Rechercher dans ce blog

Monday, July 12, 2021

EU viseert luchtvaart in klimaatplannen - De Tijd

De Europese Commissie speelt met het idee een taks op kerosine in te voeren, als een van de maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Vliegen dreigt daardoor duurder te worden.

De Europese Commissie stelt deze week plannen voor om de taksen te verhogen op brandstof en voor het eerst ook een Europese belasting op kerosine te in te voeren. Dat schrijft Financial Times, dat voorbereidende teksten kon inkijken.

De maatregel maakt deel uit van een plan om de ambitieuzer geworden klimaatdoelen te halen. De bedoeling is tegen 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten. De regeringen van de EU-landen moeten nog akkoord gaan met de maatregelen, waarbij voor belastingen ieder land een vetorecht heeft.

Uitstootrechten

Een belangrijk onderdeel van de plannen wordt de uitbreiding van uitstootrechten. In zo'n systeem wordt er een plafond op de vervuiling gezet, dat jaar na jaar daalt. Vervolgens wordt een - jaar na jaar stijgende - prijs geplakt op verhandelbare rechten om onder dat plafond te mogen vervuilen.

Ook de luchtvaartsector zou uitstootrechten moeten kopen. Daarbovenop zou er een kerosinetaks komen.

De uitstootrechten zijn er vandaag al voor de zware industrie, de elektriciteitssector en de luchtvaart. Die laatste krijgt echter gratis rechten. De Commissie zou van plan zijn die te schrappen, waardoor luchtvaartbedrijven de rechten moeten kopen. Daar bovenop zou dan een kerosinetaks komen. Ook voor de scheepvaart zou er een brandstoftaks komen.

Auto's en brandstof

Andere voorstellen zouden strengere CO2-regels voor auto's zijn en een koolstoftaks op importgoederen. Die moet verhinderen dat Europese bedrijven oneerlijke concurrentie ondergaan van niet-Europese ondernemingen die vervuilender en daardoor goedkoper werken.

Sociale correctie

Om een herhaling van het gilets jaunes-protest tegen duurdere energieprijzen te voorkomen, moet een sociaal energiefonds voor mensen met een laag inkomen de schok voor hun koopkracht dempen. Maar ook voor dat plan is het nog wachten op details, die later deze week worden verwacht.

Adblock test (Why?)


EU viseert luchtvaart in klimaatplannen - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...