Rechercher dans ce blog

Friday, December 31, 2021

Europese beurzen openen naar verwachting lager - Beursduivel

Europese beurzen openen naar verwachting lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag, op de laatste handelsdag van 2021, een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 27 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 28 punten voor de Britse FTSE 100. De Duitse beurs blijft vandaag dicht en de meeste andere beurzen sluiten na een halve sessie.

De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten.

Beleggers hebben de angst dat de omikronvariant van het coronavirus het economisch herstel in de weg staat grotendeels van zich afgeschud, maar de Europese beurzen hadden moeite om nieuwe prikkels te vinden om indices in de laatste dagen van 2021 aanzienlijk hoger te stuwen.

"Ondanks de wereldwijde stijging van het aantal coronavirusgevallen, weerspiegelen de markten de nieuwe realiteit dat het coronavirus hier zal blijven", zei marktanalist Kevin Philip van Bel Air Investment Advisors, eraan toevoegend dat hij verwacht dat de wereld volgend jaar meer zal normaliseren.

Op macro-economisch vlak stonden donderdag in Europa geen publicaties geagendeerd. De Duitse, Italiaanse, Spaanse en Zwitserse beurzen zijn vrijdag op Oudjaarsdag gesloten. De Franse, Britse, Nederlandse en Belgische beurzen sluiten Oudjaarsdag eerden hun deuren, terwijl Wall Street regulier open is.

Bedrijfsnieuws

Wereldhave heeft in het lopende vierde kwartaal een sterke opleving van de verhuuractiviteiten gezien. Het aandeel won in Amsterdam 2,5 procent.

In Parijs steeg Unibail-Rodamco-Westfield circa 1,3 procent. ArcelorMittal daalde ruim 1,0 procent, terwijl Renault bijna 1,0 procent steeg.

In Frankfurt ging Sartorius aan kop met een winst van circa 1,0 procent, Zalando won circ 0,6 procent en SAP noteerde eveneens 0,6 procent hoger. HelloFresh daalde 1,7 procent en Siemens Energy verloor 1,0 procent.

Euro STOXX 50          4.306,07 (+0,5%)
STOXX Europe 600       488,71 (+0,2%)
DAX                    15.884,86 (+0,2%)
CAC 40                 7.173,23 (+0,2%)
FTSE 100               7.403,01 (-0,2%)
SMI                    12.875,66 (-0,4%)
AEX                    800,25 (+0,5%)
BEL 20                 4.315,14 (+0,4%)
FTSE MIB               27.346,83 (0,0%)
IBEX 35                8.713,80 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag ook lager gesloten.

Daarmee wisten de Amerikaanse beurzen de winsten van eerder op de dag niet vast te houden. Aandelen stijgen doorgaans tijdens de laatste vijf handelsdagen van het jaar en de eerste twee handelsdagen van het nieuwe jaar - een fenomeen dat bekend staat als de kerstrally.

Sinds 1950 is de S&P 500 gedurende deze periode ongeveer 77 procent van de tijd hoger geëindigd met een gemiddelde winst van 1,3 procent.

Ondanks het feit dat het aantal coronavirusgevallen in de VS een record hebben bereikt, verwachten sommige investeerders dat hoge vaccinatiegraden en tekenen van mildere symptomen veroorzaakt door de omikronvariant betekenen dat deze variant een lagere risico vormt voor de economie dan eerder varianten.

"De aandelenmarkten bewegen gestaag hoger", zei marktanalist Des Lawrence van State Street Global Advisors. "Het lijkt erop dat de markten een beetje stabieler zijn, maar de liquiditeit is momenteel erg mager, de volumes zijn zeer laag", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is gedaald met 8.000 tot 198.000 aanvragen, terwijl de markt vooraf rekende op 206.000 aanvragen.

De groei van de economische activiteit in de regio Chicago is in december versneld. De inkoopmanagersindex van MNI steeg van 61,8 in november naar 63,1 in december.

Een februarifuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 0,6 procent, ofwel 0,43 dollar, hoger op 76,99 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Vrijdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Biogen daalde circa 7,5 procent, nadat Samsung Biologics de geruchten over een mogelijke overname ontkende.  

Didi Global steeg ruim 5,5 procent, nadat het taxibedrijf zei dat de inkomsten in het derde kwartaal zijn gedaald. Didi zal vermoedelijk eind april een notering op de beurs van Hongkong aanvragen, waarna de eerste handel in juni zou moeten plaatsvinden, zo meldde persbureau Reuters woensdag. Didi zal geen nieuwe aandelen uitgeven, maar louter de in Amerika genoteerde aandelen willen omzetten.

Tesla roept honderdduizenden auto's terug vanwege problemen met de kofferbak. Het gaat om auto's van de modellen 3 en S. De fabrikant meldde de problemen op 21 december bij de Amerikaanse toezichthouder. Het betreft auto's uit 2017 tot en met 2020 en enkele van het Model S uit de periode 2014 en 2021. Het aandeel noteerde circa 1,0 procent lager.

S&P 500 index              4.778,73 (-0,3%)
Dow Jones index            36.398,08 (-0,3%)
Nasdaq Composite           15.741,56 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het groen.

Nikkei 225                     28.791,71 (slotstand 30 dec.)
Shanghai Composite      3.636,93 (+0,5%)
Hang Seng                    23.397,67 (+1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1309. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1323 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1323 op de borden.

USD/JPY Yen   115,12
EUR/USD Euro  1,1309
EUR/JPY Yen   130,19

MACRO-AGENDA:
03:00 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - December (Chi)
06:30 Omzet detailhandel - December (NL)
09:00 Duitse, Italiaanse, Spaanse en Zwitserse beurs gesloten op Oudjaarsdag
14:00 Franse, Britse, Nederlandse en Belgische beurzen eerder dicht op Oudjaarsdag
15:30 Wall Street regulier open

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Adblock test (Why?)


Europese beurzen openen naar verwachting lager - Beursduivel
Read More

Twee mannen met mes roven kassa's van Colruyt leeg in Helchteren - Het Belang van Limburg

Gewapende overval

Houthalen-Helchteren

Donderdagavond rond 20 uur hebben twee mannen een gewapende overval gepleegd op de Colruyt langs de Grote Baan in Helchteren. Ze bedreigden een bediende met een mes en roofden de kassa’s leeg. Er raakte niemand gewond.

Op het moment van de overval ging de winkel net sluiten en waren er nog maar enkele klanten binnen. Een van de twee overvallers bedreigde een winkelbediende met een mes en dwong haar de kassa’s te openen. Daarna vluchtte het duo weg met het geld. Bij de overval raakte niemand gewond.

Politie Carma snelde ter plaatse en kamde de omgeving uit, maar kon de overvallers niet meer vinden. Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. Politie Carma voert verder onderzoek.

Opvangteam

“De winkelmedewerkers zijn danig onder de indruk van de overval en zullen speciale begeleiding krijgen”, klinkt het bij Colruyt. “Daarvoor schakelen we ons opvangteam ‘schokkende gebeurtenissen’ in.” Vrijdagochtend ging de Colruyt in Helchteren weer gewoon open. mm/gvb/siol

 

 ©  GVB

Vrijdagochtend ging de Colruyt in Helchteren weer gewoon open. 

Vrijdagochtend ging de Colruyt in Helchteren weer gewoon open.  — ©  GVB

Adblock test (Why?)


Twee mannen met mes roven kassa's van Colruyt leeg in Helchteren - Het Belang van Limburg
Read More

Wednesday, December 29, 2021

Kinepolis van plan om op 1 januari te heropenen, UGC gooit morgen al de deuren open - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Kinepolis van plan om op 1 januari te heropenen, UGC gooit morgen al de deuren open  Het Laatste Nieuws
  2. Argenx zet koers naar vers record  De Tijd
  3. Cinema Lumière ontvangt vandaag opnieuw bezoekers: "Vannacht al tickets verkocht, mensen zitten te popelen"  VRT NWS
  4. Kinepolis heropent op 1 januari  De Tijd
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Kinepolis van plan om op 1 januari te heropenen, UGC gooit morgen al de deuren open - Het Laatste Nieuws
Read More

Vlaamse begroting gespijsd met 3 miljard euro dankzij boomende woningmarkt - VRT NWS

Het voorbije jaar heeft de Vlaamse regering bijna 3 miljard euro kunnen innen dankzij de verkoop van woningen. Dat schrijft de krant De Tijd. Het gaat om een record, het is bijna 25 procent meer dan het jaar daarvoor. In 2021 is het aantal verkochte woningen sterk gestegen, net zoals de woningprijzen. Daardoor zijn ook de ontvangsten uit de registratierechten toegenomen.

"Een meevaller voor de begroting", noemt Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) de ontvangsten uit de registratierechten het voorbije jaar. "Maar de begroting bijft desalniettemin wel bloedrood", klonk het nog in "De ochtend" op Radio 1.

