Rechercher dans ce blog

Thursday, April 15, 2021

Brussel: Avanti? Euhm ... - De Tijd

Avantium en Shurgard. Een oefening in contrasten onder twee beursnieuwkomers van de jongste jaren.

De Bel20 slaagde er donderdag in de maandag bij de heropeningsrally opgezette handrem een beetje los te wrikken. De beursbarometer trok 0,2 procent hoger naar 3.941 punten en sluipt weer een beetje dichter bij de grens van 4.000 punten.

Dat is in belangrijke mate aan één aandeel te danken: AB InBev , met een weging van 12,6 procent met voorsprong de invloedrijkste Bel20'er. KBC volgt met 11,4 procent op enige afstand, Argenx is het nummer drie met 9,5 procent.

AB InBev is het enige door ons opgevolgde drankaandeel dat in de loop van 2021 theoretisch in koers kan verdubbelen.
Laurence Whyatt
Barclays-analist

De grootste brouwer ter wereld trok een spurt van 3,7 procent naar 56,50 euro en leverde in zijn eentje de Bel20 bijna 20 punten winst aan. Met dank aan een koopadvies van het beurshuis Barclays, dat woensdag ook al Galapagos een boost gaf met een - zeldzaam - koopadvies. Analist Laurence Whyatt verhoogt het advies voor AB InBev naar 'kopen' en het koersdoel naar 72 euro.

'AB InBev is het enige door ons opgevolgde drankaandeel dat in de loop van 2021 theoretisch in koers kan verdubbelen', klinkt het. 

Het koersdoel toont dat Whyatt niet denkt dat het zo'n vaart zal lopen, maar een potentieel van 36 procent tegenover de huidige koers is ook stevig. 'We denken dat beleggers het potentieel voor margeherstel fors onderschatten. Een misvatting die mogelijk al op 6 mei met het rapport over het eerste kwartaal rechtgezet kan worden.'

Whyatt raamt dat de winstmarge in 2021 met 1,7 procentpunten kan herstellen, een gedeeltelijk herstel tegenover de forse krimp met 4,7 procentpunten in het pandemiejaar 2020. Dat vooral dankzij een herstel van de verkoopvolumes met 8 procent, en een heel stuk minder via prijsverhogingen. Op dat vlak zegt Whyatt kritisch te blijven.

Telenet  grossiert de jongste tijd in koopadviezen. Vorige week was er al Berenberg, dat potentieel flink wat meerwaarde ziet in het zendmastenpark van de nummer twee van de Belgische telecom. 

Beurshuis ABN AMRO, tegenwoordig voluit ABN AMRO Oddo BHF, verhoogt het advies van 'neutraal' naar 'outperform' en krikt het koersdoel van 35 naar 43 euro op. De bank waardeert de telecomgroep vooral voor het riante dividendrendement van ongeveer 8 procent bruto. Dat dividend is ondanks de hogere investeringen in de joint venture met Fluvius in infrastructuur of een eventuele volledige overname van VOO niet in gevaar, stelt analist Konrad Zomer.

Telenet koerste 0,9 procent hoger op 35,36 euro.

Om de 5,2 miljoen nieuwe aandelen te slijten moest Avantium de stukken tegen 5,35 euro, een korting van 8 procent op de jongste slotkoers, aanbieden. De kleine belegger van het eerste uur ziet - boven op de koersdaling sinds de beursgang - zijn belang stevig, met zo'n vijfde, verwateren.

Avantium trok in 2017 tegen 11 euro per aandeel met vage plannen voor een droomfabriek naar de beurs en was tot voor kort een seriële ontgoocheling. De vooropgestelde fabriek - die nu in Delfzijl in plaats van in Antwerpen moet komen - voor pefflessen liep alsmaar meer vertraging op.

Die ontgoochelingen vertaalden zich in een gedecimeerde beurskoers. Vorig jaar was er wel een in het ijle opverende koers, toen een populaire Britse website een oud persbericht over kartonnen Coke-flessen recycleerde.

Avantium zakte 4,1 procent naar 5,59 euro. Daarbij weegt de verwatering iets zwaarder dan het feit dat de financiering van Delfzijl iets dichterbij komt. Al blijft KBC Securities-analist Wim Hoste sceptisch. 'De kapitaalronde dicht de kloof niet helemaal. Er is 55 miljoen euro nodig. We blijven bezorgd over de grote financieringsnood van Avantium, in combinatie met de lange weg naar winstgevendheid.'

Succesvoller is het parcours van Shurgard , dat een jaar later naar de beurs trok.

UBS begint de opvolging van de opslagspecialist met een koopadvies en een koersdoel van 42 euro. 'Shurgard is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot de grootste speler in een nog altijd zeer versnipperde Europese markt voor tijdelijke opslagruimtes', schrijft analist Charles Boissier in een uitgebreid rapport. 

'Shurgard telt 242 sites in zeven landen met een waarde van 3,1 miljard euro. Het haalt op die activa 6 à 8 procent huurrendement. Vergelijk dat met de 1,2 procent rente die Shurgard zelf op langlopend schuldpapier moet betalen.'

Shurgard trok in oktober 2018 tegen 23 euro per aandeel naar de Brusselse beurs en wist de beleggers in hun zoektocht naar oases van rendement in een nulrentende oceaan te bekoren.

Shurgard sloot spijts de fanmail stabiel op 38,75 euro, nog altijd een klim van dik 70 procent tegenover de intekenprijs van het najaar van 2018.

Marktstemming

Donderdag zetten de Europese beurzen hun heropeningsrally op kousenvoeten voort, aangevoerd door grondstofaandelen als Norsk Hydro. Dit dankzij de rally in grondstoffen zoals aluminium, waarmee beleggers onverkort inzetten op een forse economische remonte in 2021.

Over remonte gesproken: vrijdag is het in alle vroegte uitkijken naar het Chinese economisch rapport over het eerste kwartaal. Economen rekenen tegenover het zwakke eerste kwartaal van 2020 - bij de start van de pandemie - gemiddeld op een spectaculair jaaropjaarherstel van 18,5 procent. Voorts blijven de kwartaalrapporten op Wall Street binnenstromen, met onder meer de cijfers van beurshuis Morgan Stanley.

Let's block ads! (Why?)


Brussel: Avanti? Euhm ... - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...