Rechercher dans ce blog

Sunday, July 11, 2021

Multinationals moeten in 2023 minimumbelasting betalen - De Tijd

De minister van Financiën van de G20 - de 19 grootste economieën en de EU - hebben een akkoord bereikt over een wereldwijde belastinghervorming. Die impliceert een minimumbelasting van 15 procent voor multinationals.

Er is acht jaar over de minimumbelasting gedebatteerd. In juni forceerde de G7, de economische grootmachten, een doorbraak. In de overeenkomst is gestipuleerd dat multinationals wereldwijd een minimumbelasting van 15 procent moeten betalen. Er komt ook een nieuwe verdeling van de belastingen op multinationals op basis van de winst die in elk land wordt gemaakt. Daarmee moet verkomen worden dat bedrijven uitwijken naar belastingparadijzen waar geen of nauwelijks belasting moet betaald worden en dat staten elkaar concurreren door de vennootschapsbelasting te verlagen.

De bedrijven die in het vizier worden genomen zijn multinationals met een omzet van meer dan 20 miljard eur omzet en met een rendabiliteit van meer dan 10 procent. Het is dus de bedoeling dat bedrijven als Amazon en Google belasting betalen in landen waar ze producten en diensten leveren en niet meer waar hun hoofdzetel is gevestigd.

Historisch

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, spreekt van een 'groot historisch akkoord'. 'Het ontwijken van belastingen door betalingen over te hevelen naar belastingsparadijzen zal hiermee voorgoed verdwijnen', aldus Scholz.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire spreekt van een 'nieuwe fiscale architectuur voor de 21ste eeuw'. 'Ik denk dat dit geweldig nieuws is voor de G20 en voor alle naties ter wereld', aldus Le Maire.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei dat een handvol tegenstribbelende landen zoals Hongarije en Ierland vriendelijk worden verzocht en aangemoedigd om met het akkoord in te stemmen. Maar als ze dat niet zouden doen, heeft dat volgens Yellen weinig impact op het akkoord.

De regeringsleiders van de G20 komen in oktober in Rome samen om het akkoord te ondertekenen. De OESO becijferde eerder dat de belasting zo'n 150 miljard dollar kan opbrengen. Volgens de OESO steunen 130 landen de minimumbelasting. Het akkoord zou in 2023 van kracht worden. De contouren van dat akkoord waren ook al door 131 landen goedgekeurd in het kader van de OESO-onderhandelingen.

De ministers van de G20 zeiden zich verder zorgen te maken over de oprukkende deltavariant. Die kan het economisch herstel fnuiken. Ze riepen op om de corona-vaccins gemakkelijker beschikbaar te stellen aan minder ontwikkelde landen. Concrete maatregelen werden niet aangekondigd.

De Italiaanse minister van Economie Daniele Franco erkende dat de nieuwe virusvarianten een belangrijjke bron van ongerustheid zijn voor de wereldwijde economie maar hij riep tegelijk op om geen nieuwe beperkingen in te voeren die een impact hebben op het dagelijkse leven van de mensen. 'Het enige goede antwoord om de pandemie te bestrijden is vaccinatie', aldus Franco.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de G20-landen sinds het begin van de coronapandemie ongeveer 16.000 miljard dollar uitgegeven om hun economieën nieuw leven in te blazen.

Adblock test (Why?)


Multinationals moeten in 2023 minimumbelasting betalen - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...