De coronacrisis heeft namelijk zwaar ingehakt op de financiën van de Vlaamse overheid. Omdat de Vlaamse begroting vorig jaar 6 miljard in het rood ging en de schuldgraad aanzienlijk verslechterd is, verlaagde het ratingbureau Moody's de kredietscore van Vlaanderen tot op het niveau van de federale overheid.

Voor 2021 ging de minister uit van een tekort van 4,2 miljard euro. Maar bij de jaarlijkse monitoring van december is gebleken dat die prognose kan worden bijgesteld tot 2,8 miljard euro. Dat is het gevolg van 750 miljoen euro meer ontvangsten en 570 miljoen euro minder uitgaven. 

De cijfers zijn nog niet definitief: de verwachte negatieve impact op de groei door de vierde coronagolf is nog niet meegerekend. Dat geldt ook voor de woningtransacties en erfenissen in de laatste weken van december. 

ImageGlobe

De belangrijkste tendens is dat de inkomsten uit registratierechten nog meer gestegen zijn dan verwacht: met 25 procent tegenover 2020, zegt Diependaele. Die record­opbrengst van 3 miljard euro is enerzijds het gevolg van meer transacties. Dit jaar zijn 165.000 huizen verhandeld, 20 procent meer dan vorig jaar.

Anderzijds gingen de prijzen hoger. "In onze buurlanden was de stijging nog groter, waaruit ik concludeer dat de afschaffing van de woonbonus wel degelijk een impact heeft gehad. Nooit heb ik gezegd dat de afschaffing de woningprijzen zou doen dalen, omdat de lage rentes de belangrijkste stuwende kracht zijn. Maar dat de woonbonus ook een prijsdrijver was, staat als een paal boven water", benadrukt de minister.

Adblock test (Why?)


Vlaamse begroting gespijsd met 3 miljard euro dankzij boomende woningmarkt - VRT NWS
Read More

Monday, December 27, 2021

Dit verandert er op 1 januari: postzegels duurder, energiefactuur eenvoudiger, lonen Vlaams Parlement verlaagd en seksuoloog deels terugbetaald - De Standaard

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat er een reeks veranderingen doorkomen. Vanaf 2022 betaalt u meer voor postzegels, maar zal een sessie bij de seksuoloog deels terugbetaald worden. Wat er nog meer verandert, leest u hieronder.

GEZONDHEID

  • Wie ledenbijdrage mutualiteit 2 jaar niet betaalt, verliest recht op voordelen

Wie zijn ledenbijdrage voor het ziekenfonds al meer dan twee jaar niet heeft betaald, verliest zijn recht op de voordelen van de aanvullende verzekering van zijn ziekenfonds. Wie opnieuw wil genieten van voordelen, moet eerst gedurende 24 maanden zijn ledenbijdrage betalen. Ook extra verzekeringen vallen weg, ook voor de personen ten laste.

  • Vlaamse Sociale Bescherming breidt verder uit

De revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg vallen vanaf 1 januari onder de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). ‘Voor de mensen verandert er op het eerste gezicht weinig’, liet bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) bij de aankondiging weten. ‘In plaats van het ziekenfonds zal de zorgkas hun dossiers behandelen. Door stelselmatig sectoren toe te voegen aan de Vlaamse Sociale Bescherming werken we verder aan een meer eengemaakte, transparante en dus ook meer rechtvaardige financiering met minder administratieve lasten.’

  • Maximumfactuur van de zorg verlaagt naar 250 euro

De maximumfactuur van de zorg bedraagt vanaf 1 januari niet langer 450, maar wel 250 euro. De verlaging geldt voor ieder gezin met een netto belastbaar inkomen tot 11.120 euro en moet de kosten voor geneeskundige zorg voor de gezinnen met de laagste inkomens binnen de perken houden. Concreet krijgen de gezinnen met de laagste inkomens die 250 euro per jaar overschrijden, ook het remgeld terugbetaald.

  • Betere vergoeding van sommige pijnstillers voor chronische pijnpatiënten

De terugbetaling van de pijnstillers van patiënten met chronische pijn wordt vanaf 1 januari vereenvoudigd, omdat er nog maar van één systeem zal worden gebruikgemaakt. De pijnstillers worden veel minder duur voor de patiënten en het Riziv.

  • Sessies bij seksuoloog deels terugbetaald

Vanaf volgend jaar worden sessies bij de seksuoloog, voor het eerst, deels terugbetaald. Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betalen tien euro per bezoek terug, tot tien sessies. Per kalenderjaar kun je tot 100 euro terugkrijgen. De ziekenfondsen komen wel alleen financieel tegemoet voor een bezoek aan een klinisch seksuoloog die door de VVS erkend is. Sommige andere Vlaamse ziekenfondsen bieden ook terugbetalingen voor sessies bij de seksuoloog. Dit aanvullende voordeel valt bij hen onder de bredere noemer ‘psychologische begeleiding’.

VASTGOED

  • Recent EPC nodig voor verkoop van huis of appartement

Wie in 2022 in Vlaanderen een woning of appartement verkoopt, moet daarbij gebruikmaken van een Energieprestatiecertificaat (EPC) dat dateert van ten vroegste 2019. Zo’n EPC is te herkennen aan het label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Voor verhuur van huizen of appartementen verandert er niets: daarvoor mag het bestaande EPC verder gebruikt worden, als dat maximaal tien jaar oud is.

  • EPC wordt verplicht voor gemeenschappelijke delen grote appartementsgebouwen

Elk appartementsgebouw met minstens 15 wooneenheden moet vanaf 1 januari beschikken over een EPC voor de gemeenschappelijke delen. Geschat wordt dat het in Vlaanderen om in totaal 30.000 gebouwen gaat. De verplichting staat los van de verkoop of verhuur van appartementen in het gebouw. De eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars (VME) is verantwoordelijk om het EPC tijdig op te stellen.

  • Eigenaars van vastgoed in buitenland worden belast op basis van kadastraal inkomen

Eigenaars van vastgoed in het buitenland zullen volgend jaar voor het eerst een kadastraal inkomen moeten invullen in hun belastingsaangifte. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen onroerend goed in België of in het buitenland.

  • Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Voor niet-residentiële gebouwen, zoals kantoorgebouwen of scholen, die vanaf 1 januari aan een andere eigenaar overgedragen worden, geldt binnen de vijf jaar een renovatieverplichting. Concreet zullen ze binnen de vijf jaar moeten voldoen aan de vier energiebesparende eisen voor beglazing, dakisolatie en verwarmings- en koelinstallaties.

  • Verplichte schatting bij hypotheeklening, veelal met statistisch model

Het geleende bedrag wordt vanaf 2022 berekend op basis van de geschatte waarde, en niet langer van de aankoopprijs. Banken zijn vanaf volgend jaar verplicht een hypotheeklening gepaard te laten gaan met een schatting. Dat hoeft niet per se te gebeuren door een schatter die ter plaatse komt. Banken kunnen ook gebruikmaken van een statistisch model.

  • Strenger S-peil voor nieuwbouwwoningen

Het S-peil, of schilpeil, wordt vanaf 2022 verstrengd van S31 naar S28. Dat in 2018 ingevoerde peil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit en geldt per wooneenheid, dus voor elk appartement of elke woning afzonderlijk. Het aangescherpte S-peil kan wel gecompenseerd worden door een lager E-peil, een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw.

  • Nieuwe tarieven voor registratiebelasting

Wie bouwgrond koopt, zal vanaf volgend jaar meer registratiebelasting moeten betalen. De tarieven stijgenvan 10 tot 12 procent. Ook de registratierechten op een tweede, derde, vierde ... woning stijgen in gelijke mate. De andere ingrepen in de woonfiscaliteit zijn wel tariefverlagingen. Zo gaan de registratierechten voor de enige en eigen gezinswoning van 6 naar 3 procent.

ENERGIE

  • Sociale tarieven gas en elektriciteit opnieuw omhoog

De sociale tarieven voor gas en elektriciteit gaan opnieuw omhoog. Op een jaar tijd is het sociaal tarief voor elektriciteit met 36 procent gestegen, dat voor gas ging 45 procent hoger, zo blijkt uit cijfers van de federale energieregulator Creg. Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor bepaalde personen of huishoudens, zoals mensen met een leefloon. Hoe hoog die tarieven liggen, wordt om de drie maanden vastgelegd door de Creg.

  • Energiefactuur wordt eenvoudiger

De elektriciteits- en gasfacturen van gezinnen moeten eenvoudiger en duidelijker te begrijpen zijn. De informatie wordt voortaan gebundeld in vijf rubrieken en op twee bladzijden. De duidelijkheid moet de consument toelaten om gemakkelijker prijzen te vergelijken en eventueel te veranderen van tariefplan of leverancier.

