Winkeldiefstallen zijn een wereldwijde plaag. En dat ligt niet alleen aan de hoge energieprijzen en de inflatie. Bij onze noorderburen worden ook de zelfscankassa’s met de vinger gewezen. Hoe zit het bij ons?
De energie van zonnepanelen die je niet onmiddellijk kan gebruiken, kan je opslaan op een thuisbatterij. Wat kost zo’n batterij? Wat is de terugverdientijd en is zo’n batterij vandaag nog rendabel? En kunnen we de elektrische auto niet gebruiken als thuisbatterij? Docenten Frank Verelst van de AP Hogeschool en Geert Deconinck van de KU Leuven lichten toe.
De Britten kampen met lege groenteschappen en rantsoeneringen van onder meer tomaten en paprika’s. Zo’n vaart zal het in ons land niet lopen. Maar ook hier stijgen de prijzen, en we moeten misschien wat langer wachten op Belgische aardbeien.
Bij de op twee na grootste supermarktgroep van het Verenigd Koninkrijk, Asda, mogen consumenten maximaal drie tomaten kopen per keer. En ook paprika’s, komkommers, sla, zakken sla, broccoli, bloemkool ...
Gert Verhulst, mede-oprichter van Studio 100, heeft voor het eerst, weliswaar kort, gereageerd op de heisa die is ontstaan na berichten over een zogezegde ‘pestcultuur’ die zou heersen bij Plopsa. “Zolang een intern onderzoek loopt, kiezen we ervoor niet te communiceren”, zei hij in zijn eigen tv-programma De Tafel van Vier op Play4. “Je zult er nog van horen, maar moet nog een beetje geduld hebben.”
joro
Presentator Gert Verhulst kreeg in de show de volgende opmerking van een kijker voorgeschoteld: “Het zou Gert Verhulst sieren mocht hij de problemen in Plopsaland bespreken.”
De opmerking leidde in eerste instantie tot hilariteit bij de gasten in de studio, onder wie Cath Luyten, maar Gert Verhulst ging de zaak uiteindelijk niet uit de weg, al weidde hij er ook niet lang over uit. “Het is een logische opmerking na alle nieuws van afgelopen weekend. Maar het is zo dat er een intern onderzoek loopt en Hans (Bourlon, medeoprichter bij Studio 100, red.) en ik hebben afgesproken dat wij niets communiceren zolang de resultaten daarvan niet bekend zijn”, aldus Verhulst. “We moeten eerst weten wat er exact aan de hand is.”
“Laten we duidelijk zijn dat het mentale welzijn van ons personeel, zowel van Studio 100 als van Plopsaland, heel belangrijk is. En je zult er nog van horen, maar je zult nog een beetje geduld moeten hebben”, voegde hij er nog aan toe.
Vorig jaar kochten 4.635 landgenoten een tweede verblijf in Spanje. Dat waren er omgerekend 12,6 per dag. Een absoluut record en een stijging met liefst 34 procent in vergelijking met 2021. ‘De verklaring is te zoeken in de energiecrisis en in het post-covidtijdperk waarin we leven, zegt makelaar Leen Vermeulen.
2021 klokte af op 3.458 Belgen die een casa in Spanje verwierven. Vorig jaar kwamen er daar nog eens bijna 1.200 bij. En dat ondanks de stijgende prijzen als gevolg van de duurdere bouwmaterialen en de schaarste van panden – er wordt zelfs gekocht nog voor er een bouwvergunning is. “2022 was een absoluut recordjaar. In de meer dan 25 jaar dat wij actief zijn, maakten we dit nooit eerder mee”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates.
“Het is duidelijk dat mensen na de lockdowns tijdens de coronapandemie beslisten om meer te genieten. Tegelijk geraakte het thuiswerken ingeburgerd en dat kan perfect vanuit Spanje. Het speelt daarbij zeker een rol dat de consumptieprijzen in winkels en horeca een stuk lager liggen dan in België. En de energiecrisis was nog een extra argument om een tweede verblijf te kopen. Met een gemiddelde van zes uren zon per dag, van november tot februari, zijn de temperaturen aan de Spaanse costa’s heel aangenaam. Huizen moeten daardoor veel minder verwarmd worden.”
Veruit de populairste streek is de regio rond Alicante aan de Costa Blanca, gevolgd door de zone van Mijas tot Estepona aan de Costa del Sol en het Canarische Eiland Tenerife. Elke dag zijn er naar die gebieden meerdere vluchten vanuit Brussel, Antwerpen, Oostende, Charleroi en Luik.
