Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 31, 2021

13:17 'Monsieur nucléaire' gaat Electrabel leiden - De Tijd

Thierry Saegeman, de huidige nucleair directeur van Electrabel, wordt CEO. Hij volgt Philippe Van Troeye op die zeven jaar lang aan het hoofd stond van het Belgische energiebedrijf.

Met de kernuitstap in het vooruitzicht komt er een doorschuifoperatie in de directie van Electrabel. Het Belgische dochterbedrijf van de Franse energiegroep Engie wordt sinds 2014 geleid door de Electrabel-veteraan Philippe Van Troeye. Vanaf 1 mei stopt hij als CEO om Tractebel te gaan leiden, de internationale engineering-dochter van Engie met 5.000 werknemers. Dat schrijft de krant La Libre en werd bevestigd aan onze redactie.

Thierry Saegeman kondigde in november aan dat Electrabel niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging van de kerncentrales.

De opvolger van Van Troeye komt uit de eigen rangen. De huidige nucleair directeur Thierry Saegeman komt aan het hoofd te staan van Electrabel en krijgt zo 4.300 werknemers onder zich. Saegeman werkt sinds 2003 voor Engie en leidt sinds 2016 de nucleaire divisie. Hij kwam onlangs in de vuurlinie toen hij in een videoboodschap aan het personeel liet verstaan dat Electrabel niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales.

Hoewel die communicatie nadien naar de buitenwereld werd afgezwakt, bleek het de voorbode van Electrabel om in februari het scenario van een levensduurverlenging naar de achtergrond te schuiven en een afwaardering te boeken van 2,9 miljard euro. In Parijs haalde Saegeman met zijn loslippigheid weliswaar de woede op de hals van voorzitter Jean-Pierre Clamadieu, maar de misstap verhinderde niet dat hij nadien promotie kon maken.

Electrabel-veteraan

Voor Van Troeye, die al sinds 1988 aan boord is bij Electrabel, betekent de positiewissel geen stap terug, zo klinkt het vanuit het hoofdkantoor aan het Brusselse Noordstation. Als hoofd van Tractebel wil hij zich op een meer internationale carrière richten en voorlopig behoudt hij ook nog de leiding over Engie Benelux.

Wanneer weer eens verhitte discussies oplaaiden over de kerncentrales, trad Van Troeye zelden op de voorgrond.

Van Troeye was voor Electrabel niet de meest zichtbare CEO. De burgerlijk ingenieur van opleiding vertoonde zich wel bij de opening van pakweg een zonnepark, de ingebruikname van nieuwe windmolens of laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Maar wanneer weer eens verhitte discussies oplaaiden over de kerncentrales van Electrabel, trad hij zelden op de voorgrond. Vanuit de Wetstraat werd dan veeleer naar de voorzitter en voormalig Bpost-topman Johnny Thijs gekeken, of politici legden een rechtstreekse lijn naar Parijs.

Monsieur nucléaire

De 49-jarige Thierry Saegeman staat meer bekend als een communicator. Als hoofd van de nucleaire divisie mocht hij regelmatig in het parlement de kastanjes uit het vuur gaan halen rond de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2, het stilleggen van reactoren of rond de discussie over de kernuitstap.

Thierry Saegeman mocht de voorbije jaren regelmatig in het parlement de kastanjes uit het vuur gaan halen rond de heikele nucleaire dossiers.

Saegeman ontpopte zich de voorbij jaren tot 'monsieur nucléaire', het referentie-aanspreekpunt binnen Electrabel over de nucleaire kwestie. De perfect tweetalige ingenieur elektrotechniek bereidde zowel de sluiting van de kerncentrales voor als het dossier over een eventuele levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3. Wanneer in oktober volgend jaar de eerste kerncentrale sluit, weet hij dus wat er te wachten staat aan ontmantelingsoperatie.

Saegeman zat al in de raad van bestuur van Electrabel en is dus goed op de hoogte. Naast zijn functie als CEO zal hij ook de nucleaire activiteiten van Engie blijven leiden.

Reorganisatie

De herschikking aan de top van Electrabel valt samen met de grondige hertekening die het moederbedrijf Engie in gang heeft gezet. Tegen juli wil de Franse groep het merendeel van de dienstenactiviteiten afsplitsen. Die nieuwe entiteit die voorlopig de codenaam 'Bright' draagt, komt in de etalage te staan. De bedoeling is ze geheel of gedeeltelijk te verkopen of naar de beurs te brengen.

De operatie zal in België grote gevolgen hebben. Voor de 10.000 mensen die hier werken voor Engies dienstenbedrijven Fabricom, Cofely en Axima is het spannend afwachten welke richting het uit gaat. Pas in juli wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Let's block ads! (Why?)


13:17 'Monsieur nucléaire' gaat Electrabel leiden - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...