  • Geen stilzwijgende verlenging meer van slapende energiecontracten

Energieleveranciers mogen vanaf 1 januari 2022 ‘slapende energiecontracten’ niet meer automatisch verlengen. De leveranciers moeten de klanten met zo’n contract een alternatief voorstellen. Voor contracten met onbepaalde duur heeft de energieleverancier tot 1 maart 2022 de tijd om zijn commerciële praktijken af te stemmen op de nieuwe wetgeving.

FINANCIEEL

  • Lonen gaan omhoog

Heel wat werknemers krijgen in januari meer loon. Een combinatie van hoge inflatie, fiscale maatregelen en nieuwe cao’s leidt vaak tot een flinke verhoging van het nettoloon. Door de stijgende inflatie is in december de spilindex overschreden. Dat betekent dat de uitkeringen in januari met 2 procent omhoog gaan. In februari volgen dan de weddes van het overheidspersoneel.

  • RSZ-bijdrage voor beroepssporters voortaan berekend op volledig brutoloon

Vanaf 1 januari wordt de RSZ-bijdrage van beroepssporters en hun werkgevers berekend op het volledige brutoloon. De RSZ-bijdrage van beroepssporters wordt momenteel berekend op een loon van maximaal 2.474,22 euro per maand of 29.690,64 euro per jaar. Alle topsporters die meer verdienen, betalen op dit moment maximaal het plafond van 942 euro aan RSZ-bijdragen.

  • Gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen looncomplement

Verpleegkundigen met een erkende specialisatie krijgen een complement bovenop hun loon. Het forfaitair bedrag wordt toegekend vanaf 1 januari 2022, maar de maatregel zal nog niet onmiddellijk voelbaar zijn. De toekenning zal met terugwerkende kracht gebeuren, omdat de technische uitwerking ervan een aantal maanden zal vergen.

  • Fiscus krijgt inzage in hoeveel geld op Belgische bankrekeningen staat

Banken die in ons land actief zijn, moeten vanaf 2022 de saldi op hun bank- en betaalrekeningen en bepaalde financiële contracten tweemaal per jaar doorgeven aan het Centraal Aanspreekpunt voor Rekeningen en Financiële Contracten (Cap). Zo kan de fiscus, bij een aantoonbaar vermoeden van fraude, inzage krijgen in het bedrag op een bepaalde rekening.

  • Vlaams Parlement verlaagt vergoedingen van Parlementsleden met 5 procent

Het Vlaams Parlement zal de vergoedingen van de Parlementsleden met 5 procent verlagen. Het Parlement voert daarmee een resolutie van eind 2019 uit. Het was de uiterst linkse oppositiepartij PVDA die de druk had opgevoerd.

  • Forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel verdwijnt

Nieuwe zelfstandigen zullen niet langer kunnen gebruikmaken van de forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel. Kleinhandelszaken die al van deze regeling gebruikmaken, krijgen uitstel tot 1 januari 2028, wanneer de regeling volledig zal worden afgeschaft.

  • Lik-op-stukboete van 250 euro voor fietsendieven

Fietsendieven die vanaf 1 januari 2022 betrapt worden, zullen onmiddellijk een boete van 200 euro moeten betalen. Voor elektrische fietsen bedraagt de boete zelfs 400 euro. Deze lik-op-stukboete moet een einde maken aan de straffeloosheid en het signaal geven dat ook kleine criminaliteit wordt aangepakt, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Recidivisten en georganiseerde bendes krijgen geen lik-op-stukboetes. Vanwege de ernst van de feiten zullen zij vervolgd worden en voor de rechter verschijnen.

  • Postzegels worden duurder

Bpost verhoogt de prijs van de postzegels. Non-priorzegels worden 8 procent duurder, voor priorzegels gaat de prijs met 18 procent omhoog. De prijs van de goedkoopste zegel (non-priorzegel in een velletje van tien zegels) stijgt zo naar 1,16 euro per stuk. Wie maar één non-priorzegel koopt, zal daar 1,19 euro voor moeten neertellen. Een priorzegel kost 1,89 euro, of 1,86 euro per stuk in een pakketje van tien.

  • Subsidieregister biedt transparant overzicht van Vlaamse subsidiestromen

Een centraal subsidieregister zal alle Vlaamse subsidies in kaart brengen en op die manier meer transparantie creëren. Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) zou elke Vlaming de subsidiedatabank tegen de zomer van 2022 kunnen raadplegen.

MILIEU

  • Dieselvoertuigen euronorm 4 verboden in Brusselse lage-emissiezone

Vanaf 1 januari zijn dieselvoertuigen met euronorm 4 niet langer toegelaten in de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels gewest. Aanvankelijk is er een overgangsperiode tot 31 maart, maar wie daarna nog in overtreding is, riskeert een boete van 350 euro.

  • Uitfasering stookolieketels gaat van start

In Vlaanderen wordt gestart met de uitfasering van stookolie als brandstof voor de verwarming van gebouwen. Zo mogen er geen stookolieketels meer geplaatst worden bij nieuwbouw, en alleen in straten waar er geen aardgas beschikbaar is mogen stookolieketels nog oude ketels komen vervangen.

De belastingen voor bedrijfswagens op diesel en benzine zullen stijgen. Het belastbaar voordeel van die auto’s stijgt door de jaarlijkse aanpassing van de referentie-CO2-uitstoot, de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Dat is vernomen bij het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

  • Lagere premie en invoering milieubijdrage voor thuisbatterijen

De premie voor de plaatsing van een thuisbatterij daalt voor alle aanvragen. De huidige premie bedraagt maximaal 2.550 euro, en daalt naar maximaal 1.725 euro. Er wordt tegelijkertijd ook een milieubijdrage ingevoerd, om de zorg voor het milieu te garanderen op het einde van de levensduur. De komende jaren wordt het premiebedrag verder afgebouwd, en vanaf 2025 wordt ze afgeschaft.

  • Ecocheques ook bruikbaar in boerderijwinkel of op de markt

Ecocheques kunnen vanaf 1 januari 2022 ook gebruikt worden om producten van de lokale landbouwer te kopen, in de boerderijwinkel of op de lokale markt. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad.

MOBILITEIT

  • Auto laten keuren wordt iets duurder

In het nieuwe jaar worden de prijzen voor de autokeuring in Vlaanderen opgetrokken, aangepast aan de index. De keuring voor een benzinewagen stijgt naar 38,90 euro. Voor een dieselwagen wordt dat 47,70 euro. Voor een herkeuring dient 13,80 euro betaald te worden, en voor een tweedehandskeuring (inclusief de aanvraag tot inschrijving en Car-Pass) wordt dat 76,60 euro.

  • Mobiliteitsbudget wordt uitgebreid

Het mobiliteitsbudget, dat werknemers moet toelaten om hun (recht op) een bedrijfswagen in te ruilen voor meer duurzame en multimodale transportmiddelen, wordt aangepast. De wijzigingen houden onder meer in dat financieringskosten (bijvoorbeeld fietsleningen), garagekosten en niet-verplichte uitrustingskosten die de veiligheid en de zichtbaarheid verhogen (bijvoorbeeld fluovestje of fietshelm), worden opgenomen in de categorie ‘zachte mobiliteit’. Daarnaast komt er een nieuwe subcategorie voor elektrisch aangedreven mobiliteitshulpmiddelen.

OVERIG

  • Slotenmakers kunnen officiële identificatiekaart voorleggen

Professionele slotenmakers zullen een officieel identificatiebewijs kunnen voorleggen. Dat initiatief van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) moet consumenten toelaten om eerlijke slotenmakers te herkennen. Alle gecertificeerde slotenmakers zullen verschijnen op de website van de FOD Economie.

  • Hervormd inburgeringsbeleid gaat van start

Het nieuwe Integratie- en Inburgeringsdecreet gaat van start. Met dat decreet wordt het Vlaamse inburgeringsbeleid grondig hertekend. Zo zullen nieuwkomers om een inburgeringsattest te behalen voortaan moeten slagen voor gestandaardiseerde en betalende testen voor de cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) en maatschappelijke oriëntatie. Inburgeraars die niet werken, moeten zich verplicht inschrijven bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Wie na twee jaar te weinig heeft gewerkt, moet een bijkomende taaltest afleggen. Deelnemers zullen voor elke cursus en test moeten betalen (90 euro aan het begin van de cursussen en 90 euro bij het examen, 360 euro in het totaal).

Het is ook de bedoeling om inburgeraars te koppelen aan een Vlaamse ‘buddy’ waarmee ze minstens 40 uur hun Nederlands kunnen oefenen of hun sociaal netwerk kunnen uitbouwen.

  • Ruim 700 opleidingen geschrapt uit Vlaamse opleidingsdatabank

Uit de Vlaamse opleidingsdatabank, die bijna 5.000 opleidingen bevat, worden 701 opleidingen geschrapt. De opleidingen uit die databank geven recht op opleidingsverlof, -krediet en -cheques. De Vlaamse overheid wil werknemers hiermee aanmoedigen zich bij te scholen.

