Rechercher dans ce blog

Tuesday, October 12, 2021

Reacties: 'Ontslagmachine blijft draaien' versus 'inactiviteit wordt beloond' - De Tijd

De eerste reacties op het nieuw federaal begrotingsakkoord suggereren dat het luik over zieke werknemers het gevoeligst ligt.

Bij de beslissingen die de federale regering dinsdagochtend nam over de begroting voor 2022, de energiefactuur en de hervorming van de arbeidsmarkt lijken de maatregelen voor zieke werknemers een van de gevoeligste thema's te worden. Dat suggereren de eerste reacties.

Vanuit de vakbonden kwam maandagmorgen vroeg al kritiek op het ziektebeleid. Volgens de socialistische vakbondstopvrouw Caroline Copers zullen de plannen om langdurig zieken sneller weer aan het werk te krijgen leiden tot 'een ontslagmachine'. Dat is meteen ook een van de punten die de extreeemlinkse PVDA aanhaalt.

Dat suggereert dat de relatie tussen arbeid en gezondheid een van de gevoeligste onderwerpen was in de gesprekken over de federale beleidsverklaring. Maandagochtend vochten de PS en de MR daarin het laatste gevecht nog uit over de soepelere voorwaarden voor nachtwerk en zondagswerk, die nodig zijn om e-commerce-jobs te creëren.

Een deel van die beslissingen heeft de regering doorgeschoven naar sociaal overleg. Op de valreep verkreeg ook Unizo nog een kmo-uitzondering op de regel dat werknemers een dag ziekteverlof mogen nemen zonder ziektebriefje. In kleine en middelgrote bedrijven zal de werkgever dat briefje dus nog wel mogen vragen.

Meer mensen aan het werk krijgen is een van de cruciale ambities van de federale regering, omdat ze de meest duurzame manier is om het beleid betaalbaar te maken. Tegen die achtergrond vindt arbeidseconoom Stijn Baert het geen goed idee om gezinnen met een laag inkomen een energiecheque van 80 euro te geven, omdat dat de sprong naar werk opnieuw groter maakt.

Maandag reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever al op de begrotingsgesprekken, die toen nog de nacht moesten in gaan. Hij oordeelde toen dat de middenklasse te veel betaalt en het gat in het budget te groot blijft.

Adblock test (Why?)


Reacties: 'Ontslagmachine blijft draaien' versus 'inactiviteit wordt beloond' - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...