Rechercher dans ce blog

Tuesday, May 11, 2021

Beleggers zetten technologie in uitverkoop - De Tijd

De vrees voor een toenemende inflatie doet beleggers wegvluchten uit de tot voor kort erg populaire technologieaandelen.

De Europese beurzen verliezen dinsdag meer dan 2 procent na de stevige uitschuiver van techbedrijven op Wall Street maandagavond. De techbeurs Nasdaq verloor maandag 2,6 procent en kende haar slechtste dag sinds 18 maart. Dinsdag stevent de Nasdaq opnieuw af op een daling van 1,3 procent, leren de futures (termijncontracten).

Beleggers verruilen hun rentegevoelige techaandelen, nu steeds meer tekenen van inflatie de kop op steken. Stijgende grondstofprijzen die de koers van onder meer koper, ijzererts en timmerhout naar recordhoogtes hebben gestuurd, zijn de nieuwste indicator dat de hogere inflatie misschien niet zo tijdelijk is als sommige beleidsmakers lijken te geloven.

De angst dat die inflatie zal uitmonden in hogere beleidsrentes na jaren van extreem soepel geldbeleid, doet beleggers hun portefeuilles herschikken. Tech staat erom bekend rentegevoelig te zijn, wegens de grote impact van hogere rentes op de waardering. De huidige waarde van de toekomstige kasstromen neemt een grote duik als analisten in de modellen rekening houden met een hogere rente. Facebook noteert bijvoorbeeld tegen 9 keer de omzet, Alphabet tegen 8 keer de omzet.

Chipverdriet

In Europa bengelt de Stoxx 600 Technology Index onderaan het sectorklassement met een verlies van 2,6 procent. In Amsterdam verliezen chipspelers als ASMI en ASML tussen 3 en 4 procent. In vergelijking met andere techaandelen in Europa is ASMI het minst teruggevallen sinds de techblues (-4%), en sectorgenoot BESI het meest (-18%) (zie tabel). BESI moest bij de kwartaalcijfers opbiechten dat bepaalde orders waren uitgesteld.

Dit doet denken aan de correctie in februari toen de Nasdaq 11 procent verloor van top tot bodem. We zijn nu dus ruim halfweg.
Frank Vranken
Strateeg Puilaetco

Tegenover de piek van 26 april - de dag waarop Tesla resultaten bekendmaakte - zijn de technologieaandelen in het algemeen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan met 5 à 7 procent gecorrigeerd. 'Dit doet denken aan de correctie in februari, toen de Nasdaq 11 procent verloor van top tot bodem. We zijn nu dus ruim halfweg', zegt Frank Vranken, analist van Puilaetco.

In februari was de techcorrectie rechtstreeks verbonden met de remonte van de Amerikaanse langetermijnrente. 'Het is opvallend dat de Amerikaanse rente zich nu koest houdt rond 1,60 procent. Het zijn eerder de berichtgeving over stijgende grondstofprijzen en een schaars aanbod aan grondstoffen die de inflatieverwachtingen de hoogte in tillen en dus ook de verwachting over de toekomstige langetermijnrente', zegt Vranken.

Tijdelijk of niet?

De centrale banken, zoals de Federal Reserve, geloven dat de inflatieopstoot tijdelijk is. Maar de beleggers hebben duidelijk twijfels. 'Beleggers nemen het zekere voor het onzekere, en kiezen voor sectoren die beter bestand zijn tegen inflatie', zegt Adam Phillips, strateeg van EP Wealth Advisors.

Sectoren zoals banken, telecom en nutsaandelen staan bekend om hun inflatiebestendig karakter. Terwijl die sectoren maandag profiteerden van een zekere sectorrotatie, gaan zij dinsdag ook onderuit met verliezen van 1 en 2 procent. Dat zijn wel de kleinste verliezen onder alle sectoren.

Adblock test (Why?)


Beleggers zetten technologie in uitverkoop - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...