  • Regels voor goederenexport naar VK worden aangescherpt

Vanaf 1 januari 2022 wijzigen de Britse invoermodellen. Een voorafgaande aanmelding voor goederen die de Europese Unie verlaten is vanaf dan vereist om de Britse grens over te steken. Ook alle producten van plantaardige of dierlijke oorsprong moeten - voor ze de EU verlaten - worden aangemeld. Tot slot zijn uitgestelde douaneaangiftes niet langer mogelijk: een volledig ingevulde Britse invoeraangifte is vanaf januari verplicht.

Adblock test (Why?)


Dit verandert er op 1 januari: postzegels duurder, energiefactuur eenvoudiger, lonen Vlaams Parlement verlaagd en seksuoloog deels terugbetaald - De Standaard
Read More

Chinese vastgoedgroep Evergrande wil vier keer meer huizen opleveren - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Chinese vastgoedgroep Evergrande wil vier keer meer huizen opleveren  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Chinese vastgoedgroep Evergrande wil vier keer meer huizen opleveren - Het Laatste Nieuws
Read More

Maximumfactuur voor zorg verlaagd, lonen omhoog en nog veel meer: dit verandert er in januari - Het Nieuwsblad

• Postzegels worden duurder

Op 1 januari verhoogt bpost de prijs van de postzegels. Non-priorzegels worden 8 procent duurder, voor priorzegels gaat de prijs met 18 procent omhoog. De prijs van de goedkoopste zegel (non-priorzegel in een velletje van tien zegels) stijgt zo naar 1,16 euro per stuk. Wie maar één non-priorzegel koopt, zal daar 1,19 euro voor moeten neertellen. Een priorzegel kost 1,89 euro, of 1,86 euro per stuk in een pakketje van tien.

Ook postzegels voor zendingen naar andere landen veranderen van prijs. Een brief naar het buitenland sturen, kan niet meer voor minder dan 2 euro. Het goedkoopste tarief wordt hier 2,09 euro, dat is voor een postzegel voor verzending binnen Europa gekocht in een pakketje van minstens vijf zegels.

• VFG, vereniging voor personen met een handicap, wordt Dito

De Vereniging voor personen met een handicap (VFG) vervelt op 1 januari tot Dito. Met die nieuwe naam en look wil de vereniging een boodschap van gelijkwaardigheid uitdragen. LEES MEER.

• Slotenmakers kunnen officiële identificatiekaart voorleggen

Vanaf 1 januari zullen professionele slotenmakers een officieel identificatiebewijs kunnen voorleggen. Dat initiatief van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) moet consumenten toelaten om eerlijke slotenmakers te herkennen.

Om zo’n officiële identificatiekaart te bekomen, zullen slotenmakers een gedragscode moeten ondertekenen en gebeurt er ook een kwaliteitscontrole. Daarna krijgt de slotenmaker dan een identificatiebewijs dat hij telkens kan voorleggen. Alle gecertificeerde slotenmakers zullen ook verschijnen op de website van de FOD Economie.

 

 ©  DVH

• Bedrijfswagens op diesel en benzine vanaf januari meer belast

Vanaf 1 januari stijgen de belastingen voor bedrijfswagens op diesel en benzine. Het belastbaar voordeel van die auto’s stijgt door de jaarlijkse aanpassing van de referentie-CO2-uitstoot, de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Dat is vernomen bij het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. LEES MEER.

• Hervormd inburgeringsbeleid gaat van start

Het nieuwe Integratie- en Inburgeringsdecreet gaat begin volgend jaar van start. Met dat decreet wordt het Vlaamse inburgeringsbeleid grondig hertekend. Zo zullen nieuwkomers om een inburgeringsattest te behalen voortaan moeten slagen voor gestandaardiseerde en betalende testen voor de cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) en maatschappelijke oriëntatie. LEES MEER.

• Vlaamse financiële steun voor kickboksen en muaythai

De vechtsporten worden toegevoegd aan de sporttakkenlijst. Dat betekent onder meer dat de federatie VKBM²O financiële steun kan krijgen.

• Grootste organisaties voor sporters met beperking fuseren

De twee grootste organisaties voor sporters met een beperking, Parantee-Psylos en G-Sport Vlaanderen, fuseren. De nieuwe organisatie moet het centrale aanspreekpunt worden voor iedereen in de G-sport of sporten voor mensen met een beperking. Vandaag zorgt het aanbod aan (ondersteuning voor) G-sportactoren nog voor verwarring bij de sector en de G-sporter zelf. Bedoeling is zo het Vlaamse G-sportbeleid naar een nog hoger niveau te tillen.

• Wie ledenbijdrage mutualiteit 2 jaar niet betaalt, verliest recht op voordelen

Wie zijn ledenbijdrage voor het ziekenfonds al meer dan twee jaar niet heeft betaald, verliest zijn recht op de voordelen van de aanvullende verzekering van zijn ziekenfonds. Dat is wettelijk bepaald sinds 2019 en vanaf 1 januari worden de leden uitgesloten.

Wie opnieuw wil genieten van voordelen moet gedurende 24 maanden zijn ledenbijdrage betalen vooraleer hij weer kan gebruikmaken van de voordelen. Ook extra verzekeringen vallen weg, ook voor de personen ten laste.

• Nieuwe regels voor verenigingswerkers in sport- en socioculturele sector

Vanaf 1 januari 2022 kan je tot 450 uren actief zijn bij een sportvereniging en tot 300 uren bij een vereniging in de socioculturele sector en daarbij 10 procent personenbelasting betalen.

• Maximumfactuur voor zorg verlaagt naar 250 euro

De maximumfactuur van de zorg bedraagt vanaf 1 januari niet langer 450, maar wel 250 euro. De verlaging geldt voor ieder gezin met een netto belastbaar inkomen tot 11.120 euro en moet de kosten voor geneeskundige zorg voor de gezinnen met de laagste inkomens binnen de perken houden. Het gaat over medische kosten in de brede zin: de huisarts, een ziekenhuisopname, kosten voor geneesmiddelen, maar ook zorg bij een kinesist bijvoorbeeld.

Concreet krijgen de gezinnen met de laagste inkomens die 250 euro per jaar overschrijden, ook het remgeld terugbetaald. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) komen ongeveer 96.003 gezinnen in aanmerking voor een hogere terugbetaling.

• Vlaamse Sociale Bescherming breidt verder uit

Ook de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg vallen vanaf 1 januari onder de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), zeg maar de laag Vlaamse sociale zekerheid bovenop de federale sociale zekerheid. LEES MEER.

• Strengere regels voor aantrekken van niet-Europese zelfstandigen

Niet-Europeanen die zich als zelfstandige willen vestigen in Vlaanderen, zullen voortaan moeten beantwoorden aan strengere regels. De 55 jaar oude regelgeving daarover kreeg een update. LEES MEER.

• Ruim 700 opleidingen geschrapt uit Vlaamse opleidingsdatabank

Het Departement Werk en Sociale Economie gaf 756 opleidingen, 15 procent van het totaal, een negatieve beoordeling. LEES MEER.

EPC wordt verplicht voor gemeenschappelijke delen grote appartementsgebouwen

Ieder appartementsgebouw met minstens 15 wooneenheden moet vanaf 1 januari beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen. Geschat wordt dat het in Vlaanderen om in totaal 30.000 gebouwen gaat. LEES MEER.

• Recent EPC nodig voor verkoop van huis of appartement

Wie in 2022 in Vlaanderen een woning of appartement verkoopt, moet daarbij gebruikmaken van een Energieprestatiecertificaat (EPC) dat dateert van ten vroegste 2019. Zo’n EPC is te herkennen aan het label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Deze verplichting is van toepassing voor alle notariële akten die vanaf 2022 verleden zullen worden. Bij een verkoop in 2021 mocht het EPC voor verkoop nog maximaal tien jaar oud zijn.

 

 ©  BELGA

• Eigenaars van vastgoed in buitenland worden belast op basis van kadastraal inkomen

Eigenaars van vastgoed in het buitenland zullen volgend jaar voor het eerst een kadastraal inkomen moeten invullen in hun belastingsaangifte. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen een onroerend goed in België of in het buitenland.

• Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Voor niet-residentiële gebouwen, zoals kantoorgebouwen of scholen, die vanaf 1 januari aan een andere eigenaar overgedragen worden, geldt binnen de vijf jaar een renovatieverplichting. Concreet zullen ze binnen de vijf jaar moeten voldoen aan vier energiebesparende eisen voor beglazing, dakisolatie en verwarming- en koelinstallaties.

• Verplichte schatting bij hypotheeklening, veelal met statistisch model

Banken zijn vanaf 2022 verplicht om een hypotheeklening gepaard te laten gaan met een schatting, maar dat hoeft niet per se te gebeuren door een schatter die ter plaatse komt. Banken kunnen daarvoor ook gebruik maken van een statistisch model.

• Strenger S-peil voor nieuwbouwwoningen

Het S-peil, of schilpeil, wordt vanaf 2022 verstrengd van S31 naar S28. Dat in 2018 ingevoerde peil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit en geldt per wooneenheid, dus voor elk appartement of elke woning afzonderlijk. Er is echter ook een compensatiemogelijkheid: het aangescherpte S-peil kan gecompenseerd worden door een lager E-peil, een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw.

• Lagere premie en invoering milieubijdrage voor thuisbatterijen

De premie voor de plaatsing van een thuisbatterij daalt. Die bedraagt momenteel maximaal 2.550 euro, en daalt naar maximaal 1.725 euro. Er wordt tegelijkertijd ook een milieubijdrage ingevoerd, om de zorg voor het milieu ook te garanderen op het einde van de levensduur.

In 2022 bedraagt de premie 225 euro per kilowattuur voor de eerste 4 kWh, 187,5 euro per kWh voor 4 tot 6 kWh en 150 euro per kWh voor 6 tot 9 kWh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Vanaf 9 kWh is er geen bijkomend bedrag meer. De premie kan voortaan maximaal 1.725 euro bedragen en maximaal 40 procent van de factuur, inclusief btw. De komende jaren wordt het premiebedrag verder afgebouwd, en vanaf 2025 wordt ze afgeschaft.

Om nog in aanmerking te komen voor de premie met de bedragen die in 2021 gelden, moet de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn in 2021, moet er een digitale meter aanwezig zijn in 2021 én moet de premie nog in 2021 aangevraagd worden.

• Sociale tarieven gas en elektriciteit opnieuw omhoog

De sociale tarieven voor gas en elektriciteit gaat op 1 januari opnieuw omhoog. Op een jaar tijd is het sociaal tarief voor elektriciteit met 36 procent gestegen, dat voor gas ging 45 procent hoger, zo blijkt uit cijfers van de federale energieregulator Creg. LEES MEER.

Ook vanaf januari: de energiefactuur wordt eenvoudiger en duidelijker te begrijpen zijn. De informatie wordt voortaan gebundeld in vijf rubrieken en op twee bladzijden.

• Fiscus krijgt inzage in hoeveel geld op Belgische bankrekeningen staat

Banken moeten vanaf 2022 de saldi op hun bank- en betaalrekeningen en bepaalde financiële contracten twee maal per jaar doorgeven aan het Centraal Aanspreekpunt voor Rekeningen en Financiële Contracten (CAP). Zo kan de fiscus, bij een aantoonbaar vermoeden van fraude, inzage krijgen in het bedrag op een bepaalde rekening.

• RSZ-bijdrage voor beroepssporters voortaan berekend op volledige brutoloon

De RSZ-bijdrage van beroepssporters wordt momenteel berekend op een loon van maximaal 2.474,22 euro per maand of 29.690,64 euro per jaar. Alle topsporters die meer verdienen, betalen op dit moment maximaal het plafond van 942 euro aan RSZ-bijdragen. Vanaf januari zullen ze sociale bijdragen betalen die berekend worden op het volledige brutoloon en dit voor alle takken van de sociale zekerheid. Ze hebben beide recht op een bijdragevermindering.

 

 ©  BELGA

• Dieselvoertuigen euronorm 4 verboden in Brusselse lage-emissiezone

Aanvankelijk is een overgangsperiode voorzien tot 31 maart, maar wie daarna nog in overtreding is, riskeert een boete van 350 euro

• Vlaams Parlement verlaagt vergoedingen van parlementsleden met 5 procent

Het Vlaams Parlement gaat vanaf 1 januari 2022 de vergoedingen van de parlementsleden met 5 procent verlagen. Dat werd in oktober beslist op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement. LEES MEER.

• Gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen looncomplement

Met het complement wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een anomalie rechtzetten, nadat bleek dat het nieuwe claissificatiesysteem IFIC de specialisatie van bepaalde verpleegkundigen niet of onvoldoende valoriseerde. “En dat terwijl de kwestie van de specialisaties zich onder meer voordoet in de spoed- en intensieve zorgendiensten en deze diensten net een sleutelrol vervullen tijdens deze pandemie”, zegt zijn kabinet.

Het specialisatiecomplement voor de verpleegkundigen met een erkende specialisatie zou de vorm van een forfaitair bedrag krijgen waarmee de erkende specialisaties opnieuw gevaloriseerd worden. Het gaat om 2.500 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel en 833 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepsbekwaamheid.

• Mobiliteitsbudget wordt uitgebreid

De wijzigingen houden onder meer in dat financieringskosten (bijvoorbeeld fietsleningen), garagekosten en niet-verplichte uitrustingskosten die de veiligheid en de zichtbaarheid verhogen (bijvoorbeeld fluovestje of fietshelm), worden opgenomen in de categorie “zachte mobiliteit”. Daarnaast komt er ook een nieuwe subcategorie voor elektrisch aangedreven mobiliteitshulpmiddelen.

Voor het openbaar vervoer zullen voortaan ook abonnementen voor verplaatsingen voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, mee in rekening kunnen worden genomen.

• Forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel verdwijnt

Nieuwe zelfstandigen zullen vanaf 1 januari niet langer gebruik kunnen maken van de forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel. Kleinhandelszaken die al van deze regeling gebruikmaken, krijgen echter uitstel tot 1 januari 2028, wanneer de regeling volledig zal worden afgeschaft.

• Universele bankendienst gaat van start

Op die manier moet bankieren ook voor niet-digitale klanten betaalbaar blijven. “Extra aandacht voor de minder- of niet-digitale groep mensen is noodzakelijk, want het is van belang dat iedereen op een volwaardige manier kan participeren aan de samenleving”, aldus bankenkoepel Febelfin.

De universele bankdienst zal toelaten om aan een redelijk tarief manuele overschrijvingen op papier uit te voeren. Het is een pakket dat minimaal bestaat uit verschillende diensten, zoals minstens 60 manuele verrichtingen per jaar, een debetkaart en minstens 24 geldafhalingen aan een bankautomaat. Ook moeten banken op verschillende manieren rekeningsuitreksels ter beschikking stellen en de mogelijkheid bieden tot doorlopende betalingsopdrachten.

• Proximus en Orange trekken tarieven op

Bij Proximus betalen klanten met de bundels ‘Internet + TV’, ‘Minimus’ en ‘Familimus/Tuttimus’ voortaan 1,5 euro extra per maand. Voor de oudere packs gaat het maandelijkse tarief met 1 euro omhoog. Het gaat om bundels die niet meer te verkrijgen zijn voor nieuwe klanten, of alleszins niet meer actief worden aangeprezen. Proximus duwt zijn klanten zo richting het nieuwe ‘Flex’-aanbod, waarbij klanten zelf kunnen kiezen welke opties ze aan hun bundel toevoegen. Daarvan blijft het tarief ongewijzigd.

Bij Orange zullen vanaf 17 januari de prijzen van de formules Love, Home en Boost verhogen. Voor de diensten inclusief vast internet komt er 2 euro per maand bij. Voor de diensten inclusief vast internet en televisie gaat het om een prijsverhoging met 3 euro per maand.

Telenet krikte in augustus nog de prijs van een deel van zijn abonnementen voor internet, tv en telefonie op met 1 procent.

• Lik-op-stukboete van 200 tot 400 euro voor fietsendieven

Fietsendieven die vanaf 1 januari 2022 betrapt worden, zullen onmiddellijk een boete van 200 euro moeten betalen. Voor elektrische fietsen bedraagt de boete zelfs 400 euro. Deze lik-op-stukboetes moeten een einde maken aan de straffeloosheid en het signaal geven dat ook kleine criminaliteit wordt aangepakt, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Naast de boete en de teruggave van de fiets, zal de fietsendief ook eventuele schade moeten vergoeden.

• Betere vergoeding van pijnstillers patiënten met chronische pijn

Zowat 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van hun pijnstillers. Die terugbetaling gebeurt momenteel via twee systemen, met een verschillende impact op de prijs en de duur van de toelating. Vanaf volgend jaar wordt nog maar een van die systemen gebruikt. Het eengemaakte systeem is voordeliger zowel voor de patiënt, als voor de arts en de ziekteverzekering.

 

 ©  Marc Herremans - Corelio

• Aantal banken verhoogt tarieven voor zichtrekening

Een aantal banken verhoogt vanaf 1 januari 2022 opnieuw de tarieven voor zichtrekeningen. Ook bepaalde andere vormen van dienstverlening worden duurder. LEES MEER.

