Rechercher dans ce blog

Wednesday, April 7, 2021

Orange zet bod op Belgische dochter onverkort door - De Tijd

De morrende minderheidsaandeelhouders van Orange Belgium krijgen van de onafhankelijk expert nul op het rekest.

Bijna even geruisloos als bij de aankondiging - begin december rond middernacht - lanceert Orange het bod op dochter Orange Belgium , de nummer drie van de Belgische telecom. Het overnamebod start donderdag en loopt tot 23 april.

De prijs blijft luidens het prospectus onwrikbaar op 22 euro per aandeel, betaalbaar in cash. Meer nog: wordt het aangekondigde dividend van 0,50 euro per aandeel uitgekeerd voor het bod afgerond is, dan gaat die coupon in mindering van de overnameprijs.

De morrende minderheidsaandeelhouders krijgen dus nul op het rekest. Het protest tegen het als opportunistisch omschreven bod wordt geleid door het Britse fonds Polygon, dat het zakenkantoor Deminor ingeschakeld heeft. Wegens de hoop dat Parijs tot een hoger bod te vermurwen viel noteerde het aandeel Orange Belgium sinds half januari continu iets boven de biedprijs van 22 euro (zie grafiek).

Nu volgt een koude douche. In zijn bij het prospectus gevoegde billijkheidsopinie schaart onafhankelijk expert Degroof Petercam zich achter de visie van Orange.

De zakenbank beschouwt twee waarderingsmethodes als het relevantst: een analyse van de toekomstige kasstromen en de waardering van de beursgenoteerde sectorgenoten. De eerste levert een vork van 15,6 à 22,3 euro op, de tweede tussen 15,6 en 22,9 euro. Conclusie: het bod is billijk.

Let wel, de expert erkent dat toepassing van de waarderingen bij andere biedingen in de sector de jongste jaren een hogere prijs zou opleveren, namelijk 24,9 à 29,1 euro per aandeel. Het gaat onder meer om het uitkoopbod van Patrick Drahi op Altice en het conglomeraat CK Hutchison op de Italiaanse marktleider WindTre. Maar door het 'beperkte staal' van operatoren waar de bieder al de meerderheidsaandeelhouder was, oordeelt de expert dat die waarderingsmethode 'minder relevant' is.

Ook het Polygon-argument dat het bod geen rekening houdt met de waarde van het zendmastenpark van Orange Belgium krijgt geen bijval.

Ook daar toont Degroof Petercam zich kritisch over het rekenwerk van Polygon, in een analyse die drie pagina's (71 tot 73) van het rapport beslaat. De onafhankelijk expert zegt op basis van 'discussies met het management van Orange en Orange Belgium' dat de torens van 'strategisch belang' zijn voor de operator en 'niet aan derden verkocht zullen worden'. Orange zegt ook niet van plan te zijn de Belgische masten in TOTEM te integreren, 'gelet op de specifieke regelgeving in België'.

Witte (uit)rook?

De vraag is of Orange voldoende aandeelhouders kan vermurwen om hun stukken af te staan. Luidens de overnamewet moet Parijs minstens 95 procent van de aandelen, inclusief 90 procent van de bij het publiek verspreide stukken, in handen krijgen om na een eventueel verlengd overnamebod meteen de resterende minderheidsaandeelhouders te kunnen 'uitroken' en de beursnotering te schrappen. Die laatste voorwaarde blijkt ook bij de voorgenomen beursexit van Sioen een stevige drempel.

Let's block ads! (Why?)


Orange zet bod op Belgische dochter onverkort door - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...