Rechercher dans ce blog

Tuesday, March 30, 2021

Loont maandsparen nog? | Netto - De Tijd

KBC was in mei 2012 de eerste bank in ons land die het systeem van periodiek sparen invoerde. Op de Start2Save-rekening kon u maandelijks tot 500 euro sparen via een automatische spaaropdracht, en dat aan een hogere rente dan bij klassieke boekjes.

Focus op ...

Geld- en spaarproduct

  • Aanbieder: banken
  • Wat: periodiek spaarboekje
  • Bedrag: meestal 500 euro per maand

Om u even te doen wegdromen: dat spaarboekje bood toen een basisrente van 1 procent en een getrouwheidspremie van 1 procent. Intussen biedt KBC de rekening niet meer aan, maar klanten kunnen blijven maandsparen, zij het tegen het wettelijke minimum van 0,11 procent.

Die evolutie zien we ook bij andere banken. Belfius, Deutsche Bank, BNP Paribas Fortis en dochter Fintro brachten het rendement op hun periodieke spaarrekeningen de voorbije jaren in stapjes terug naar het wettelijk minimum van 0,01 procent basisrente plus 0,10 procent getrouwheidspremie.

Ter herinnering: de basisrente krijgt u voor elke dag dat uw geld op een spaarboekje staat, de premie voor geld dat twaalf maanden op die rekening staat.

Het financieel voordeel van periodiek sparen is grotendeels weg omdat veel banken op dergelijke spaarboekjes slechts het wettelijk minimum van 0,11 procent bieden.

ING biedt sinds 1 maart geen nieuwe Tempo-rekeningen aan, maar bestaande klanten kunnen net als bij KBC het geval was wel doorsparen, zij het aan een lager rendement (0,11%).

Dat betekent dat het financieel voordeel om uw geld op zulke spaarboekjes te plaatsen weg is. Want het verschil in rendement met de klassieke spaarboekjes is er niet meer. De meeste klassieke boekjes bieden het wettelijk minimum.

Er zijn nog twee banken die het verschil maken met periodieke spaarboekjes. De onlinebank MeDirect biedt een basisrente van 0,05 procent en een getrouwheidspremie van 0,65 procent op het boekje Maandsparen Max. Daarop kan u maximaal 5.000 euro per maand sparen. Ook Bpost bank biedt meer dan het wettelijk minimum op zijn Cocoon-rekening: 0,40 procent basisrente + 0,15 procent premie. De rekening is er voor wie jonger is dan 40 en elke maand maximaal 500 euro spaart.

MeDirect zet met zijn hoge premie eerder in op spaarders die hun geld minstens twaalf maanden op die rekening laten staan, terwijl Bpost bank voor een hogere basisrente kiest. Afhankelijk van uw spaarhorizon - minstens twaalf maanden of minder dan twaalf maanden - kiest u ofwel voor de hoge getrouwheidspremie ofwel voor de hoge basisrente.

Weet dat wie spaart ook rekening moet houden met de inflatie. Stijgen de consumentenprijzen harder dan het rendement op je spaarboekje, dan wordt het spaargeld minder waard.

Let's block ads! (Why?)


Loont maandsparen nog? | Netto - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...