Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 15, 2023

Exitpoll: BBB is grootste partij, Forum voor Democratie grote verliezer - De Morgen

NieuwsNederland

BBB-leider Caroline van der Plas brengt haar stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
BBB-leider Caroline van der Plas brengt haar stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

Vanuit het niets wordt BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste Nederlandse partij in de Eerste Kamer, tonen de exitpolls van de Nederlandse Statenverkiezingen. Het linkse blok van PvdA en GroenLinks komt samen wel in de buurt van de partij van Caroline van der Plas. Voor de regering-Rutte dreigt alvast een crisissfeer.

De eerste exitpoll om 21 uur, in Noord-Holland, zette al meteen de toon van deze Nederlandse Statenverkiezingen. Met 9 zetels is de BBB in de stedelijke provincie iets groter dan de VVD, die op 8 zetels uitkomt. In Overijssel, een provincie met veel landbouwers, haalde BBB zelfs een monsterscore van 17 zetels. En ook in Noord-Brabant steekt het de VVD voorbij.

Dat de partij van premier Rutte vrij goed stand houdt, is een magere troost. Voor coalitiepartij CDA zijn de verkiezingen een bloedbad. De christelijke partij, voorheen de grootste in Overijssel, ziet bijvoorbeeld daar haar zetels er meer dan halveren van 9 naar 4.

Indirect kiest Nederland ook de Eerste Kamer, een belangrijke schakel in het wetgevend proces. Ook op dat nationale niveau zou BBB uitgroeien tot de grootste met 15 zetels. PvdA en GroenLinks, die een progressief stadsfront probeerden te vormen tegen de sociaal-conservatieve stem van BBB, zouden samen wel even groot zijn. Maar echt vooruitgang boeken beide partijen toch ook niet.

Vooral CDA staat sterk in de min, de partij is duidelijk een groot deel van de achterban aan BBB is verloren. De coalitiepartijen staan volgens de exitpoll straks op 24 zetels van de 75 in de Eerste Kamer, op dit moment zijn dat er nog 32. De Statenverkiezingen lijken de regering-Rutte dan ook in een crisissfeer te dompelen.

BBB 'klaar om te besturen’

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas stelt dat “de kiezer gesproken heeft” en het beleid zat is. Ze wil voor “een realistisch beleid” gaan waarbij “het platteland een toekomst heeft”. Ook Ingrid de Sain, BBB-fractievoorzitter in Noord-Holland, stelt dat haar partij “klaar is om mee te besturen”.

De samenstelling van de Provinciale Staten is van belang, omdat op dat beleidsniveau belangrijke knopen omtrent de regionale economie en ruimtelijke ordening worden doorgehakt. Zo ook de invulling en uitvoering van het stikstofbeleid dat door de regering wordt uitgetekend.

De verkiezingen brachten alleszins veel volk op de been. Naar schatting 61 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden heeft gestemd, de hoogste opkomst in de afgelopen dertig jaar. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden was de totale opkomst 56 procent.

Adblock test (Why?)


Exitpoll: BBB is grootste partij, Forum voor Democratie grote verliezer - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...