd liep het percentage positieve testen op van 3,3 naar 9 procent. Op 7 juli bleek zelfs 13,9 procent van de geteste personen besmet te zijn met het virus.

Rutte ontkende dat hij te snel de teugels heeft gelost. 'Het was logisch om dat besluit te nemen. Toen hielden we al rekening met een stijging van de besmettingen. Maar het blijkt nu sneller te gaan dan de modellen toen zeiden.' Dat is deels het gevolg van de deltavariant, zei hij nog.

Het aantal besmettingen is tussen 30 juni en 6 juli verdubbeld in Nederland. Maar de ziekenhuisopnames nemen wel nog steeds af (-50%), net als het aantal opnames op de afdeling intensieve zorgen (-59%).

Ondanks de stijgende besmettingsgraad neemt de druk op de gezondheidszorg dus niet toe. Toch maakt de ontslagnemende regering van premier Mark Rutte zich zorgen over het stijgend aantal besmettingen. Het kabinet wil niet dat Nederland een rode zone wordt op de Europese coronakaart. Als dat gebeurt, zouden inwoners moeilijker op vakantie kunnen gaan.

Het kabinet wil niet dat Nederland een rode zone wordt op de Europese coronakaart.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt een land rood bij een incidentie van 75 tot 200 besmettingen per 100.000 inwoners en een positiviteitsratio van 4 procent. Nederland heeft momenteel een incidentie van 49,9 besmettingen per 100.000 inwoners. De positiviteitsratio bedraagt 4,5 procent.

Adblock test (Why?)


Nederland scherpt coronamaatregelen aan - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...