Rechercher dans ce blog

Wednesday, June 23, 2021

Wat u moet weten over de beursgang van Biotalys - De Tijd

Het Gentse agrotechnologiebedrijf Biotalys helpt wijnboeren met de biologische bestrijding van druivenschimmels en lanceert woensdag zijn beursgang waarmee het 50 tot 70 miljoen euro vers kapitaal wil ophalen. Onder meer Gimv, Ackermans & van Haaren en Rudi Mariën pompen nog wat geld bij.

Met Biotalys krijgt Euronext Brussel er nog een biotechbedrijf bij. Het speurt echter niet naar nieuwe geneesmiddelen, maar naar biologische middelen om fruit en groenten te beschermen tegen schimmels en insecten. Daarom wordt hier ook over AgTech gesproken, de samentrekking van Agricultural Technology.

Hoeveel geld haalt Biotalys op?

Biotalys wil 6,3 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat aantal kan in twee trappen, van telkens 15 procent, opgetrokken worden bij grote investeerdersinteresse (overwijzingsoptie). Minstens 10 procent van de nieuwe aandelen is voorbehouden voor particuliere beleggers. Het bedrijf schuift een prijsvork naar voren van 7,50 à 8,50 euro.

In het midden van die vork zou Biotalys dan - afhankelijk van het aantal nieuwe aandelen - 50 à 67 miljoen euro kunnen ophalen. Dat geld dient voornamelijk voor de financiering van de bestaande pijplijn en van de commercialiseringsfase.

De waardering van Biotalys kan variëren tussen 240 en 256 miljoen euro. Het percentage vrij verhandelbaar aantal aandelen (freefloat) zal ongeveer 21 procent bedragen, en mogelijk 26 procent na een overtoewijzingsoptie.

6,5 miljoen
De weg naar de beurs is niet gratis en zal Biotalys 5,5 à 6,5 miljoen euro kosten. Een half miljoen is voor bonussen voor het management.

Biotalys heeft nog voor de start van de inschrijvingen al zeker 27,9 miljoen euro op zak. Twee nieuw investeerders - het overheidsfonds FPIM en de bank BNP Paribas - hebben al 10 miljoen euro toegezegd. Ook de kernaandeelhouders hebben zich geëngageerd om hun duit in het zakje te doen, en hun aandelen voor minstens een jaar bij te houden.

De weg naar de beurs is niet gratis en zal Biotalys 5,5 à 6,5 miljoen euro kosten, afhankelijk van het succes van de plaatsing. Een half miljoen daarvan is voor bonussen voor het management.

Wie zijn de aandeelhouders?

Sinds de opstart in 2013 haalde Biotalys al 63 miljoen euro kapitaal op om zijn onderzoek te financieren.

Vlaanderen zal na de transactie - uitgaande van maximaal succes - via de vehikels PMV (7,6%) en Biotechfonds Vlaanderen (7,6%) de grootste aandeelhouder zijn.

Vlaanderen zal na de transactie - uitgaande van maximaal succes - via de vehikels PMV (7,6%) en Biotechfonds Vlaanderen (7,6%) de grootste aandeelhouder zijn. Gevolgd door Sofinnova (12,7%) en Ackermans & van Haaren (12,3%). Ook Novalis LifeSciences duikt op. Daarachter schuilt Marijn Dekkers, eerder topman van Bayer en voorzitter van Unilever.

Verder bestaat de lijst uit onder meer Boerenbond, Gimv, Biovest (Rudi Mariën) en  Madeli (de Nederlandse familie De Ruiter).

Die laatste drie cashten in 2013 bij de beursexit van Devgen. Syngenta betaalde toen 388 miljoen euro voor het Gentse zaadtechnologiebedrijf, en de drie herinvesteerden een deel in Biotalys dat op dat moment het levenslicht zag. Het was en schoolvoorbeeld van kapitaalrecyclage in de biotechindustrie. De free float zal 19 procent bedragen.

Wat doet Biotalys?

Biotalys is de derde spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie dat de weg vindt naar de beurs, na Devgen en Ablynx.  Net als die laatste inspireert Biotalys zich op het immuunsysteem voor lama’s. Het gaat daarmee aan de slag om op plantenziektes op een biologische manier te bestrijden.

Biotalys heeft al een eerste product (Evoca) klaar waarmee wijnboeren en aardbeitelers hun planten kunnen beschermen tegen tegen meeldauw en de botrytisschimmel die zich manifesteert als wit-grijze pluisjes. Het kan ook dienen voor meloenen, aubergines en tomaten. Biotalys verwacht goedkeuring om het volgend jaar in de VS te mogen lanceren, en twee jaar later in Europa.