Plopsa kwam afgelopen weekend in opspraak nadat enkele ex-werknemers een boekje opendeden over de werkomstandigheden in de verschillende pretparken. Er werd een intern onderzoek geopend naar de “pesterijen”, “de brulcultuur” en “de tirannie” van de directie. Gert Verhulst wacht het resultaat van dat onderzoek af vooraleer hij communiceert over de heisa. Dat zei hij maandagavond in De tafel van vier na een vraag van een kijker. “We moeten eerst weten wat er exact aan de hand is”, klinkt het. “Maar laat ons duidelijk zijn: het mentaal welzijn en veiligheid van ons personeel is heel belangrijk.”
Wat voor veel kinderen het paradijs is, blijkt het voor de werknemers niet te zijn. Bij de Plopsa-parken worden werknemers al jaren gepest, vernederd en gekleineerd, zo blijkt uit getuigenissen. ‘Dit zijn het soort zaken waardoor een bedrijf een vuil randje krijgt.’
Qua timing kon het moeilijk slechter. Uitgerekend aan het eind van een week waarin kinderen overal in Vlaanderen met stippen op hun hand rondliepen om te tonen dat ze pesten niet oké vinden, bracht de krant De Tijd aan het licht dat bij Studio 100, misschien wel het kindvriendelijkste bedrijf van Vlaanderen, net dat pesten een enorm probleem is. De krant tekende 45 getuigenissen op van mensen die de voorbije jaren bij Plopsa werkten, de pretparkentak van het bedrijf. Die hebben het over scheldpartijen, beledigingen, pestgedrag en een doorgeschoten 24/7-werkcultuur waarbij vakantiedagen en rustperiodes niet worden gerespecteerd.
Stafmeetings worden intern ‘strafmeetings’ genoemd, zo blijkt uit de verhalen. Omdat CEO Steve Van den Kerkhof er tijdens die bijeenkomst een gewoonte van maakt er één iemand uit te pikken om in het bijzijn van collega’s te beledigen en te kleineren. De aanleiding daarvoor kan van alles zijn. Zelfs een overvolle vuilnisbak in het park.
Uitgekafferd
Régis Dhaenens, een ex-werknemer die dit weekend in verschillende media zijn verhaal deed, vertelt hoe hij tijdens een van de meetings een cijfer vergat in een verslag. “De CEO zag dat, keek naar mij en smeet de papieren van dat verslag naar mijn hoofd. Hij begon te roepen: ‘Wat doe jij hier eigenlijk. Jij bent niks waard.’ En zo was elke meeting iemand anders aan de beurt.”
Het zijn het soort verhalen die een bedrijf ernstige schade toe kunnen brengen, zegt Jeroen Wils. Hij is expert crisiscommunicatie en actief als reputatiecoach. “De reputatie van een bedrijf wordt in de eerste plaats bepaald door de kwaliteit van de producten of diensten die het aanbiedt. Ook de resultaten en de cijfers die het kan voorleggen spelen een rol. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat je als bedrijf ook afgerekend wordt op de manier waarop je die resultaten behaalt.”
Wils haalt Twitter aan bij wijze van voorbeeld. Wanneer een figuur als Elon Musk daar plots op zijn eigen autoritaire manier de touwtjes in handen neemt, gaat dat ten koste van het imago van dat platform. Hetzelfde dreigt nu ook bij Studio 100 te gebeuren. “Dit zijn het soort zaken waardoor een bedrijf een vuil randje krijgt”, zegt Wils. Dat Studio 100 een bedrijf is dat zich voornamelijk op kinderen richt, maakt het hele schandaal nog net iets pijnlijker. “Eigenlijk verkoopt Studio 100 vooral onschuld. Wie met zijn kinderen naar een Plopsa-park gaat wil daar een zorgeloze dag kunnen beleven. Als je weet dat wat er zich achter de schermen afspeelt niet koosjer is, wordt dat moeilijker.”
Ook bij Studio 100-bazen Gert Verhulst en Hans Bourlon kan dit verhaal voor een smet op het blazoen zorgen. De voorbije jaren werden beide heren als modelondernemers gezien bij wie alles wat ze aanraakten in goud veranderde. Die reputatie dreigt nu aan glans te verliezen. Al is het natuurlijk de vraag in hoeverre ze op de hoogte waren van de toxische cultuur in een van de onderdelen in hun bedrijf. Wils: “Bij een sterk groeiend bedrijf als Studio 100 bots je als eigenaar op een gegeven moment op je limieten. Je kunt niet alles in de gaten blijven houden. Dan komt het erop aan voldoende controlemechanismen te installeren die eventuele problemen kunnen opsporen.”
