Rechercher dans ce blog

Sunday, June 27, 2021

Europa, ster op de wereldbeurzen: wat brengt de tweede jaarhelft? - De Tijd

In de eerste helft van dit jaar moest u het vooral niet te ver zoeken. De Europese beurzen presteerden superieur met winsten rond 15 procent. ‘De tweede jaarhelft wordt lastiger’, blikken beursexperts vooruit.

Beleggers mogen tevreden terugkijken op de eerste zes maanden van het jaar. De Europese beurzen wonnen dit jaar al 16 procent, de Brusselse sterindex Bel20 15 procent. Zo’n rendement zou al prachtig zijn over een heel jaar, laat staan over een halfjaar.

De heropening van de wereldeconomie, met dank aan de snelle vaccinatie-uitrol, heeft beleggers doen kiezen voor conjunctuurgevoelige en waardeaandelen. Waardeaandelen noteren goedkoop in verhouding tot hun boekwaarde, winst of dividend. ‘Als het gaat over value, kijken beleggers wereldwijd - van de VS tot Japan - naar Europa’, zegt Vincent Juvyns, strateeg van JPMorgan Asset Management. Het tegenovergestelde van value zijn de technologieaandelen, die een groter gewicht hebben op Wall Street.

Stilaan moet de winst voor beleggers van de dividenden komen.
Vincent Juvyns
Strateeg JPMorgan AM

Meerdere strategen voorspellen dat de Europese beurzen een inhaalbeweging zullen maken tegenover Wall Street. Na zes maanden in 2021 houdt de Eurostoxx50 (+15,8%) de Amerikaanse S&P500 (+15,5%, in euro) maar nipt achter zich. ‘Wij hadden lang een hoger dan gemiddelde positie op Wall Street. Vandaag staat Europa in onze portefeuille op hetzelfde niveau als de VS’, zegt Erik Joly, de hoofdeconoom van ABN AMRO België.

China en Japan ondermaats

De Japanse beurs ontgoochelde met 1 procent return, mede door de tragere vaccinatie tegen het coronavirus. Ook China bleef achter met een rendement van 6 procent. ‘De overheden willen een oververhitting vermijden en hebben de kredietgroei aangepakt. Ze willen de fout van 2008 vermijden en zeepbellen voorkomen. Wij zijn nog altijd positief over Chinese aandelen’, zegt Juvyns. Een bijkomend voordeel van de beurzen van Sjanghai en Shenzhen: zij evolueren vaak anders dan de Europese collega’s. Des te nuttiger om China in de portefeuille op te nemen. Juvyns: ‘De aandelen die op het Chinese vasteland noteren, worden vooral door Chinese beleggers verhandeld. Het aandeel van buitenlandse beleggers daarin is nog altijd minder dan 10 procent. Dat leidt tot een eigen dynamiek op de Chinese beurs.’

Weinig beurzen noteren sinds begin dit jaar in het rood. De Turkse beurs is een uitzondering met een verlies van 18 procent (zie inzet). De andere ontluikende markten presteerden veel beter dan Turkije. Toch is de algemene prestatie gemeten volgens MSCI Emerging Markets met 8 procent minder goed dan die in Europa en de VS.

De bomen groeien niet tot in de hemel. Maar bij een beurscorrectie staan we klaar om bij te kopen.
Hoofdeconoom ABN AMRO België

De groeimarkten dreigen in een moeilijk parket te komen. De vaccinatiegraad hinkt er vaak achterop, wat leidt tot minder optimistische groeiprognoses. Ook ondervinden de groeimarkten de gevolgen van de bocht die de westerse centrale banken stilaan maken richting minder stimulus. Dat maakt de dollar sterker, wat de groeilanden traditioneel parten speelt.

What’s next?

Wat mogen we in de tweede jaarhelft verwachten? Opnieuw een ritje van 15 procent zou wat van het goede te veel zijn. ‘Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de tweede jaarhelft moeilijker zal verlopen dan de eerste. De bomen groeien niet tot in de hemel’, zegt Joly.