Biotalys heeft al een eerste product (Evoca) klaar waarmee wijnboeren en aardbeitelers hun planten kunnen beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel.

Het bedrijf heeft zeven producten in de pijplijn en richt zich daarbij ook op, maïs, olijven, citrusvruchten, koolzaad, granen en aardappelen. Met die zeven producten mikt het op een markt die momenteel 4,8 miljard dollar groot is.

Of die middelen even goed of beter werken dan bestaande alternatieven, moet Biotalys nog bewijzen. Dat dat niet altijd evident is, bewijst een eerdere samenwerking met de internationale rozenkweker Chrysal. Het idee was om met Biotalys-technologie rozen na de oogst en tijdens transport te beschermen tegen plekjes op de bladeren, maar het onderzoek leidde tot niets.

Zal Biotalys snel winst maken?

Daar moet je als beleggers niet meteen op hopen. Sinds de opstart stapelde het bedrijf 37 miljoen euro verlies op, waarvan 10,7 miljoen euro vorig jaar.

Biotalys zal volgend jaar zijn eerste product lanceren, maar slechts op kleine schaal. Biotalys verwacht niet dat dit product een positieve cashflow zal opleveren. Intussen lopen de kosten voor de uitbouw van een logistieke keten en voor het onderzoek verder op. Volgens Biotalys vergt het zowat acht jaar en 30 miljoen euro om een nieuw product marktrijp te krijgen.

Een tweede product wordt pas in 2026 verwacht. Bijkomende kapitaalverhogingen zullen dus nodig zijn om de brug te maken.

Mogen beleggers rekenen op een dividend?

Hoe evolueert de markt voor biologische landbouw?

De totale markt voor gewasbescherming is wereldwijd 60 miljard dollar groot en wordt gedomineerd door enkele reuzen. Denk aan Bayer dat Monsanto kocht, Chem China dat Syngenta in zijn rangen telt. En dan is er nog Dow en Dupont die hun activiteiten bundelden.

Biologische gewasbeschermingsmiddelen hebben slechts 6 procent marktaandeel, goed voor 3,7 miljard dollar, maar de markt groeit mt 13 procent. Dat is vier keer sneller dan die voor chemische gewasbescherming.

Biologische middelen hebben in die markt slechts 6 procent marktaandeel, goed voor 3,7 miljard dollar. Onder meer het Belgisch Biobest - een onderdeel van Floridienne - speelt daarbij in de top vijf. De biologische niche groeit snel, met gemiddeld 13 procent per jaar. Dat is vier keer sneller dan de chemische gewasbescherming.

De strengere wetgeving is de belangrijkste driver. Het gebruik van bepaalde chemische producten wordt stelselmatig ingeperkt, waardoor boeren op zoek gaan naar alternatieven.

De Europese Commissie wil actie om tegen 2030 het gebruik van chemische pesticides te halveren.

In de VS hanteert vooral Californië strenge normen. In Europa kwam er vorig jaar een ban op 22 conventionele producten, en de Europese Commissie wil actie ondernemen om tegen 2030 het gebruik van chemische pesticides te halveren. Bovendien trekken ook retailers aan de kar. Zo pushen Aldi en Lidl in Denemarken hun leveranciers om de pesticidenresidus in producten ver onder de Europese normen te brengen.

Hoe kan u intekenen?

Geïnteresseerde investeerders kunnen vanaf woensdag aandelen bestellen. Dat kan allicht tot 30 juni om 16 uur. Het is mogelijk dat uw broker de orders vroeger wil ontvangen. KBC (via KBC Securities) en Belfius (via Kepler Cheuvreux) zijn betrokken bij de operatie (naast Berenberg en Oppenheimer). Als u bij een van die banken bestelt, is de kans groter dat u de bestelde aandelen ook effectief krijgt.

Het aandeel zal naar verwachting op 2 juli zijn intrede maken op de beurs.

Beursgang Biotalys

  • Nog tot en met 30 juni kunnen particuliere beleggers inschrijven op de beursgang van Biotalys.
  • De Belgische banken KBC en Belfius maken deel uit van de groep begeleidende banken. Bolero en Belfius verstuurden woensdag informatie naar hun klanten.
  • Biotalys is actief in AgTech, de samentrekking van Agricultural Technology.
  • De groep gaat voluit voor groei. Een dividend moeten beleggers niet meteen verwachten.

Adblock test (Why?)


Wat u moet weten over de beursgang van Biotalys - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...