Rechercher dans ce blog

Monday, May 10, 2021

Cyberaanval legt cruciale brandstofpijpleiding in VS al drie dagen lam - De Tijd

De Colonial Pipeline, de pijpleiding die zich uitstrekt van de Golf van Mexico in het zuiden van de Verenigde Staten tot aan de oostkust over een afstand van ruim 8.850 kilometer, ligt al drie dagen stil na een cyberaanval.

De aanval dateert van vrijdag, maar werd pas zondag bevestigd. Het gaat om een aanval met ransomware, waarbij kwaadaardige software wordt geïnstalleerd die een computer kan blokkeren of bestanden kan versleutelen. Volgens Colonial Pipeline werden na de cyberaanval een aantal IT-systemen proactief uitgeschakeld, 'om de bedreiging in te dammen'. De uitbater verwittigde de autoriteiten en schakelde ook een externe IT-firma in.

De impact is voorlopig beperkt, want het brandstofverbruik ligt lager als gevolg van de coronapandemie.

De pijpleiding van 8.850 kilometer vervoert onder meer benzine, diesel en stookolie, a rato van ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het gaat om bijna de helft (45 procent) van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen. Ook het Amerikaanse leger is een belangrijke klant.

Het bedrijf werkte het volledige weekend aan een oplossing. Zondagavond liet Colonial weten dat de vier hoofdleidingen nog altijd inactief zijn, maar enkele kleinere zijleidingen zijn intussen wel operationeel. 'Ons volledige systeem brengen we pas online als we denken dat dit op een veilige manier kan, in overeenstemming met de federale regelgeving', klinkt het in een mededeling.

De prijs van ruwe olie stijgt maandagochtend licht na de cyberaanval op de Colonial Pipeline.

Maandagochtend gaat de prijs van ruwe olie licht omhoog. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent wordt 36 cent duurder tot 68,64 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie stijgt 33 cent, en kost 65,23 dollar.

Verschillende Amerikaanse media melden dat een Russische criminele bende verantwoordelijk is voor de cyberaanval. De groepering, gekend onder de naam DarkSide, is relatief nieuw, maar sterk geprofessionaliseerd. De hackers voeren naar eigen zeggen geen aanvallen uit op medische, educatieve of overheidsinstellingen. Enkel grote bedrijven worden geviseerd door DarkSide, dat een deel van de buit aan goede doelen doneert. Experts halen echter aan dat de hackers er gewoon op uit zijn om zoveel mogelijk geld af te troggelen bij hun slachtoffers.

Hackers voeren steeds meer cyberaanvallen uit op bedrijven en overheidsinfrastructuur. In 2017 bijvoorbeeld werden met 'WannaCry' computers van de Britse gezondheidsdienst en van de Duitse spoorwegen stilgelegd. De meest succesvolle poging om cruciale infrastructuur te raken, gebeurde in Oekraïne, waar in december 2015 een Russische hacker een gigantische stroompanne veroorzaakte.

Afgelopen week was er een cyberaanval op het Belgische overheidsnetwerk Belnet.

Adblock test (Why?)


Cyberaanval legt cruciale brandstofpijpleiding in VS al drie dagen lam - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...