‘Wij verwachten een fors herstel van de bedrijfswinsten, wat nog tot wat hogere koersen kan leiden. Maar stilaan moet de winst van de dividenden komen. Na de dividendschrappingen in het coronajaar 2020 is het tijd voor hogere dividenden’, zegt Juvyns. De strateeg van JPMorgan AM zet in op kleinere aandelen op Wall Street, zeg maar de bedrijven uit de Russell2000-index, en ook op Europa. ‘Europa staat internationaal op de beleggerskaart. Dat de bedrijven op dit continent op milieuvlak veel verder staan, begint ook in het voordeel te spelen. Denk aan de Europese nutsbedrijven die uitgroeien tot wereldspelers in hernieuwbare energie. Europa heeft een verhaal te vertellen, wat vroeger niet altijd het geval was’.

De beursexpert verwijst naar het bekende TINA-effect (There Is No Alternative). ‘Je kan zeggen dat aandelen prijzig zijn. Maar wat dan met obligaties? Die noteren tegen een negatief reëel rendement (rente min inflatie). En cash is nog het duurste van allemaal. Het brandt op je spaarrekening.’

Joly zit op dezelfde lijn. ‘We houden rekening met een terugval van de beurzen in de tweede jaarhelft, maar staan tegelijk klaar om bij te kopen als de correctie zich voordoet. We geloven dat de opstoot van de inflatie tijdelijk zal zijn, waardoor de klim van de rente onder controle blijft. Bijgevolg blijven aandelen aantrekkelijker dan obligaties.’

De aandelen noteren volgens Joly wereldwijd tegen 25 keer de gerealiseerde winst. ‘Die koers-winstratio zakt naar 20 als je rekening houdt met de toekomstige winst. Dat kan je nog altijd duur noemen. Maar wij geloven dat de beurzen nog lang duur kunnen blijven.’

Het doet denken aan het mopje van de Schotse komiek Billy Connolly, eerder dit jaar in herinnering gebracht door het blad The Economist. Twee mannen zijn leeuwen aan het spotten. Eén leeuw kijkt op, waarna één man besluit zijn laarzen te vervangen door loopschoenen. ‘Zelfs als je loopschoenen draagt, haalt de leeuw je in’, merkt de tweede man op. ‘Ik moet niet sneller zijn dan de leeuw, ik moet sneller zijn dan jou’, antwoordt de eerste.

De nummer 1...

Met een winst van 71 procent laat de Mongoolse beurs alle andere beurzen ver achter zich. De Mongoolse economie stevent dit jaar af op een groei van 5 procent. Midden mei had al 87 procent van de 18-plussers een eerste coronaprik gekregen. De export van onder meer koper floreert. De beurs met zetel in Ulaanbaatar viert net haar 30ste verjaardag. Ze werd opgericht in 1991 en gebruikt om er staatsbedrijven te laten noteren. Via een vouchersysteem konden de inwoners aandelen van de staatsbedrijven bekomen. Daardoor werd zowat de helft van de bevolking aandelenbelegger, een wereldrecord.

… en de nummer 92

Wie eind vorig jaar in een brede korf van Turkse aandelen belegde, is vandaag bijna een vijfde armer. De brede Turkse beursindex BIST100 kreeg op 22 maart een klap van liefst 9,8 procent en is die nooit te boven gekomen. Het weekend daarvoor had president Recep Tayyip Erdogan de centrale bankier uit zijn ambt ontzet. Een demarche die tot verbijstering leidde bij internationale beleggers. Zij duwden ook de Turkse lira lager, wat het verlies voor de beurs van Istanbul omgerekend naar euro nog aandikt.

Adblock test (Why?)


Europa, ster op de wereldbeurzen: wat brengt de tweede jaarhelft? - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...