• Geen stilzwijgende verlenging meer van slapende energiecontracten

Een slapend contract is een contract dat eigenlijk niet meer beschikbaar is op de markt, maar dat stilzwijgend verlengd wordt. Vaak zijn dat niet de goedkoopste contracten en zou de consument dus beter af zijn met een ander contract. Voor contracten met onbepaalde duur heeft de energieleverancier tot 1 maart 2022 de tijd om zijn commerciële praktijken af te stemmen op de nieuwe wetgeving.

• Doelgroepvermindering voor eerste werknemer geplafonneerd op 4.000 euro per kwartaal

De vrijstelling voor het betalen van sociale bijdrage bij de eerste aanwerving wordt beperkt. Op die manier willen minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke excessief gebruik waarbij heel grote RSZ-verminderingen voor één werknemer worden toegepast, tegengaan.

• Ecocheques ook bruikbaar in boerderijwinkel of op de markt

Ecocheques kunnen vanaf januari ook gebruikt worden om producten van de lokale landbouwer te kopen, in de boerderijwinkel of op de lokale markt. De ecocheques kunnen enkel worden gebruikt bij verkopers die het erkende logo “Recht van bij de boer” hebben, of “En direct de la ferme”.

• Regels voor goederenexport naar VK aangescherpt

De brexit heeft zakendoen met het Verenigd Koninkrijk in 2021 fundamenteel veranderd en bezorgde Vlaamse exporteurs veel praktische kopzorgen. Vanaf 1 januari wijzigen de Britse invoermodellen. Een voorafgaande aanmelding voor goederen die de Europese Unie verlaten is vanaf dan vereist om de Britse grens over te steken. Ook alle producten van plantaardige of dierlijke oorsprong moeten - voor ze de EU verlaten - worden aangemeld. Tot slot zijn uitgestelde douaneaangiftes niet langer mogelijk: een volledig ingevulde Britse invoeraangifte is vanaf januari verplicht.

Een week later, op 7 januari, eindigt de overgangperiode voor de automatische erkenning van Europees natuurlijk mineraalwater. Wie nog mineraal water wil exporteren, moet voor die datum een aanvraag indienen. In juli gaan nog een aantal andere maatregelen in waarmee exporteurs rekening moeten houden.

• Subsidieregister biedt transparant overzicht van Vlaamse subsidiestromen

Vanaf 1 januari zal een centraal subsidieregister alle Vlaamse subsidies in kaart brengen en op die manier zorgen voor meer transparantie. Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) zou elke Vlaming de subsidiedatabank tegen de zomer van 2022 kunnen raadplegen. LEES MEER.

• Nieuwe tarieven voor registratiebelasting

Wie een bouwgrond koopt, zal vanaf volgend jaar meer registratiebelasting moeten betalen. De tarieven stijgen vanaf 1 januari namelijk van 10 tot 12 procent. Ook de registratierechten op een tweede, derde, vierde... woning stijgen van 10 tot 12 procent. LEES MEER.

• Lonen gaan omhoog

Heel wat werknemers krijgen in januari meer loon. Een combinatie van hoge inflatie, fiscale maatregelen en nieuwe CAO’s zorgen vaak voor een flinke verhoging van het nettoloon. LEES MEER.

 

 ©  Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

• Sessies bij seksuoloog deels terugbetaald

Vanaf januari worden sessies bij de seksuoloog, voor het eerst, deels terugbetaald. Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betalen tien euro per bezoek terug, tot tien sessies. Per kalenderjaar kan je dus tot 100 euro terugkrijgen.

“Voor Vlaamse seksuologen is dit bijna een historisch moment. Met deze beslissing krijgt onze beroepsgroep indirect eindelijk wat erkenning”, zegt Chloé De Bie, klinisch seksuoloog en woordvoerder van de Vlaamse vereniging voor seksuologie (VVS).

• Auto laten keuren wordt iets duurder

In het nieuwe jaar worden de prijzen voor de autokeuring in Vlaanderen opgetrokken, aangepast aan de index. Dat meldt Goca Vlaanderen, de sectorfederatie voor de autokeuring.

Zo stijgt de keuring voor een benzinewagen naar 38,90 euro. Voor een dieselwagen wordt dat 47,70 euro vanaf 1 januari.

Voor een herkeuring dient 13,80 euro betaald te worden, en voor een tweedehandskeuring (inclusief de aanvraag tot inschrijving en Car-Pass) wordt dat 76,60 euro.

Adblock test (Why?)


Maximumfactuur voor zorg verlaagd, lonen omhoog en nog veel meer: dit verandert er in januari - Het Nieuwsblad
Read More

“29.985 inwoners? Da's dan drie miljoen euro minder subsidie”: fusiegemeenten Ham en Tessenderlo komen 15 inwoners te kort - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. “29.985 inwoners? Da's dan drie miljoen euro minder subsidie”: fusiegemeenten Ham en Tessenderlo komen 15 inwoners te kort  Het Laatste Nieuws
  2. Ham en Tessenderlo mislopen 3 miljoen euro door tekort van 15 inwoners  Het Laatste Nieuws
  3. Burgemeester gaat erg ver voor subsidie van 3 miljoen euro, maar komt 15 inwoners te kort: “Echt alles aan gedaan”  Het Nieuwsblad
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

“29.985 inwoners? Da's dan drie miljoen euro minder subsidie”: fusiegemeenten Ham en Tessenderlo komen 15 inwoners te kort - Het Laatste Nieuws
Read More

Vlaming (27) opgepakt na 'stunt' op internet, ouders smeken dat België uitlevering aan VS tegenhoudt: “22 jaar cel? Sommige moordenaars krijgen niet zo veel” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Vlaming (27) opgepakt na 'stunt' op internet, ouders smeken dat België uitlevering aan VS tegenhoudt: “22 jaar cel? Sommige moordenaars krijgen niet zo veel”  Het Laatste Nieuws
Vlaming (27) opgepakt na 'stunt' op internet, ouders smeken dat België uitlevering aan VS tegenhoudt: “22 jaar cel? Sommige moordenaars krijgen niet zo veel” - Het Laatste Nieuws
Read More

Maximumfactuur voor zorg verlaagd, lonen omhoog en nog veel meer: dit verandert er in januari - Gazet van Antwerpen

• Postzegels worden duurder

Op 1 januari verhoogt bpost de prijs van de postzegels. Non-priorzegels worden 8 procent duurder, voor priorzegels gaat de prijs met 18 procent omhoog. De prijs van de goedkoopste zegel (non-priorzegel in een velletje van tien zegels) stijgt zo naar 1,16 euro per stuk. Wie maar één non-priorzegel koopt, zal daar 1,19 euro voor moeten neertellen. Een priorzegel kost 1,89 euro, of 1,86 euro per stuk in een pakketje van tien.

Ook postzegels voor zendingen naar andere landen veranderen van prijs. Een brief naar het buitenland sturen, kan niet meer voor minder dan 2 euro. Het goedkoopste tarief wordt hier 2,09 euro, dat is voor een postzegel voor verzending binnen Europa gekocht in een pakketje van minstens vijf zegels.

• VFG, vereniging voor personen met een handicap, wordt Dito

De Vereniging voor personen met een handicap (VFG) vervelt op 1 januari tot Dito. Met die nieuwe naam en look wil de vereniging een boodschap van gelijkwaardigheid uitdragen. .

• Slotenmakers kunnen officiële identificatiekaart voorleggen

Vanaf 1 januari zullen professionele slotenmakers een officieel identificatiebewijs kunnen voorleggen. Dat initiatief van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) moet consumenten toelaten om eerlijke slotenmakers te herkennen.

Om zo’n officiële identificatiekaart te bekomen, zullen slotenmakers een gedragscode moeten ondertekenen en gebeurt er ook een kwaliteitscontrole. Daarna krijgt de slotenmaker dan een identificatiebewijs dat hij telkens kan voorleggen. Alle gecertificeerde slotenmakers zullen ook verschijnen op de website van de FOD Economie.

 

 ©  DVH

• Bedrijfswagens op diesel en benzine vanaf januari meer belast

Vanaf 1 januari stijgen de belastingen voor bedrijfswagens op diesel en benzine. Het belastbaar voordeel van die auto’s stijgt door de jaarlijkse aanpassing van de referentie-CO2-uitstoot, de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Dat is vernomen bij het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

• Hervormd inburgeringsbeleid gaat van start

Het nieuwe Integratie- en Inburgeringsdecreet gaat begin volgend jaar van start. Met dat decreet wordt het Vlaamse inburgeringsbeleid grondig hertekend. Zo zullen nieuwkomers om een inburgeringsattest te behalen voortaan moeten slagen voor gestandaardiseerde en betalende testen voor de cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) en maatschappelijke oriëntatie.

• Vlaamse financiële steun voor kickboksen en muaythai

De vechtsporten worden toegevoegd aan de sporttakkenlijst. Dat betekent onder meer dat de federatie VKBM²O financiële steun kan krijgen.

