Rechercher dans ce blog

Thursday, July 8, 2021

"Belgische arbeidsmarkt is ontsnapt aan grote drama's, kwetsbare groepen extra getroffen door coronacrisis" - VRT NWS

De ongeziene crisis heeft onze arbeidsmarkt flink dooreengeschud. Maar, en dat is het goede nieuws, “we hebben deze fenomenale economische crisis op de arbeidsmarkt doorgemaakt op een manier die waarschijnlijk alle pessimistische scenario’s ontkracht”, blikt Vanackere terug, nu het ergste van de storm lijkt te zijn overgewaaid. “We zijn eigenlijk ontsnapt aan grote drama’s”, klinkt het opgelucht. 

“Als je kijkt naar de werkgelegenheid en de heel geringe stijging van de werkloosheid in 2020 moet je zeggen dat we ontsnapt zijn aan veel erger onheil. We hebben een veel grotere veerkracht gekend dan waar we in het begin van de crisis voor vreesden.”

Die veerkracht zat hem naast de werkgevers en werknemers in de eerste plaats bij de overheid: door het systeem van tijdelijke werkloosheid voor werknemers die door corona niet konden gaan werken en door het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, werden in hachelijke tijden vele jobs gered. Ook het moratorium op faillissementen hield duizenden werknemers uit de werkloosheid.

Na de piek in de lente van 2020 is het aantal werklozen vanaf maart 2021 teruggekeerd naar zijn gemiddeld niveau van 2019. In mei van dit jaar lag het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) zelfs 25.000 personen lager dan het gemiddelde van 2019.

Adblock test (Why?)


"Belgische arbeidsmarkt is ontsnapt aan grote drama's, kwetsbare groepen extra getroffen door coronacrisis" - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...