Net daar lijkt het bij Plopsa fout te zijn gegaan. Ondanks de vele verhalen die nu opduiken, liep de voorbije jaren bij de interne preventiedienst geen enkele klacht binnen. “We zien bij wel meer bedrijven dat mensen moeilijk de weg vinden naar die preventiedienst”, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Maar je hoeft als preventieadviseur ook niet passief te wachten op klachten. Door te kijken naar het personeelsverloop of het ziekteverzuim bij een bepaalde afdeling kun je ook zelf problemen opsporen. Maar dat is in dit geval dus niet gebeurd.”
In een poging de schade te beperken, schakelde Studio 100 ondertussen advocate Christine Mussche in om de bedrijfscultuur binnen de Plopsa-groep te onderzoeken. “Vreemd”, vindt Godderis. “Ik had graag gezien dat de interne preventieadviseur die analyse op zich nam. Maar waarschijnlijk gaan ze er bij Studio 100 van uit dat een externe doorlichting meer vertrouwen wekt.”
Even zwijgen
Tot dat onderzoek is afgerond onthoudt de bedrijfstop zich van commentaar. Alleen Steve Van den Kerkhof, de geviseerde CEO, kwam dit weekend met een reactie. Hij ontkent de verhalen over grensoverschrijdend gedrag maar geeft wel toe dat hij er een directe managementstijl op na houdt. Een noodzaak in een bedrijf waar veiligheid het hoogste goed is, klinkt het.
Mocht Wils de communicatiestrategie uitgetekend hebben, dan was die reactie er niet gekomen. “Je kunt bij dit soort verhalen niet meteen oordelen over wat wel en niet klopt. Je weet immers nooit wat er nog meer bovenkomt. Neen, dan is wat Bourlon en Verhulst doen veel slimmer. Nu even zwijgen, het onderzoek afwachten en dan met de resultaten in de hand met een reactie komen.”
Angstcultuur bij Plopsa-personeel: 'Bij een sterk groeiend bedrijf als Studio 100 bots je als eigenaar op gegeven moment op je limieten' - De Morgen Read More
(ABM FN) Umicore heeft in 2022 de resultaten zien teruglopen en verwacht een verdere daling in het lopende boekjaar. Dit bleek donderdagochtend uit cijfers van het bedrijf.
In het afgelopen jaar kwam de omzet uit op 4,2 miljard euro, goed voor een stijging van 10 procent op jaarbasis.
De aangepaste EBITDA daalde echter met 8 procent tot 1,15 miljard bij een marge van 27,3 procent in vergelijking met 32,5 procent in 2021. De aangepaste EBIT daalde met 11 procent tot 865 miljoen euro.
Onder de streep restte een aangepaste nettowinst van 593 miljoen euro.
De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten kwam uit op 835 miljoen euro tegenover het recordniveau van 1,4 miljard in 2021. Ook de vrije kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was fors lager met 344 miljoen euro ten opzichte van 989 miljoen euro in 2021.
Umicore stelt een totaaldividend voor van 0,80 euro per aandeel. Het interim-dividend van 0,25 euro werd in augustus 2022 al uitgekeerd. Het slotdividend van 0,55 euro wordt in mei betaald.
Outlook
De zakelijke tak Cobalt & Speciality Materials kan niet langer profiteren van de uitzonderlijke winstgevendheid die zich in de eerste helft van 2022 voordeed, zo waarschuwde Umicore, waardoor de EBITDA van Energy & Surface Technologies in 2023 "iets" onder het niveau van 2022 zal liggen.
Ook bij Recycling rekent Umicore op een aangepaste EBITDA die onder het niveau in 2022 zal liggen.
De aangepaste EBITDA van de divisie Catalysis zal in 2023 wel een verdere "goede" toename kennen ten opzichte van 2022.
Op groepsniveau zullen de EBIT en EBITDA hierdoor onder het niveau van 2022 uitkomen, zo waarschuwde Umicore.
Umicore brengt verder de Rechargeable Battery Materials-divisie onder in een aparte juridische entiteit. Dit biedt volgens het bedrijf de beste optie voor de tak om te groeien en ook om de financieringsopties van Umicore te maximaliseren en de 2030 RISE-doelen te realiseren.
Bron: ABM Financial News
Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Amerikaanse krant The New York Times dwingt Europese Commissie om sms'jes tussen von der Leyen en Pfizer-baas vrij te geven - Het Laatste Nieuws Read More
Nieuw rapport legt schaduwzijde van komst internetgigant Alibaba naar Luik bloot: "België heeft huiswerk destijds niet goed gemaakt" - VRT.be Read More
Vergoeding voor stroom van zonnepanelen tot vier keer lager op één jaar tijd: dit moet je weten over de injectietarieven - Het Laatste Nieuws Read More