• Grootste organisaties voor sporters met beperking fuseren

De twee grootste organisaties voor sporters met een beperking, Parantee-Psylos en G-Sport Vlaanderen, fuseren. De nieuwe organisatie moet het centrale aanspreekpunt worden voor iedereen in de G-sport of sporten voor mensen met een beperking. Vandaag zorgt het aanbod aan (ondersteuning voor) G-sportactoren nog voor verwarring bij de sector en de G-sporter zelf. Bedoeling is zo het Vlaamse G-sportbeleid naar een nog hoger niveau te tillen.

• Wie ledenbijdrage mutualiteit 2 jaar niet betaalt, verliest recht op voordelen

Wie zijn ledenbijdrage voor het ziekenfonds al meer dan twee jaar niet heeft betaald, verliest zijn recht op de voordelen van de aanvullende verzekering van zijn ziekenfonds. Dat is wettelijk bepaald sinds 2019 en vanaf 1 januari worden de leden uitgesloten.

Wie opnieuw wil genieten van voordelen moet gedurende 24 maanden zijn ledenbijdrage betalen vooraleer hij weer kan gebruikmaken van de voordelen. Ook extra verzekeringen vallen weg, ook voor de personen ten laste.

• Nieuwe regels voor verenigingswerkers in sport- en socioculturele sector

Vanaf 1 januari 2022 kan je tot 450 uren actief zijn bij een sportvereniging en tot 300 uren bij een vereniging in de socioculturele sector en daarbij 10 procent personenbelasting betalen.

• Maximumfactuur voor zorg verlaagt naar 250 euro

De maximumfactuur van de zorg bedraagt vanaf 1 januari niet langer 450, maar wel 250 euro. De verlaging geldt voor ieder gezin met een netto belastbaar inkomen tot 11.120 euro en moet de kosten voor geneeskundige zorg voor de gezinnen met de laagste inkomens binnen de perken houden. Het gaat over medische kosten in de brede zin: de huisarts, een ziekenhuisopname, kosten voor geneesmiddelen, maar ook zorg bij een kinesist bijvoorbeeld.

Concreet krijgen de gezinnen met de laagste inkomens die 250 euro per jaar overschrijden, ook het remgeld terugbetaald. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) komen ongeveer 96.003 gezinnen in aanmerking voor een hogere terugbetaling.

• Vlaamse Sociale Bescherming breidt verder uit

Ook de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg vallen vanaf 1 januari onder de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), zeg maar de laag Vlaamse sociale zekerheid bovenop de federale sociale zekerheid.

• Strengere regels voor aantrekken van niet-Europese zelfstandigen

Niet-Europeanen die zich als zelfstandige willen vestigen in Vlaanderen, zullen voortaan moeten beantwoorden aan strengere regels. De 55 jaar oude regelgeving daarover kreeg een update.

• Ruim 700 opleidingen geschrapt uit Vlaamse opleidingsdatabank

Het Departement Werk en Sociale Economie gaf 756 opleidingen, 15 procent van het totaal, een negatieve beoordeling.

EPC wordt verplicht voor gemeenschappelijke delen grote appartementsgebouwen

Ieder appartementsgebouw met minstens 15 wooneenheden moet vanaf 1 januari beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen. Geschat wordt dat het in Vlaanderen om in totaal 30.000 gebouwen gaat.

• Recent EPC nodig voor verkoop van huis of appartement

Wie in 2022 in Vlaanderen een woning of appartement verkoopt, moet daarbij gebruikmaken van een Energieprestatiecertificaat (EPC) dat dateert van ten vroegste 2019. Zo’n EPC is te herkennen aan het label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Deze verplichting is van toepassing voor alle notariële akten die vanaf 2022 verleden zullen worden. Bij een verkoop in 2021 mocht het EPC voor verkoop nog maximaal tien jaar oud zijn.

 

 ©  BELGA

• Eigenaars van vastgoed in buitenland worden belast op basis van kadastraal inkomen

Eigenaars van vastgoed in het buitenland zullen volgend jaar voor het eerst een kadastraal inkomen moeten invullen in hun belastingsaangifte. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen een onroerend goed in België of in het buitenland.

• Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Voor niet-residentiële gebouwen, zoals kantoorgebouwen of scholen, die vanaf 1 januari aan een andere eigenaar overgedragen worden, geldt binnen de vijf jaar een renovatieverplichting. Concreet zullen ze binnen de vijf jaar moeten voldoen aan vier energiebesparende eisen voor beglazing, dakisolatie en verwarming- en koelinstallaties.

• Verplichte schatting bij hypotheeklening, veelal met statistisch model

Banken zijn vanaf 2022 verplicht om een hypotheeklening gepaard te laten gaan met een schatting, maar dat hoeft niet per se te gebeuren door een schatter die ter plaatse komt. Banken kunnen daarvoor ook gebruik maken van een statistisch model.

• Strenger S-peil voor nieuwbouwwoningen

Het S-peil, of schilpeil, wordt vanaf 2022 verstrengd van S31 naar S28. Dat in 2018 ingevoerde peil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit en geldt per wooneenheid, dus voor elk appartement of elke woning afzonderlijk. Er is echter ook een compensatiemogelijkheid: het aangescherpte S-peil kan gecompenseerd worden door een lager E-peil, een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw.

• Lagere premie en invoering milieubijdrage voor thuisbatterijen

De premie voor de plaatsing van een thuisbatterij daalt. Die bedraagt momenteel maximaal 2.550 euro, en daalt naar maximaal 1.725 euro. Er wordt tegelijkertijd ook een milieubijdrage ingevoerd, om de zorg voor het milieu ook te garanderen op het einde van de levensduur.

In 2022 bedraagt de premie 225 euro per kilowattuur voor de eerste 4 kWh, 187,5 euro per kWh voor 4 tot 6 kWh en 150 euro per kWh voor 6 tot 9 kWh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem. Vanaf 9 kWh is er geen bijkomend bedrag meer. De premie kan voortaan maximaal 1.725 euro bedragen en maximaal 40 procent van de factuur, inclusief btw. De komende jaren wordt het premiebedrag verder afgebouwd, en vanaf 2025 wordt ze afgeschaft.

Om nog in aanmerking te komen voor de premie met de bedragen die in 2021 gelden, moet de thuisbatterij geplaatst en gekeurd zijn in 2021, moet er een digitale meter aanwezig zijn in 2021 én moet de premie nog in 2021 aangevraagd worden.

• Sociale tarieven gas en elektriciteit opnieuw omhoog

De sociale tarieven voor gas en elektriciteit gaat op 1 januari opnieuw omhoog. Op een jaar tijd is het sociaal tarief voor elektriciteit met 36 procent gestegen, dat voor gas ging 45 procent hoger, zo blijkt uit cijfers van de federale energieregulator Creg.

Ook vanaf januari: de energiefactuur wordt eenvoudiger en duidelijker te begrijpen zijn. De informatie wordt voortaan gebundeld in vijf rubrieken en op twee bladzijden.

• Fiscus krijgt inzage in hoeveel geld op Belgische bankrekeningen staat

Banken moeten vanaf 2022 de saldi op hun bank- en betaalrekeningen en bepaalde financiële contracten twee maal per jaar doorgeven aan het Centraal Aanspreekpunt voor Rekeningen en Financiële Contracten (CAP). Zo kan de fiscus, bij een aantoonbaar vermoeden van fraude, inzage krijgen in het bedrag op een bepaalde rekening.

• RSZ-bijdrage voor beroepssporters voortaan berekend op volledige brutoloon

De RSZ-bijdrage van beroepssporters wordt momenteel berekend op een loon van maximaal 2.474,22 euro per maand of 29.690,64 euro per jaar. Alle topsporters die meer verdienen, betalen op dit moment maximaal het plafond van 942 euro aan RSZ-bijdragen. Vanaf januari zullen ze sociale bijdragen betalen die berekend worden op het volledige brutoloon en dit voor alle takken van de sociale zekerheid. Ze hebben beide recht op een bijdragevermindering.

 

 ©  BELGA

• Dieselvoertuigen euronorm 4 verboden in Brusselse lage-emissiezone

Aanvankelijk is een overgangsperiode voorzien tot 31 maart, maar wie daarna nog in overtreding is, riskeert een boete van 350 euro

• Vlaams Parlement verlaagt vergoedingen van parlementsleden met 5 procent

Het Vlaams Parlement gaat vanaf 1 januari 2022 de vergoedingen van de parlementsleden met 5 procent verlagen. Dat werd in oktober beslist op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement.

• Gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen looncomplement

Met het complement wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een anomalie rechtzetten, nadat bleek dat het nieuwe claissificatiesysteem IFIC de specialisatie van bepaalde verpleegkundigen niet of onvoldoende valoriseerde. “En dat terwijl de kwestie van de specialisaties zich onder meer voordoet in de spoed- en intensieve zorgendiensten en deze diensten net een sleutelrol vervullen tijdens deze pandemie”, zegt zijn kabinet.

