Verschillende Europese landen leggen beperkingen op aan mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of geen negatieve test kunnen voorleggen.
Wie deze zomer nog een buitenlandse trip gepland heeft, informeert zich voor zijn vertrek best over de maatregelen die op de vakantiebestemming gelden. Niet alleen om een land binnen te mogen eisen almaar meer overheden een negatieve coronatest, een bewijs van volledige vaccinatie of van een recent herstel van een besmetting. Ook ter plekke zijn horeca, musea en evenementen steeds vaker verboden terrein voor wie geen coronacertificaat kan voorleggen. Een overzicht.
Het hele weekend waren er in Frankrijk straatprotesten tegen de controversiële uitbreiding van de 'pass sanitaire', de gezondheidspas. Zaterdag kwamen meer dan 160.000 mensen op straat. Op de Champs-Élysées in Parijs braken op het einde van de demonstratie relletjes uit.
Spijts de protesten gaf het Franse parlement in de nacht van zondag op maandag groen licht aan de striktere regels. Als het Franse grondwettelijk hof de volgende dagen geen spaken meer in de wielen steekt, moeten mensen vanaf begin augustus een vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken, ook als ze op het terras willen zitten.
Dezelfde regels gelden voor (vak)beurzen, medische instellingen - met uitzondering van de spoeddienst -, en vliegtuig-, trein- en busreizen over langere afstand. Prefecten kunnen een coronapas daarnaast verplichten in grote winkelcentra.
Sinds 21 juli moeten bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties al bewijzen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest.
De maatregelen gelden op papier ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar 'om de vakantie van tienduizenden gezinnen niet te vergallen' beslisten de Franse politici de 12- tot 17-jarigen vrij te stellen van de coronapasplicht tot 30 september.
De nieuwe maatregelen blijven zeker tot 15 november van kracht. Een verlenging is niet uitgesloten 'als de epidemiologische situatie daartoe noopt'.
In Italië is de 'green pass' - de tegenhanger van ons coronacertificaat - vanaf 6 augustus op almaar meer plaatsen verplicht. Het gaat om musea, theaters, themaparken, casino's, sportscholen, zwembaden, sportstadions, concertzalen en de binnenruimtes van cafés en restaurants. Op het terras of in de buitenlucht is het coronacertificaat niet nodig.
Anders dan in Frankrijk - waar een volledige vaccinatie verplicht is - krijgen Italianen al een 'green pass' na één vaccindosis. Wie nog geen prik kreeg, moet een negatieve (snel)test van maximaal 48 uur oud voorleggen of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud. De green pass is verplicht voor alle Italianen vanaf 12 jaar.
Ook in Spanje, een andere populaire vakantiebestemming voor Belgen, heeft de coronapas zijn intrede gedaan in twee regio's. Sinds zaterdag mogen mensen in de gemeenten met oplopende besmettingen in Galicië enkel nog binnen zitten in de horeca als ze een coronacertificaat kunnen voorleggen.
Uitbaters moeten controleren of klanten volledig gevaccineerd zijn, pas hersteld zijn van een besmetting of in de afgelopen 72 uur negatief getest hebben op het virus. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Maandag voerden ook de Canarische Eilanden de coronapas in voor 18-plussers. Die is niet alleen verplicht in de horeca maar ook voor sport- en culturele evenementen die binnen plaatsvinden.
In Portugal verstrengt de overheid de regels langzaam maar zeker weer. In gemeenten met een hoog of zeer hoog risico op besmetting, waaronder Lissabon, Porto, Coimbra, Faro, Sintra en Setúbal, kunnen klanten vanaf vrijdag 19 uur tot zondagavond en op feestdagen enkel binnen tafelen in restaurants als ze het Europese coronacertificaat of een negatieve coronatest kunnen voorleggen.
Een PCR-test moet in de 72 uur voor het bezoek uitgevoerd zijn. Ook een negatieve sneltest biedt toegang tot een restaurant tijdens weekends en op feestdagen. Een zelftest bij de apotheker mag niet ouder zijn dan 24 uur. Bij de ingang van het etablissement kunnen mensen onder toezicht van de uitbaters een sneltest doen.
Griekenland
In een poging een nieuwe coronaopstoot de kop in te drukken voert de Griekse overheid eveneens strengere regels in voor wie in restaurants, cafés of bars binnen wil zitten. Die mensen moeten aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of negatief getest zijn. Op terrassen geldt de maatregel niet.
