Rechercher dans ce blog

Tuesday, April 6, 2021

Markten Live Implosie fonds kost Credit Suisse 4 miljard - De Tijd

'We gaan hier serieuze lessen uit trekken', belooft CEO Thomas Gottstein. Hij stuurt alvast de chef risicobeheer wandelen.

Een strop van 4,4 miljard Zwitserse frank of 4 miljard euro. Dat is de put die de implosie van het Amerikaanse fonds Archegos nalaat in de rekeningen van Credit Suisse, leert een waarschuwing die de Zwitserse grootbank maandag uitstuurde.

De Zwitsers gingen dubbel in de fout bij Archegos. Niet alleen lieten ze het tegenpartijrisico te hard oplopen, maar bovendien talmden ze bij de stampede naar de exit toen het fonds begon te wankelen.

Bonussen geschrapt

'Onaanvaardbaar', erkent Gottstein in de mededeling. 'We gaan hier serieuze lessen uit trekken.' De CEO laat meteen als zoenoffers voor de getergde aandeelhouders koppen rollen: Lara Warner, het hoofd risicobeheer, en Brian Chin, de topman van de zakenbanktak, moeten vertrekken.

Gottstein schrapt ook alle bonussen voor 2020, zet het mes in het voorgestelde dividend en haalt het voorstel om de directie en de bestuurders kwijting te verlenen over 2020 van de agenda voor de jaarvergadering van 30 april.

Credit Suisse is dit jaar het slechtst presterende bankaandeel in Europa, met een verlies van 11 procent (zie grafiek). Dat terwijl Europese banken de best presterende sector zijn, met een winst van 19 procent sinds de jaarwisseling.

Let's block ads! (Why?)


Markten Live Implosie fonds kost Credit Suisse 4 miljard - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...