Het specialisatiecomplement voor de verpleegkundigen met een erkende specialisatie zou de vorm van een forfaitair bedrag krijgen waarmee de erkende specialisaties opnieuw gevaloriseerd worden. Het gaat om 2.500 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel en 833 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepsbekwaamheid.

• Mobiliteitsbudget wordt uitgebreid

De wijzigingen houden onder meer in dat financieringskosten (bijvoorbeeld fietsleningen), garagekosten en niet-verplichte uitrustingskosten die de veiligheid en de zichtbaarheid verhogen (bijvoorbeeld fluovestje of fietshelm), worden opgenomen in de categorie “zachte mobiliteit”. Daarnaast komt er ook een nieuwe subcategorie voor elektrisch aangedreven mobiliteitshulpmiddelen.

Voor het openbaar vervoer zullen voortaan ook abonnementen voor verplaatsingen voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, mee in rekening kunnen worden genomen.

• Forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel verdwijnt

Nieuwe zelfstandigen zullen vanaf 1 januari niet langer gebruik kunnen maken van de forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel. Kleinhandelszaken die al van deze regeling gebruikmaken, krijgen echter uitstel tot 1 januari 2028, wanneer de regeling volledig zal worden afgeschaft.

• Universele bankendienst gaat van start

Op die manier moet bankieren ook voor niet-digitale klanten betaalbaar blijven. “Extra aandacht voor de minder- of niet-digitale groep mensen is noodzakelijk, want het is van belang dat iedereen op een volwaardige manier kan participeren aan de samenleving”, aldus bankenkoepel Febelfin.

De universele bankdienst zal toelaten om aan een redelijk tarief manuele overschrijvingen op papier uit te voeren. Het is een pakket dat minimaal bestaat uit verschillende diensten, zoals minstens 60 manuele verrichtingen per jaar, een debetkaart en minstens 24 geldafhalingen aan een bankautomaat. Ook moeten banken op verschillende manieren rekeningsuitreksels ter beschikking stellen en de mogelijkheid bieden tot doorlopende betalingsopdrachten.

• Proximus en Orange trekken tarieven op

Bij Proximus betalen klanten met de bundels ‘Internet + TV’, ‘Minimus’ en ‘Familimus/Tuttimus’ voortaan 1,5 euro extra per maand. Voor de oudere packs gaat het maandelijkse tarief met 1 euro omhoog. Het gaat om bundels die niet meer te verkrijgen zijn voor nieuwe klanten, of alleszins niet meer actief worden aangeprezen. Proximus duwt zijn klanten zo richting het nieuwe ‘Flex’-aanbod, waarbij klanten zelf kunnen kiezen welke opties ze aan hun bundel toevoegen. Daarvan blijft het tarief ongewijzigd.

Bij Orange zullen vanaf 17 januari de prijzen van de formules Love, Home en Boost verhogen. Voor de diensten inclusief vast internet komt er 2 euro per maand bij. Voor de diensten inclusief vast internet en televisie gaat het om een prijsverhoging met 3 euro per maand.

Telenet krikte in augustus nog de prijs van een deel van zijn abonnementen voor internet, tv en telefonie op met 1 procent.

• Lik-op-stukboete van 250 euro voor fietsendieven

Fietsendieven die vanaf 1 januari 2022 betrapt worden, zullen onmiddellijk een boete van 250 euro moeten betalen. Deze lik-op-stukboete moet een einde maken aan de straffeloosheid en het signaal geven dat ook kleine criminaliteit wordt aangepakt, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Naast de boete en de teruggave van de fiets, zal de fietsendief ook eventueel schade moeten vergoeden.

• Betere vergoeding van pijnstillers patiënten met chronische pijn

Zowat 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van hun pijnstillers. Die terugbetaling gebeurt momenteel via twee systemen, met een verschillende impact op de prijs en de duur van de toelating. Vanaf volgend jaar wordt nog maar een van die systemen gebruikt. Het eengemaakte systeem is voordeliger zowel voor de patiënt, als voor de arts en de ziekteverzekering.

 

 ©  Marc Herremans - Corelio

• Aantal banken verhoogt tarieven voor zichtrekening

Een aantal banken verhoogt vanaf 1 januari 2022 opnieuw de tarieven voor zichtrekeningen. Ook bepaalde andere vormen van dienstverlening worden duurder.

• Geen stilzwijgende verlenging meer van slapende energiecontracten

Een slapend contract is een contract dat eigenlijk niet meer beschikbaar is op de markt, maar dat stilzwijgend verlengd wordt. Vaak zijn dat niet de goedkoopste contracten en zou de consument dus beter af zijn met een ander contract. Voor contracten met onbepaalde duur heeft de energieleverancier tot 1 maart 2022 de tijd om zijn commerciële praktijken af te stemmen op de nieuwe wetgeving.

• Doelgroepvermindering voor eerste werknemer geplafonneerd op 4.000 euro per kwartaal

De vrijstelling voor het betalen van sociale bijdrage bij de eerste aanwerving wordt beperkt. Op die manier willen minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke excessief gebruik waarbij heel grote RSZ-verminderingen voor één werknemer worden toegepast, tegengaan.

• Ecocheques ook bruikbaar in boerderijwinkel of op de markt

Ecocheques kunnen vanaf januari ook gebruikt worden om producten van de lokale landbouwer te kopen, in de boerderijwinkel of op de lokale markt. De ecocheques kunnen enkel worden gebruikt bij verkopers die het erkende logo “Recht van bij de boer” hebben, of “En direct de la ferme”.

• Regels voor goederenexport naar VK aangescherpt

De brexit heeft zakendoen met het Verenigd Koninkrijk in 2021 fundamenteel veranderd en bezorgde Vlaamse exporteurs veel praktische kopzorgen. Vanaf 1 januari wijzigen de Britse invoermodellen. Een voorafgaande aanmelding voor goederen die de Europese Unie verlaten is vanaf dan vereist om de Britse grens over te steken. Ook alle producten van plantaardige of dierlijke oorsprong moeten - voor ze de EU verlaten - worden aangemeld. Tot slot zijn uitgestelde douaneaangiftes niet langer mogelijk: een volledig ingevulde Britse invoeraangifte is vanaf januari verplicht.

Een week later, op 7 januari, eindigt de overgangperiode voor de automatische erkenning van Europees natuurlijk mineraalwater. Wie nog mineraal water wil exporteren, moet voor die datum een aanvraag indienen. In juli gaan nog een aantal andere maatregelen in waarmee exporteurs rekening moeten houden.

• Subsidieregister biedt transparant overzicht van Vlaamse subsidiestromen

Vanaf 1 januari zal een centraal subsidieregister alle Vlaamse subsidies in kaart brengen en op die manier zorgen voor meer transparantie. Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) zou elke Vlaming de subsidiedatabank tegen de zomer van 2022 kunnen raadplegen.

• Nieuwe tarieven voor registratiebelasting

Wie een bouwgrond koopt, zal vanaf volgend jaar meer registratiebelasting moeten betalen. De tarieven stijgen vanaf 1 januari namelijk van 10 tot 12 procent. Ook de registratierechten op een tweede, derde, vierde... woning stijgen van 10 tot 12 procent.

• Lonen gaan omhoog

Heel wat werknemers krijgen in januari meer loon. Een combinatie van hoge inflatie, fiscale maatregelen en nieuwe CAO’s zorgen vaak voor een flinke verhoging van het nettoloon.

 

 ©  Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

• Sessies bij seksuoloog deels terugbetaald

Vanaf januari worden sessies bij de seksuoloog, voor het eerst, deels terugbetaald. Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betalen tien euro per bezoek terug, tot tien sessies. Per kalenderjaar kan je dus tot 100 euro terugkrijgen.

“Voor Vlaamse seksuologen is dit bijna een historisch moment. Met deze beslissing krijgt onze beroepsgroep indirect eindelijk wat erkenning”, zegt Chloé De Bie, klinisch seksuoloog en woordvoerder van de Vlaamse vereniging voor seksuologie (VVS).

• Auto laten keuren wordt iets duurder

In het nieuwe jaar worden de prijzen voor de autokeuring in Vlaanderen opgetrokken, aangepast aan de index. Dat meldt Goca Vlaanderen, de sectorfederatie voor de autokeuring.

Zo stijgt de keuring voor een benzinewagen naar 38,90 euro. Voor een dieselwagen wordt dat 47,70 euro vanaf 1 januari.

Voor een herkeuring dient 13,80 euro betaald te worden, en voor een tweedehandskeuring (inclusief de aanvraag tot inschrijving en Car-Pass) wordt dat 76,60 euro.

Adblock test (Why?)


Maximumfactuur voor zorg verlaagd, lonen omhoog en nog veel meer: dit verandert er in januari - Gazet van Antwerpen
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...