Ook klanten van nachtclubs of bezoekers van bioscopen en theaters moeten een coronacertificaat voorleggen. Daarnaast moeten ze op hun stoel blijven zitten.
Als we ondanks onze testprocedures een hoge besmettingsgraad hebben, moeten de niet-gevaccineerden hun contacten verminderen.
'Als we ondanks onze testprocedures een hoge besmettingsgraad hebben, moeten de niet-gevaccineerden hun contacten verminderen', zei Braun. 'Dat kan betekenen dat bepaalde opties - zoals restaurants, bioscopen en stadionbezoeken - zelfs voor ongevaccineerde mensen die getest zijn niet langer mogelijk zijn, omdat het risico voor alle anderen te groot is.'
Zowat 60 procent van de Duitse bevolking heeft minstens één dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Iets minder dan de helft, 47 procent, is volledig ingeënt. Duitsland blijft er, in tegenstelling tot Frankrijk, bij dat vaccinatie niet verplicht zal worden.
Oostenrijk
In buurland Oostenrijk is een verblijf op hotel of een bezoek aan de kapper, een massagesalon, een restaurant, een sport- of cultureel evenement, zwembaden, gyms en spa's ook al langer gekoppeld aan voorwaarden.
Wie recent de longziekte overwon, mag binnen. Voorlopig volstaat ook het bewijs van een gedeeltelijke vaccinatie om toegang te krijgen tot al die plekken. Maar vanaf 15 augustus verstrengen de regels. Dan is een volledige vaccinatie vereist. Voor alle andere mensen geldt een testplicht.
Kinderen vanaf 12 jaar moeten een negatieve test kunnen voorleggen bij al die gelegenheden. In Wenen geldt de regel zelfs voor kinderen vanaf 6 jaar.
In Ierland haalt de horeca opgelucht adem. Vanaf 26 juli mogen uitbaters van restaurants, pubs en anders bars hun klanten weer binnen bedienen op voorwaarde dat die volledig gevaccineerd zijn of de afgelopen zes maanden hersteld zijn van een besmetting met Sars-CoV-2.
Voor heel wat uitbaters vormt de maatregel het sein om voor het eerst sinds maart 2020 weer de deuren te openen. Ze hopen wel dat de verplichting om een coronapas voor te leggen voor een horecabezoek snel sneuvelt. Volgens hen wordt het niet evident voor het personeel om de maatregel af te dwingen.
Israël, dat lange tijd voorop liep in de vaccinatierace en dus ook bij de versoepelingen, voert vanaf 8 augustus de vaccinatiepas weer in aan de deuren van theaters, stadions en synagogen. De pas is het bewijs voor een vaccinatie, het herstel van een coronabesmetting of een negatieve test.
Inwoners moeten de test zelf betalen. Zo hoopt de Israëlische regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten. Eén miljoen Israëli's weigeren zich te laten vaccineren. Meer dan 56 procent van Israëls 9,3 miljoen inwoners heeft twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen.
De vaccinweigeraars ondermijnen de inspanningen van ons allemaal.
De Israëlische premier Naftali Bennett haalde tijdens een persconferentie uit naar de vaccinweigeraars. 'Zij ondermijnen de inspanningen van ons allemaal. Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan.'
Bij ons wordt het coronacertificaat in de Covid Safe-app - waarin mensen een bewijs voorleggen dat ze al twee weken volledig gevaccineerd zijn, met het coronavirus besmet zijn geweest of een negatieve coronatest hebben ondergaan - vooralsnog beperkt ingezet.
Vanaf 13 augustus zijn een mondmasker of afstand houden niet langer verplicht bij buitenevents vanaf 1.500 deelnemers, op het vertoon van zo'n coronacertificaat in de Covid Safe-app. Vanaf 1 september krijgen mensen ook toegang tot binnenevents met hun Covid Safe-ticket.
Vanaf 30 juli gaat ook de volgende fase van het Zomerplan in. Dat betekent dat events binnen mogen vanaf 3.000 mensen en buiten vanaf 5.000. Mondmaskers en respect voor de anderhalve meter afstand zijn dan wel nog verplicht, omdat het coronapaspoort pas vanaf 13 augustus gebruikt mag worden.
Binnen tafelen op reis wordt lastig zonder coronapas - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment