Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 15, 2023

"Historisch en ongezien": nieuwe Nederlandse "boerenpartij" triomfeert volgens exitpolls - VRT.be

In Nederland steekt de BoerBurgerBeweging, een nieuwe partij, zoals verwacht met kop en schouders bovenuit volgens de exitpolls. De partij zou samen met GroenLinks/PvdA de grootste fractie in de Eerste Kamer in Nederland worden. Vooral de regeringspartijen krijgen rake klappen. "Zelfs Caroline van der Plas, van de BBB, had dit niet verwacht", zegt VRT-journalist Bram Vandeputte vanuit het hoofdkwartier van de partij.

Nederland koos vandaag nieuwe provincieraden en indirect de Eerste Kamer. De stembussen zijn om 21 uur dichtgegaan. Peilingen vooraf toonden dat de BoerBurgerBeweging (BBB), een nieuwe partij die het opneemt voor het platteland, meteen goed zou scoren. De partij surft op het ongenoegen over de aanpak van de regering-Rutte van het stikstofprobleem.

De BBB komt volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Nederlandse publieke omroep NOS, op 15 zetels in de Eerste Kamer. Ook de combinatie GroenLinks (8 zetels) en PvdA (7 zetels) zou dat aantal zetels halen. Dat schrijft de NOS.

BBB duidelijk de grootste partij

"Dit bevestigt dus de trend van de peilingen", zegt VRT-journalist Jeroen Reygaert in de Nederlandse stad Den Haag. "Maar toch nog een stuk uitgesprokener dan in de peilingen. De BBB lijkt duidelijk de grootste te worden, terwijl het in de peilingen nog nek aan nek ging met de liberalen van de VVD."

"In Overijssel, om er een provincie uit te halen, is het heel zichtbaar. De BBB haalt daar uit het niet 30 procent. Dat is drie keer zo groot als de op een na grootste partij daar. En zelfs in het verstedelijkte Noord-Holland wordt de BBB de grootste partij. Ze bestonden vier jaar geleden nog niet eens."

"Eigenlijk kun je maar één woord gebruiken: historisch", zegt Reygaert. "Dit is ongezien. De BBB steekt er met kop en schouders bovenuit. Het is eigenlijk niet zo moeilijk: iedereen verliest en de BBB is de uitgesproken, historische winnaar van de Nederlandse verkiezingen. Dit is eigenlijk een afrekening van de Nederlanders met de regering. Het land zal het de komende dagen maar over drie keer dezelfde letter hebben: BBB."

In het hoofdkwartier van de BBB, waar de sfeer op z'n minst uitbundig te noemen is, staat VRT-journalist Bram Vandeputte. "Dit hadden ze echt niet verwacht. Ze wisten dat ze het goed zouden doen, maar niet zo goed. Ook niet Caroline van der Plas, het enige parlementslid van de BBB."

"De mensen in Nederland geven aan dat ze een ander beleid willen", zegt Van der Plas aan Vandeputte. "Ze willen gewoon vooropstaan, en gezien en gehoord worden. Ze willen niet dat technocratische beleid, de trein die maar niet stopt. De mensen hebben nu een streep in het zand getrokken. Ik ben hartstikke blij dat ze voor ons hebben gekozen, want wij zien ze wel. Wij nemen ze wel serieus. Wij zetten burger op de eerste plek."

"Achterban christendemocraten naar BBB"

"Bijna even opvallend als de opkomst van BBB is het verlies van Forum voor Democratie, van Thierry Baudet", zegt Reygaert. "Vier jaar geleden was die partij nog de grote verrassing. Nu verdwijnt ze ongeveer van het toneel."

"Ook alle regeringspartijen krijgen klappen. De VVD van premier Mark Rutte houdt nog min of meer stand, maar het CDA, de christendemocraten, halveert bijna. Hun traditionele achterban is massaal richting de BBB getrokken."

"En iedere verkiezing in Nederland heeft haar verrassing, en hier is dat ook de radicaal-rechtse PVV van Geert Wilders. De peilingen voorspelden winst, maar ook hij verliest."

Crisis?

"De BBB is alleszins bereid om mee te regeren", zegt Vandeputte. "Ze geven aan eventueel compromissen te sluiten, maar zeggen dat andere partijen dat ook zullen moeten doen. Ze hebben nu natuurlijk een sterke positie. En dan gaat het niet alleen over stikstof, want als alleen de landbouwers op hen gestemd zouden hebben, waren ze nu niet zo groot geworden."

"De vraag is nu wel wat er zal gebeuren. De BBB zegt dat er een stevige regeringscrisis aan zit te komen en dat er nu waarschijnlijk al een crisisoverleg bezig is. De partij durft zelfs toegeven dat ze zich al klaarmaakt voor eventuele vervroegde verkiezingen in de Tweede Kamer."

Adblock test (Why?)


"Historisch en ongezien": nieuwe Nederlandse "boerenpartij" triomfeert volgens exitpolls - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...