BNP Paribas Fortis gaat vanaf 1 februari de rente op spaarboekjes verhogen, als laatste van de vier grootbanken. Er komt een nieuwe spaarrekening met een hoge spaarrente, 1,25 procent in totaal. De renteverhoging bij bestaande spaarboekjes blijft beperkter.
De verhoging van de rente op de bestaande spaarboekjes blijft beperkter dan bij de andere grote spelers. De basisrente gaat van 0,01 procent naar 0,15 procent en de getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,10 procent. Samen geeft dat 0,25 procent.
Anderzijds komt er een nieuwe spaarrekening, Spaarrekening Plus, met een rente van 1,25 procent: 0,50 procent basisrente en 0,75 getrouwheidspremie (die krijg je als je je geld een jaar laat staan op de rekening). Met 1,25 procent totale rente springt BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, naar de top vijf in de ranglijst van spaarrekeningen in België. Er kan wel maximaal 100.000 euro op de rekening staan. De rekening kan in eerste instantie enkel in de kantoren geopend worden en pas in de loop van maart online.
Ook bij dochterbanken Fintro en Hello Bank! verhogen de rentevoeten. BNP Paribas Fortis, de marktleider in ons land op vlak van spaarrekeningen, was de laatste van de vier grootbanken om nieuwe rentevoeten aan te kondigen.
Waarom trekken de banken de spaarrente op?
De verhoging van de rente op spaarrekeningen is het gevolg van de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in de eurozone op te trekken. Dat doet de ECB om de hoge inflatie, de te snel stijgende levensduurte, op termijn weer naar beneden te krijgen. Door de rente te verhogen wordt lenen namelijk duurder, waardoor mensen en bedrijven minder geneigd zijn om geld te lenen. Een hogere rente doet mensen wat meer sparen en minder consumeren, en ze maakt het voor bedrijven duurder om te lenen en te investeren. Zo vertraagt de economie en kan de inflatie getemperd worden.
Wat doen de andere grootbanken?
ING verhoogt vanaf 9 januari de rente op spaarrekeningen. Voor bestaande spaarproducten gaat de rente van 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie naar 0,40 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie. De bank lanceert ook een nieuwe spaarrekening met 0,35 procent basisrente en 0,65 procent getrouwheidspremie. En wie binnen het ING Tempo Sparen-programma maandelijks een vast bedrag tot 500 euro op zijn spaarrekening stort, krijgt 0,70 procent basisrente en 0,70 procent getrouwheidspremie.
Bij KBC stijgt de rentevergoeding op spaarboekjes vanaf volgende week van 0,01 naar 0,35 procent. De getrouwheidspremie voor geld dat minstens een jaar op de rekening blijft staan, stijgt van 0,10 naar 0,25 procent. Alles samen bedraagt de nieuwe rente dus 0,6 procent. Voor Start2Save en Start2Save4, gereglementeerde spaarrekeningen met een hogere vergoeding en een spaarbedrag van maximaal 500 euro per maand, klimt de basisrente van 0,01 naar 0,15 procent en de getrouwheidspremie van 0,10 naar 0,75 procent.
Belfius kondigde midden december als eerste grootbank een renteverhoging aan. Op de klassieke spaarrekening geeft de bank sinds 2 januari 0,35 procent basisrente. De getrouwheidspremie is van 0,10 naar 0,15 procent gegaan. Alles samen bedraagt de nieuwe rente dus 0,5 procent. De bank lanceerde ook een nieuwe spaarrekening, de Belfius Fidelity spaarrekening. De totale rente bedraagt er 0,8 procent: 0,15 procent basisrente en 0,65 procent
Maar er zijn natuurlijk meer spelers op de markt dan de vier grootbanken. Ook onder meer Deutsche Bank, Argenta, vdk bank, CKV, Triodos, Crelan en AXA hebben hun spaarrente intussen gevoelig verhoogd. De hoogste rentevoeten vind je momenteel bij Santander, Aion Bank, NIBC Direct en MeDirect: kleinere spelers die vooral online actief zijn en klanten proberen te lokken door de meest gunstige voorwaarden te bieden.
Wie rentes van spaarrekeningen wil vergelijken, kan terecht op spaargids.be.
BNP Paribas Fortis trekt als laatste van de vier grootbanken de spaarrente op - VRT.be
Read More
No comments:
Post a Comment