Rechercher dans ce blog

Friday, May 14, 2021

Oostenrijks Greiner doet overnamebod op Recticel - De Tijd

De Oostenrijkse plasticfabrikant Greiner lanceert een overnamebod op de Belgische schuim- en isolatieproducent Recticel en biedt 13,5 euro per aandeel. Dat is minder dan de huidige koers. Greiner neemt ook het belang over van hoofdaandeelhouder Bois Sauvage.

Greiner heeft een overeenkomst gesloten om het belang van 27 procent in Recticel van hoofdaandeelhouder Bois Sauvage over te kopen en doet ook een bod op de rest van de aandelen van het Belgische chemiebedrijf. Greiner en Recticel werken al decennialang samen. In 1992 vormden ze een joint venture, Eurofoam, maker van soepelschuim. Greiner kocht Recticel daarin vorig jaar uit.

Greiner kwam ook in beeld toen het Ierse Kingspan in 2019 een ongevraagd bod uitbracht op Recticel met het plan de tak soepelschuim meteen door te verkopen aan de Oostenrijkers, wat de relaties in de Eurofoam-joint venture bekoelde.
Het aandeel Recticel is op de beurs van Brussel dit jaar met 41 procent gestegen, waarmee het bedrijf goed is voor een beurswaarde van 844 miljoen euro.

De handel in het aandeel Recticel en het aandeel Bois Sauvage werd vrijdag op de beurs van Brussel stilgelegd, in afwachting van een persbericht. De opschorting kwam er nadat het aandeel Recticel donderdag een sprong had gemaakt van 14,20 procent naar 15,12 euro.

Facelift Recticel

Dat de Oostenrijkers geïnteresseerd zijn in Recticel is niet verwonderlijk. Recticel maakte de voorbije jaren een opmerkelijke transformatie door. CEO Olivier Chapelle gooide alle automobielactiviteiten (autozetelbekleding en dashboardhuiden) de deur uit. Hij focust voortaan op twee activiteiten: isolatiematerialen voor de bouwindustrie - het kroonjuweel van de groep en een groeiende markt - en technische schuimen voor auto’s, akoestische isolatie en SpaceX-raketten.

In 2020 reeg Chapelle de deals aan elkaar. In november deed Recticel zijn grootste overname ooit met FoamPartner, een Zwitserse specialist in technisch schuim voor hoofdzakelijk auto's. Chapelle betaalde er een kwart miljard euro voor.

De overname volgde op een dubbele deal eerder dat jaar. De schuimrubberproducent verkocht toen zowel een belang van 51 procent in zijn afdeling auto-interieurs als een belang van 50 procent in Eurofoam, een joint venture rond soepelschuimen. Hij bracht 51 procent van de auto-interieurafdeling onder bij de Beierse durfkapitaalgroep Admetos. De rest kan vanaf 2024 de deur uit. Eurofoam werd verkocht aan de Oostenrijkse partner Greiner.

De dubbele deal bracht Recticel 210 miljoen euro op. Dat maakte het chemiebedrijf in één trek zo goed als schuldenvrij, wat na jaren van grote schuldenlast ruimte bood voor deals. Onlangs werd ook de matrassenafdeling, met onder meer de merken Lattoflex en Beka, in de etalage gezet. Die verkoop kan Recticel - omzet 828 miljoen, nettowinst 63 miljoen, 4.221 werknemers op 41 sites - volgens analisten minstens 100 miljoen euro opleveren.

Familiebedrijf

Greiner is een Oostenrijks familiebedrijf met een zeer lange traditie, die teruggaat tot 1868. Het bedrijf telt 11.500 werknemers, is aanwezig op 139 locaties wereldwijd en is een van de grootste leveranciers van plastic en schuimoplossingen.

1,93 miljard
De Greiner-groep boekte vorig jaar 1,93 miljard euro omzet en 314 miljoen euro cashflow.

Het bedrijf telt vier divisies: Greiner Bio-One (specialist in medische technologie, diagnostica), Greiner Packaging (verpakking voor voeding, consumentengoederen en technische onderdelen), Neveon (het voormalige Greiner Foam, specialist in schuim voor sportartikelen, technische applicaties, vliegtuigzetelkussens, boilerisolatie en geluidsisolatie voor auto's) en Greiner Extrusie (lijnen en fabrieken).

De groep boekte vorig jaar 1,93 miljard euro omzet en 314 miljoen euro cashflow. De afdelingen Bio-One en Packaging zijn elk goed voor iets meer dan een derde van de omzet, Neveon voor een kwart en Extrusie voor 3 procent.

'Europese schuimreus'

Het bod van 13,5 euro per aandeel - post dividend van 26 cent - biedt de aandeelhouders van Recticel onmiddellijke en zekere waarde, zegt Greiner in een mededeling. De biedprijs zou een premie van 17,3 procent betekenen tegenover de gemiddelde aandelenkoers over zes maanden en een premie van 10,6 procent tegenover de slotkoers van het aandeel Recticel op 11 mei 2021. Het waardeert Recticel volgens Greiner op een ondernemingswaarde van 1,04 miljard euro.

 'Daardoor zullen twee solide spelers in aangrenzende marktsegmenten, comfortschuim en technisch schuim, worden samengebracht en zal de Europese schuimindustrie worden versterkt om doeltreffend op wereldschaal te kunnen concurreren', zegt Axel Kühner, de CEO van Greiner.

Bois Sauvage

De holding Bois Sauvage van de Waalse familie Paquot heeft al decennia een belang in Recticel. Toen een groep Belgische investeerders rond Luc Vansteenkiste in 1998 het belang van 55 procent van de Generale Maatschappij in Recticel - wiens roots teruggaan tot de Wetterse buskruitmolen van Jan-Frans Cooppal uit 1778 - voor 5,6 miljard frank overnam, had Bois Sauvage een belang van 11,4 procent.

Volgens ramingen van KBC Securities is Recticel goed voor 22 procent van de portefeuille van Bois Sauvage. Veruit de belangrijkste participatie van Bois Sauvage - met 36 procent - is United Belgian Chocolate Makers. Die chocoladegroep met de bekende merken Neuhaus, Jeff de Bruges, Corné Port Royal en Artista, werd vorig jaar zwaar getroffen door de coronapandemie.

Adblock test (Why?)


Oostenrijks Greiner doet overnamebod op Recticel - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...