Rechercher dans ce blog

Thursday, July 15, 2021

Galapagos komt met gemengde resultaten in Toledo-programma - De Tijd

Een patiëntenonderzoek met Galapagos' molecule GLPG3970 toont bemoedigende resultaten voor psoriasis, maar blijkt geen respons te hebben bij reumapatiënten..

Galapagos publiceerde woensdag nabeurs onderzoeksresultaten van drie patiëntenstudies rond GLPG3970.

De molecule maakt deel uit van het Toledo-onderzoeksprogramma, waarin meerdere molecules getest worden die mogelijk kunnen dienen als behandeling tegen ontstekingsziekten.

CEO en oprichter Onno van de Stolpe en in zijn spoor alle aandeelhouders hebben hun hoop op Toledo gezet na de teleurstellingen van het voorbije jaar. Van de Stolpe is altijd al zeer enthousiast geweest over het programma. Tijdens laboproeven waren er signalen dat het middel een grote toekomst wachtte.

Maar testen in het labo zijn nog iets anders dan testen in de mens. De resultaten van de eerste patiëntenstudies met GLPG3970 zijn niet helemaal overtuigend en tonen een gemengd beeld.

psoriasis ja, reuma nee

Bij mensen die lijden aan matige tot ernstige psoriasis toont het kandidaat-middel een positieve respons. Na zes weken toonden vier van de 13 patiënten die GLPG3970 kregen ten minste 50 procent verbetering van de PASI-score, tegenover één in de placebogroep. ‘We zien een duidelijke activiteit’, zegt Walid Abi-Saab, Chief Medical Officer van Galapagos.

Een fase 2-studie met patiënten met chronische darmontsteking (colitis ulcerosa) toonde een eerste biologische respons, maar dat vertaalde zich niet in een verbetering ten opzichte van de placebogroep. ‘Bemoedigend’, luidt het oordeel van Walid Abi-Saab .

De GLPG3970-dataset is een belangrijke stap vooruit, en we streven ernaar om belangrijke lessen uit deze studies toe te passen om zo de verdere ontwikkeling van onze Toledo-portefeuille aan te kunnen scherpen.
Walid Abi-Saab
Wetenschappelijk directeur Galapagos

Bij een derde onderzoek, eveneens in fase 2 bij patiënten met reumatoïde artritis, werd geen respons vastgesteld.

Het finale oordeel van de wetenschappelijk directeur klinkt als volgt: ‘De GLPG3970-dataset is een belangrijke stap vooruit, en we streven ernaar om belangrijke lessen uit deze studies toe te passen om zo de verdere ontwikkeling van onze Toledo-portefeuille aan te kunnen scherpen.’

Lage waardering

Na de Amerikaanse tegenvaller rond het reumamiddel Jyseleca (filgotinib) en de stopzetting van het onderzoek met ziritaxestat (longfibrose) is het Toledo-platform cruciaal voor de toekomst van Galapagos. Sinds de blockbusterdroom uiteenspatte verloor het biotechbedrijf 77 procent van zijn beurswaarde. Op dit moment kent de markt een nulwaarde toe aan de onderzoekspijplijn en waardeert ze Galapagos louter op de cash die het op de balans heeft staan.

Psoriasis bis

Tegelijkertijd meldt Galapagos positieve resultaten van een fase 1-studie met GLPG3667 (geen onderdeel van Toledo) bij patiënten met psoriasis. Na vier weken hadden vier van de tien patiënten in de hoge doseringsgroep minstens 50 procent verbetering ten opzichte van de beginwaarde. Het middel werd goed verdragen en veilig bevonden. 'We zijn verheugd over de positieve resultaten die ons toelaten om volgend jaar een wereldwijd fase 2b-programma in psoriasis op te starten als onderdeel van ons breder onderzoeksprogramma rond GLPG3667 in ontstekingsziekten', klinkt het.

Adblock test (Why?)


Galapagos komt met gemengde resultaten in Toledo-programma - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...