Rechercher dans ce blog

Friday, May 7, 2021

Geen plexischermen op terrassen? Plexikwestie stuit op veel onbegrip, burgemeesters gaan regel niet handhaven - VRT NWS

Eind vorige maand zette het Overlegcomité van de verschillende regeringen het licht op groen voor de heropening van de terrassen op 8 mei. Die heropening moest wel volgens een protocol verlopen, denk aan afspraken over toiletbezoek of afstand houden tussen de tafels.

Begin deze week werd het protocol afgeklopt na onderhandelingen tussen de regering en de sector. In het document staat te lezen dat er anderhalve meter afstand moet zijn tussen de tafelgezelschappen, "tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter". Dat stond overigens tot vanmiddag ook op de website van de Federale Overheidsdienst Economie, al is die zin daar nu verdwenen.

Maar die zin over de plexiwanden was blijkbaar niet afgesproken op het Overlegcomité, zo liet coronacommissaris Pedro Facon vrij snel weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR), die voor de regering het protocol mee onderschreef. In regeringskringen was inderdaad te horen dat de plexischermen "in strijd waren met de beslissing van het Overlegcomité". Dat werd vanmorgen bevestigd door vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD). De kern van de federale regering heeft nu beslist dat de zin rond de plexischermen inderdaad uit het protocol moet worden gehaald.

De redenering is dat er geen beperking op het aantal aanwezigen op terrassen is vastgelegd. Maar dan moet er wel steeds 1,5 meter afstand tussen gezelschappen worden gegarandeerd, en dus mogen tafels niet korterbij worden gezet met plexischermen ertussen. Als er te veel mensen dicht bijeen zijn, kan dat leiden tot een te hoge concentratie aan minuscule vochtdruppeltjes in de lucht, zeker bij een overdekt terras. En daar helpen plexischermen niet tegen.

Adblock test (Why?)


Geen plexischermen op terrassen? Plexikwestie stuit op veel onbegrip, burgemeesters gaan regel niet handhaven - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...