Topchef Sergio Herman verkoopt zijn aandelen in het Antwerpse tweesterrenrestaurant The Jane aan zijn zakenpartner, de Nederlandse chef-kok Nick Bril. 'Vanaf volgende week draaien we weer op kruissnelheid', zegt Bril.
De topcheffen Sergio Herman en Nick Bril openden The Jane in 2014. Het restaurant, in de kapel van het Antwerpse Groen Kwartier, was meteen een groot succes. Het veroverde twee Michelinsterren, scoorde een 18 op 20 bij Gault&Millau en is lid van de prestigieuze club Les Grandes Tables du Monde.
De twee chefs leerden elkaar kennen toen Bril op 19-jarige leeftijd aan de slag ging in Hermans restaurant Oud Sluis. Na de beginjaren van The Jane kwam de uitbating van de zaak al volledig in de handen van de Nederlandse chef-kok terecht. Herman hield zich al enkele jaren niet meer met het dagelijkse reilen en zeilen bezig.
Mooi traject
De twee gaan naar eigen zeggen in een goede verstandhouding uit elkaar. Herman wil zich de komende jaren toeleggen op de internationale groei van zijn groep. 'The Jane Antwerp heeft ons vanaf het eerste moment uitgedaagd, zowel creatief als culinair en ik kijk met trots terug op alles wat we hier bereikt hebben. Het is niet meer dan logisch dat Nick Bril met zijn talent en ondernemerschap verderzet wat hij de voorbije jaren in de praktijk al deed', reageert hij.
De tijd is rijp voor mijn eigen verhaal. De eerste focus ligt op het culinaire. Voor een stap naar de media ben ik nog niet klaar.
Bril maakt er geen geheim van dat hij uit de schaduw van Herman wil treden en grote ambities koestert. 'Zeven jaar geleden hebben we The Jane opgericht in een 50/50-verhouding. Intussen heb ik het restaurant enkele jaren zelf uitgebaat en een eigen signatuur ontwikkeld. Na een covidjaar, dat zijn financiële stempel heeft gezet, vond ik het tijd om zelfstandig verder te gaan.'
Is de overname een gevolg van de coronacrisis of was dit sowieso de bedoeling?
Nick Bril: ‘Het is altijd de bedoeling geweest dat het restaurant onder mijn beheer zou vallen. Al na een jaar of twee heb ik dat op me genomen en zat Sergio alleen nog in de rol van investeerder. We hebben een paar moeilijke jaren gehad: eerst was er de brand, en toen we pas daarvan hersteld waren, sloeg covid toe. Daarom hebben we nu de analyse gemaakt hoe het ervoor staat. Sergio Herman wil bouwen aan zijn eigen restaurantgroep, terwijl ik me krachtig genoeg voel om mijn eigen verhaal te schrijven.’
En hoe staat The Jane ervoor?
Bril: ‘In 2020 boekten we logischerwijs een negatief resultaat, maar ik ken de zaak en heb er vertrouwen in. Vanaf volgende week draaien we weer op kruissnelheid. We hebben een grote bekendheid en een goede reputatie, en we zijn zo goed als volgeboekt tot eind dit jaar. De bank stond extra financiering toe, zij weet ook hoe we ervoor staan. En het moet gezegd, we hebben in Vlaanderen veel steun gehad van de overheid. Ik hoor van collega’s in Wallonië en Brussel dat het voor hen moeilijker was.’
Hoeveel tijd hebt u nodig om de opgelopen schade te verteren?
Bril: ‘Ik reken op anderhalf, mogelijk twee jaar om de achterstand in te halen. We zullen de winst die we boeken in de zaak moeten steken, dat is de realiteit. We moesten een streep trekken door de rekeningen van de voorbije drie jaar, maar ik ben amper 37 jaar en zit vol ambitie.’
U hebt plannen op de Malediven. Wat gaat u daar doen?
Bril: ‘We worden er actief in een nieuw hotelconcept, Patina Maldives, een dochterbedrijf van de Capella Hotel Group (een Singaporese ontwikkelaar van luxehotels en resorts, red.). Het is mijn eerste buitenlandse project. De bedoeling is dat we er een menukaart samenstellen op basis van duurzame en lokale producten. Ik hecht daar meer en meer belang aan, ja. Ik ga niet zeggen dat we 100 procent duurzaam werken, maar we doen ons best om in die buurt te raken.’
Gaat u nog voldoende tijd hebben om zelf in de keuken te staan?
Bril: ‘Ja, The Jane blijft voor mij de creatieve focus. Wat ik daar ontwikkel, kan ik daarna vertalen naar andere formules. We hebben de voorbije vijf weken al terrasdiensten gedraaid, en dat heeft een ‘plug and play’-menukaart voor de Malediven opgeleverd.’
Vorige zomer verzorgden we 54 couverts, in plaats van 84 vroeger. Dat voelde best fijn aan, dus we denken dat we rond die 54 blijven draaien.
Hoeveel personeelsleden zijn vandaag aan de slag?
Bril: ‘We hebben nu 45 contractuele werknemers. Voor covid zaten we op de piek aan 72 man. We gaan wel niet meer opschalen naar dezelfde capaciteit als voor de crisis. Vorige zomer verzorgden we 54 couverts, in plaats van 84 vroeger. Dat voelde best fijn aan, dus we denken dat we rond die 54 blijven draaien. De Upper Room Bar op de eerste verdieping ga ik ook niet opstarten voordat alles helemaal open is. In september hebben we daar wel een soort pop-upformule gepland.'
Sergio Herman heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot mediafiguur. Ambieert u zoiets ook?
Bril: ‘Ik heb hard getimmerd aan een eigen pad en werd daarbij soms wat door Sergio Herman overschaduwd – wat ik hem niet kwalijk neem. Nu is de tijd rijp voor mijn eigen verhaal. De eerste focus ligt op het culinaire. Voor een stap naar de media ben ik nog niet klaar.’
Nick Bril koopt The Jane van Sergio Herman: 'Tijd voor mijn eigen verhaal' - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment