De Belgische fiscus opent een onderzoek naar de erfenisregeling van Amicie de Spoelberch, een astronomisch rijke erfgenaam van het AB-InBev-imperium die in 2008 stierf. Haar 2 adoptiezonen kregen na haar dood een fortuin van ongeveer 589 miljoen euro in handen, maar betaalden daar in ons land geen erfenisrechten op. Zet je schrap voor een verhaal vol intriges en bedrog, zo weggelopen uit een Hollywoodfilm.
Over de voorgestelde versoepelingen van de coronamaatregelen trapten virologen het afgelopen weekend op de rem. De politici halen de voet vooralsnog niet van het gaspedaal.
De banken hebben een cruciale rol te vervullen in de herstelfase na de coronacrisis. En volgens de Nationale Bank hebben ze alvast genoeg kapitaal beschikbaar om kredieten te verlenen en schuldherschikkingen toe te staan waar nodig.
De banken hebben al een belangrijke rol gespeeld om de impact van de coronacrisis op bedrijven en gezinnen te beperken. Denk maar aan het betalingsuitstel dat ze boden bij de aflossing van bedrijfsleningen ...
De Belgische fiscus gaat op jacht naar de erfgenamen van burggravin Amicie de Spoelberch, kleindochter van de medeoprichter van het huidige AB InBev. Haar pleegzonen, die ze tevergeefs trachtte te onterven, sleepten maar liefst 589 miljoen euro uit de brand. De erfbelasting werd betaald in Luxemburg. Maar daar gaat de fiscus niet mee akkoord.
Het leven van Amicie de Spoelberch, telg uit de steenrijke, adellijke familie de Spoelberch, leest als een telenovelle. Vooral haar laatste levensjaren dan. De burggravin overleefde jarenlang op een gigantische ...
Het Waregemse CKV, de kleinste bank van het land, neemt een kredietportefeuille van zo'n 100 miljoen euro over van de Spaanse bankreus BBVA. 'Maar dat betekent voor alle duidelijkheid niet dat we nu actief worden in Spanje', zegt CEO Rudi Deruytter.
De portefeuille die CKV overneemt, bevat woonkredieten van Belgische klanten van BBVA. De Spaanse bankgroep wil zich in ons land nog meer toespitsen op dienstverlening aan bedrijven en besloot daarom de hypotheken in de etalage te zetten, legt Deruytter uit.
'We gaan nu instaan voor het beheer van deze portefeuille met performante kredieten van individuele klanten van BBVA', legt de CEO uit. 'Maar dat wil niet zeggen dat we nieuwe kredieten zullen verstrekken in Spanje.'
Dominiek De Clerck
CKV, dat in handen is van Dominiek De Clerck, de jongste zoon van de legendarische textielbaron Roger De Clerk, koopt geregeld grotere kredietportefeuilles over van andere spelers in de banksector. Door die kredietvolumes op te krikken kan de bank haar rente-inkomsten op peil houden. Door de historisch lage rentestanden staan de marges zowat overal in de banksector al jaren zwaar onder druk.
Drie jaar geleden kocht CKV al de portefeuille met 150 miljoen euro aan woonkredieten van ING-dochter Record Bank. Even daarvoor had het al een gelijkaardige deal gesloten met het Nederlandse Van Lanschot over een kredietenveloppe van 100 miljoen euro. Hoeveel CKV heeft betaald voor de portefeuille van BBVA wordt niet bekendgemaakt. 'We hebben een kleine surplus betaald', zegt Deruytter. De bank, waarvan het balanstotaal vorig jaar voor het eerst over het miljard euro wipte, blijft volgens Deruytter zoeken naar overnamekansen in deze niche.
Pandemie-effect
CKV, dat vooral diensten verleent aan mensen die tijdelijke betalingsproblemen ondervinden, is sinds 2018 ook actief in Frankrijk. Vorig jaar bleek de Franse markt zelfs goed voor 65 procent van de kredietproductie, tegenover net geen 34 procent voor België. Onder meer door de steunmaatregelen van de overheid zag CKV de vraag naar bijkomende kredieten in ons land vorig jaar dalen, zegt de bank.
12,7 miljoen
nettowinst
CKV boekte vorig jaar een nettowinst van 12,7 miljoen euro, 500.000 euro minder dan een jaar eerder.
CKV zette vorig jaar 74 miljoen euro opzij om eventuele verliezen voor niet of laattijdig terugbetaalde kredieten te kunnen opvangen. Dat is ruim 8 miljoen euro meer dan een jaar eerder, maar de bank zegt wel dat ze tot dusver relatief weinig echte verliezen heeft moeten slikken op haar kredietportefeuille: net geen 700.000 euro. Over heel 2020 boekte CKV een nettowinst van 12,7 miljoen euro, 500.000 euro minder dan een jaar eerder.
Getuigenissen genoeg van jonge mensen die het moeilijk hebben om een fatsoenlijk huis te kopen. Het advieskantoor Immotheker trad hen enkele weken geleden bij met eigen cijfers. Voor twee op de drie jongeren is een eigen woning niet haalbaar, klonk het. Tien jaar geleden bedroeg het aandeel jonge starters dat via Immotheker geld leende nog 61 procent, nu maken zij nog 41 procent uit van het Immotheker-cliënteel. "We zijn dus ongeveer een derde van de jongeren kwijtgespeeld", zei John Romain van Immotheker daarover midden mei in het programma "De markt" op Eén.
Herbekijk hier het gesprek met John Romain in "De markt":
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft tussen 2012 en 2014 verschillende Europese politici afgeluisterd met hulp van de Deense geheime dienst. Onder andere de telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd afgetapt via Deense internetkabels.
De Deense geheime dienst FE hielp de National Security Agency informatie te verzamelen van onder andere Duitse, Franse, Zweedse en Noorse politici en ambtenaren. Dat gebeurde tussen 2012 en 2014, blijkt uit documenten die de Deense publieke omroep samen met verschillende Europese media in handen heeft. De NSA kon sms-berichten en telefoongesprekken afluisteren door een Deense internetkabel af te tappen. Dat gebeurde via een samenwerking die de twee instituten hadden waarbij de NSA technische en financiële hulp kreeg om een internetkabel richting Oost-Europa te tappen. Die samenwerking werd vorig jaar al bekend; ook Nederland zou zijn afgetapt. Dat daarbij echter ook politici zijn afgeluisterd was nog niet bekend.
Bij het aftappen werd naast Merkel ook de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier afgeluisterd, en de oppositieleider Peer Steinbrück. Wie de politici in de andere landen zijn die werden afgeluisterd is niet bekend.
Het nieuws is de belangrijkste conclusie uit een intern onderzoek dat de geheime dienst in mei 2015 afrondde. Dat rapport, met de naam Operatie Dunhammer, werd vorig jaar aan de top van de dienst en het Deense ministerie van Defensie overhandigd.
Het is niet voor het eerst dat dergelijke bevindingen naar buiten komen. In 2013 onthulde NSA-klokkenluider Edward Snowden al dat de inlichtingendienst politici in bevriende landen had afgeluisterd, al ontkende de VS dat altijd. Het huidige onderzoek staat los van die documenten. Verschillende politici in de Scandinavische landen eisen opheldering van Amerika.
Verschillende experts uiten zorgen over de afschaffing van de knuffelcontacten. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden verdedigt het besluit, al worden preventieve maatregelen nog wel sterk aanbevolen.
Binnenland
Het knuffelcontact is binnenkort misschien verleden tijd. Dat blijkt uit het ontwerp van een ministerieel besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag verspreidde (DS 29 mei). ‘De maatregel houdende een beperking van het aantal duurzaam onderhouden nauwe contacten geldt niet langer’, noteert de minister. De bubbel en de knuffelcontacten kunnen bij de versoepelingen van 9 juni met andere woorden de prullenmand in. ‘De regeling rond knuffelcontacten zal vervangen worden door de regel van vier’, klinkt het op het kabinet van minister Verlinden. Al ‘wordt het nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen, zoals het bewaren van afstand en het dragen van een masker, maximaal na te leven’.
Gezond verstand
Erika Vlieghe, voorzitter van de Gems-adviesraad, reageerde bezorgd. ‘Dit is geen advies dat wij de regering hebben gegeven’, stelt ze. Het is een politieke beslissing, klinkt het nog. Verlinden verdedigde de beslissing vandaag in De Ochtend op Radio 1. ‘Er moest duidelijkheid geschapen worden’, stelt de minister. ‘We gaan ook niet bij iedereen thuis kijken. Als we de parallel trekken met de regels op restaurant, waar de afstandsregels ook niet meer zullen gelden, dan zou het gek zijn als die thuis opeens wel gelden’ reageert de minister. ‘We moeten de verantwoordelijkheid weer aan de mensen geven’, stelt de minister. Ze hoopt daarbij dat ‘mensen hun gezond verstand zullen gebruiken’
De beslissing moet de regels ‘consistent en duidelijk maken’, benadrukte ze. Daarbij voegde ze ook de context van de coronacijfers toe, die in de goede richting gaan, vooral dankzij de vaccinaties. De redenering is dat je op café of in de cinema ook met vier binnen zal mogen. ‘Alleen gaan we nu niet meer regelen welke vrienden dat mogen zijn’, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die eerder al eens had laten vallen ‘dat de term knuffelcontact verdwijnt’.
Te vroeg
Viroloog Marc Van Ranst reageerde ondertussen dat de beslissing te vroeg komt. De vaccinatiegraad is nog niet hoog genoeg, stelt hij. ‘Deze, ik zou bijna zeggen ‘ultieme’, versoepeling kan je pas doen als iedereen zijn eerste prik heeft gekregen’, aldus Van Ranst. Hij is blij dat er de disclaimer aan werd toegevoegd dat de afstandsregels respecteren nog wel wordt aangeraden. Er circuleert volgens de viroloog nog te veel virus. ‘We zitten nog steeds in een pandemie, dat mogen de mensen niet vergeten’, waarschuwt Van Ranst.
Professor Steven Callens, lid van de Gems, sluit zich aan bij Van Ranst, maar relativeert op Radio 1. Hij zegt te begrijpen vanwaar de beslissing komt. De vaccinatiecampagne loopt, en de ziekenhuizen hebben meer kennis over het ziektebeeld, stelt de professor. ‘Maar men mag niet vergeten dat de vaccinatiegraad nog veel hoger moet. Bovendien hebben veel mensen enkel hun eerste vaccin gekregen, wat zorgt dat men minder zwaar ziek wordt, maar de overdracht van het virus is nog veel meer mogelijk na de eerste dosis’, nuanceert Callens. Al denkt hij dat er politieke lessen werden getrokken sinds vorige zomer. ‘Ik heb er vertrouwen in dat de politiek op het juiste moment beslissingen neemt als het misgaat’, zegt Callens nog.
De fondsbeheerder van KBC Asset Management zet in op het Franse Soitec en het Ierse Kerry Group.
Nike | Sportkledij
Nike kan als producent van sportkledij, sportschoenen en accessoires meesurfen op de trend van een gezondere levensstijl door beweging en sport. Na een mooie rally vorig jaar, mede door de populariteit van Working Out From Home tijdens de pandemie, staat de koers sinds begin dit jaar wat onder druk. Dit komt voornamelijk door twee gebeurtenissen. Sinds eind vorig jaar kampt het bedrijf met problemen met de leveringen vanuit Azië naar de rest van de afzetmarkten. Daarnaast was Nike slachtoffer van een boycot in China door het incident met de katoenproducenten uit Xinjiang. Die issues zijn van tijdelijk aard en hebben geen impact op de onderliggende groei. Een goed instapmoment.
Kerry | Voedingsingrediënten
Een van de grootste Europese bedrijven en marktleider in de voedselindustrie is Kerry Group . Het Het bedrijf ontwikkelt voornamelijk ingrediënten en innovatieve voedingstoepassingen of ‘flavors’ en bedient daarmee zowel de voedsel- en drankindustrie als de farmaceutische sector. Dat segment is goed voor 90 procent van de winst van Kerry. Het bedrijf focust op veranderingen in levensstijl, globalisering van smaken en veranderingen in de noden van de klant. De portefeuille wordt uitgebreid door eigen ontwikkeling en innovatie, aangevuld met strategische overnames. Het bedrijf kan een fantastisch trackrecord neerleggen. Kerry heeft zijn hoofdzetel in Dublin, maar de notering is in Londen.
Amphenol | Technologie
Dat de wereld almaar meer verbonden raakt, staat buiten kijf en daar speelt Amphenol een grote rol in. Het bedrijf is marktleider in de ontwikkeling en productie van highspeedconnectoren. Het wil toptechnologieën ontwikkelen die de performantie van de producten, systemen en netwerken van de eindklant fors verbeteren. De eindmarkten variëren van hogesnelheidstreinen, windturbines, breedband, zelfrijdende wagens tot IT Datacom. Amphenol is een Amerikaans bedrijf en heeft een zitje in de S&P500-index. Het noteert op de New York Stock Exchange en heeft een beurswaarde van 40 miljard dollar.
Soitec | Wafers
Wat is zo klein dat we het met het blote oog bijna niet kunnen waarnemen terwijl we in het dagelijkse leven niet meer zonder kunnen? Chips. Door het tekort dat we sinds vorig jaar ondervinden, is nog duidelijker geworden dat chips overal aanwezig zijn. Het Franse Soitec is onder andere producent van SOI-wafers (silicon on insuline), die worden verwerkt tot chips. Ze bieden een snellere verwerking van gegevens in combinatie met minder energieverbruik. Een van de grootste afzetmarkten van het bedrijf zijn smartphones. In die markt zijn ze een van de belangrijkste spelers voor het ontwikkelen van 5G. Soitec heeft een beurswaarde van 5 miljard euro.
Adobe | Software
Het Amerikaanse softwarebedrijf Adobe is vooral bekend voor zijn pdf-reader, maar daarnaast heeft het bedrijf een ruim assortiment aan software gericht op het creëren en beheren van digitale content, al dan niet gelinkt aan de cloud. De groei van het bedrijf is verzekerd door de continue uitbreiding van het gamma en een verruiming van de waaier aan eindklanten. Het gaat bijvoorbeeld om de jongere generatie, die zich graag creatief uitleeft op verschillende kanalen en daarvoor gebruik wil maken van professionele tools. De pandemie en de versnelling richting online hebben bijgedragen tot een groei van meer dan 30 procent in de Document Cloud-divisie.
Marc Van Ranst vindt het te vroeg om de knuffelcontacten af te schaffen.Foto: BELGA
Vanuit zijn geheime schuilplaats gaf Marc Van Ranst in De zevende dag zijn mening over de versoepelingen die afgelopen week aangekondigd werden. “Dit is een risico”, zegt hij. Van Ranst waarschuwt voor een gevoel van bevrijdingsfeesten.
Uit een ministerieel besluit dat afgelopen week door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verspreid werd, blijkt dat de bubbel en de knuffelcontacten bij de versoepelingen van 9 juni de prullenmand in kunnen. Al “wordt het nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen, zoals het bewaren van afstand en de maskerdracht, maximaal na te leven”. De zevende dag vroeg viroloog Marc Van Ranst meteen ook om een reactie. “Deze versoepeling kwam heel plots”, zei die. “Ik begrijp dat de nood aan menselijk contact hoog is. En ja, de cijfers dalen, maar ze blijven hoog. Hoger dan de cijfers op hetzelfde moment vorig jaar.”
Van Ranst die net als Erika Vlieghe niet gehoord is voor deze beslissing, vreest een gevoel van bevrijdingsfeesten. “Als je dat aan experts gevraagd had, zouden die toch liever gezien hebben dat we met deze versoepelingen toch nog een maand tot anderhalve maand gewacht zouden hebben.”
“Op dit moment hebben we een positiviteitsratio van 5 procent, vorig jaar was dat 1 procent’, zegt Van Ranst. “Toen hadden we 122 nieuwe gevallen per dag, nu is dat nog 1871. Toen hadden we 573 mensen in het ziekenhuis, nu meer dan het dubbele. Dit is niet zonder gevaar.”
“Gokje”
Van Ranst nuanceert ook de positieve vibe rond de goede vaccinatiecijfers. “Er wordt gezegd dat de helft of toch veertig procent van de bevolking gevaccineerd is. Maar als je naar Brussel kijkt, bijvoorbeeld, is maar dertig procent gevaccineerd. Over het hele land is maar 17 procent van de bevolking nu al volledig gevaccineerd.” Volgens Van Ranst nemen de politici met deze versoepelingen een “gokje”. “Het is een risico”, zegt hij. “Vooral vanwege nieuwe varianten, zoals de Indiase die we nu in Groot-Brittannië zien opkomen. En die is, net als de Britse variant, weer iets meer overdraagbaar en ziekteverwekkend. Politici moeten natuurlijk ook rekening houden met andere aspecten in de maatschappij.”
Minister Verlinden zegt in een reactie te begrijpen dat de virologen kiezen voor de meest voorzichtige weg. “Maar als politici moeten wij rekening houden met de psychologie van de bevolking.”
Waarom moeten we 1.200 euro betalen voor een iPhone die slechts 300 kostte? Omdat enkele grote bedrijven, zoals Apple, AB Inbev of Zara, veel te dominant zijn geworden. Nefast voor iedereen, zegt econoom Jan Eeckhout. De lonen duiken naar beneden, de inactiviteit gaat omhoog. ‘Jaarlijks missen we 9 procent groei. Zo zal de onrust alleen toenemen.’
Welk vlees past het best op de BBQ en hoe grill je het? Topchef Luc Bellings geeft advies: “Te veel tegelijk bakken is veelgemaakte fout” - Het Laatste Nieuws Read More
Een herstructurering bij Danone in België betekent dat zo’n 120 banen voor de bijl gaan. Vooral Alpro wordt getroffen.
Geen enkel bedrijf van Danone in België ontsnapt aan de herstructurering. Danone maakte in november al bekend dat het wereldwijd ging reorganiseren maar wat dit concreet betekent voor zijn bedrijven in België was tot nu toe niet geweten. Volgens onze informatie is vooral de impact voor Alpro ingrijpend. Bij Alpro worden in totaal 135 bedienden en kaderleden getroffen door de nieuwe structuur maar wordt er gehoopt voor bijna 68 mensen een oplossing te vinden. De impact van 135 personen is groot tegenover het totaal van 500 bedienden en kaderleden. Inclusief arbeiders werken er bij Alpro 1.100 mensen.
Dat de ‘witte boorden’ zo hard getroffen worden, heeft te maken met het hertekenen van de structuur van Danone. Elke divisie (zuivel, babyvoeding en het sojabedrijf) hebben een eigen aansturing. Dat wordt nu vervangen door één structuur per land. Dit laat de Franse groep toe veel ‘overlappingen’ weg te snijden. Het is ook de inzet van de strategie ‘local first’ heet. Ondanks de naam komt het neer op lokaal snoeien in jobs en zo geld vrij te maken om in productontwikkeling te stoppen en het marktaandeel te verdedigen.
Opvallend is dat het zwaartepunt van de impact bij Alpro lijkt te liggen terwijl het een beloftevol product is omdat het past in de trend van consumenten om minder zuivel afkomstig van koemelk te nuttigen. Danone zelf speelt op die trend in via plantaardige (veganistische) yoghurt en via Alpro dat vervaardigd wordt op basis van sojabonen.
Danone stelt vast dat de concurrentie de jongste jaren meer inspanningen deed om de vaste kosten te verlagen en de middelen vooral in te zetten op groeikansen. Anderzijds staat Danone wereldwijd al geruime tijd onder druk wat tot ingrepen in het management leidde. De druk om aandeelhouderswaarde te creëren is groot. Op de beurs slabakt het aandeel en de druk van ontevreden aandeelhouders neemt toe.
Ook bij Nutricia, dat babyvoeding maakt, is er druk. Marktaandeel en omzetcijfers staan onder druk. Als gevolg van corona werden er ook minder baby’s geboren. In de afdeling water doet Danone het dan al geruime tijd slecht. Door corona werd er minder water op terrasjes geschonken. Aan de flessen in de supermarkt is minder verdiend. Bij Nutricia zouden 16 medewerkers getroffen worden en bij de tak zuivel van Danone 40.
Danone zelf reageerde op telefoontjes van deze krant met een persbericht waarin gesproken wordt over 120 kantoorfuncties tussen nu en eind 2022. De uiteenlopende cijfers hebben mogelijk te maken met natuurlijk verloop en andere maatregelen. Vakbonden en directie bij Alpro voeren al een paar weken overleg.
Tenzij er nog een mirakel gebeurt, lukt het niet om alle volwassen Vlamingen tegen 11 juli een vaccin aan te bieden. De vertraging heeft vooral impact op mensen onder de veertig, zeker voor wie op basis van de planningstool zijn vakantie al inplande. Maar gaan schudden met de vaccinatievolgorde in het kader van vakantieplannen, dat ziet de Vlaamse overheid niet zitten.
In 2020 zijn in België voor het eerst meer dan duizend woningen van eigenaar veranderd voor meer dan 1 miljoen euro. De markt van luxueus vastgoed in België breekt records, zo blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Knokke-Heist, Ukkel en Antwerpen-stad spannen de kroon.
Vorig jaar zijn in ons land welgeteld 1.132 woningen verkocht voor meer dan één miljoen euro. Dat zijn er 15 procent meer dan in 2019. Het gaat om 854 huizen en 278 appartementen. “De stijging is deels ...
Onze chef voetbal zag het drama van Kevin De Bruyne vanop de eerste rij: “Het licht ging uit, zelfs bij de mensen rondom ons” - Het Laatste Nieuws Read More
In de loop van de komende twee weken zullen de laatste uitnodigingen worden verstuurd voor een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca. Daarna zal het enkel nog dienen voor tweede prikken. De rest gaat naar arme landen via het initiatief Covax. Dat heeft de Taskforce Vaccinatie bekendgemaakt.
De wachttijd tussen de eerste en tweede prik met AstraZeneca is met twee maanden de langste van alle beschikbare vaccins. Het vaccin wordt ook enkel toegediend aan mensen boven 41 jaar en de leveringen zijn erg onzeker.
De verdere vaccinaties zullen dus met andere merken gebeuren. Hoeveel vaccins van AstraZeneca er uiteindelijk op overschot zullen zijn, is door de onzekere leveringen niet duidelijk.
De vertragingen in de levering van de vaccins van Johnson & Johnson kunnen de vaccinatiecampagne volgens de taskforce mogelijk twee weken vertragen in de zomer, of zelfs vier à vijf weken als de leeftijdslimiet (enkel toediening aan mensen van 41 of ouder) behouden blijft na de lopende risicoanalyse.
Hoe dat soepeler betalingsplan er precies uitziet hangt af van de afspraak die je maakt met je specifieke energieleverancier, laat Van der Straeten na het interview nog optekenen. Het kan dus bijvoorbeeld gaan over uitstel van betalingen, een betaling op langere termijn, betalingen in kleinere schijven, of een verlaging van de voorschotten.
Tegen eind dit jaar wordt het charter met de energiesector geëvalueerd en bekeken of er maatregelen worden verlengd.
Kenneth Staelens, al een half leven maatjes met Kevin De Bruyne: “Elk seizoen dacht ik: nu zal hij wel aan zijn plafond zitten” - Het Laatste Nieuws Read More
Het aantal patiënten die met covid in het ziekenhuis worden opgenomen, blijft verder dalen en is onder de kaap van de honderd per dag gezakt.
Dat blijkt zaterdag uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal nieuwe besmettingen daalde tussen 19 en 25 mei in vergelijking met de zeven dagen ervoor en kwam uit onder de kaap van de 2.000 per dag.
Tussen 22 en 28 mei zijn elke dag gemiddeld 94,4 mensen met covid opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 26 procent ten opzichte van de week ervoor. Er liggen nog 1.291 patiënten (-19 procent) in het ziekenhuis, van wie 469 op de afdeling intensieve zorg (-13 procent).
In diezelfde periode stierven dagelijks gemiddeld 17,1 mensen aan de gevolgen van covid. Dat is een daling met ruim 14 procent op weekbasis. Sinds het begin van de pandemie zijn 24.910 Belgen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.
Tussen 19 en 25 mei zijn elke dag gemiddeld 1.982 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een daling met 8 procent op weekbasis. De positiviteitsratio bedraagt momenteel 5,1 procent.
De beurskoers en de koersdoelen bij Recticel spurten steeds verder weg van de biedprijs van Greiner.
De Bel20 noteert nu sinds begin 2020 weer op een kleine winst van 3 procent, sinds begin 2021 beloopt de remonte 13 procent.
De opmerkelijkste stijger was Recticel . Het aandeel trok een spurt naar een recordpeil van 15,72 euro, 11 procent boven de slotkoers van donderdag. Merk op dat de eigenlijke stijging nog groter was: bij het aandeel ging er vrijdag namelijk een dividend van bruto 26 cent van de koers af.
Ook het beurshuis Berenberg verhoogt nu het koersdoel voor de chemiegroep, van 16 naar 18 euro, uiteraard als reactie op het bod van de Oostenrijkse rivaal Greiner. Die heeft een belang van 27 procent overgenomen van de holding Bois Sauvage, tegen 13,5 euro per stuk, en wil een overnamebod lanceren. 'Veel te laag', luidt het oordeel van Recticel en analisten.
In elk scenario vinden we het aandeel Recticel goedkoop, met veel opwaarts potentieel.
Christoph Greulich
Berenberg-analist
'Het waarschijnlijkste scenario is dat Greiner zijn biedprijs uiteindelijk zal verhogen en potentieel in zee gaat met een partner voor de isolatietak van Recticel', zegt Berenberg-analist Christoph Greulich. 'In elk scenario vinden we het aandeel Recticel goedkoop, met veel opwaarts potentieel.'
Opmerkelijk: alle koersdoelen van de analisten die Recticel opvolgen, liggen nu duidelijk boven de geboden prijs van Greiner. Het koersdoel van Berenberg ligt daar nu - net als dat van ING - een derde boven. Degroof Petercam zit daar nog iets boven met 18,20 euro, ook het koersdoel van KBC Securities (16 euro) ligt bijna een vijfde boven het bod. Kepler Cheuvreux, ten slotte, houdt zijn koersdoel in beraad (under review).
Een love-in is er niet alleen bij Recticel, maar ook bij D'Ieteren . Analisten verhogen collectief hun koersdoel, nadat de holding donderdag met dank aan een fors hoger winstdoel voor 2021 een verse recordkoers bijgeschreven heeft.
De reden voor het optimisme is - eens te meer - de boomende Carglass-eigenaar Belron. 'Wij schatten de ondernemingswaarde van Belron nu op 12 miljard euro', schrijven de KBC Securities-analisten Michiel Declercq en Wim Hoste.
Het belang van D'Ieteren in Belron ramen de analisten nu op 86 euro per aandeel, tegenover 67 euro voorheen. Ook D'Ieteren Auto krijgt met 22 euro per aandeel een hogere inschatting mee. Gevolg: de 'som-van-de-delen' becijfert KBC Securities nu op 150,4 euro. Met een holdingkorting van 20 procent komt het nieuwe koersdoel op 121 euro te liggen, van 101 euro. Het advies blijft 'kopen'.
Ook Kempen en Kepler Cheuvreux krikken hun koersdoel op, tot respectievelijk 128 en 106 euro. Het aandeel deed het vrijdag ietsje rustiger aan, met een winst van 0,4 procent tot 96,95 euro.
Lichtend voorbeeld Oman
Een opvallende stijger op de Brusselse beurs was nog Crescent , dat tijdens de dag 8 procent klom. Bij de slotbel was er nog winst van 2,9 procent tot de niet zo woeste hoogte van 0,0287 euro.
De technologieholding kondigde een contract aan voor 13.000 ledstraatlampen in Muscat, de hoofdstad van de Golfstaat Oman, in combinatie met Cloudgate, een netwerkproduct om toestellen draadloos aan het internet te koppelen en dus vanop afstand te monitoren.
Cloudgate is belangrijk voor de doorstart die CEO Eric Van Zele vanaf dit boekjaar wil realiseren, na acht verliesjaren op rij. Het contract is dus een opsteker.
Geen love-in zoals bij Recticel en D'Ieteren, ook al omdat slechts één beurshuis Crescent nog opvolgt. Die ene analist, Guy Sips van KBC Securities, noemt Oman 'een mooie referentie, omdat veel steden energiezuiniger willen worden door de intensiteit van hun straatverlichting te regelen. De deal heeft geen impact op zijn koersdoel en advies, respectievelijk 0,04 euro en 'houden'.
Tenzij er nog een mirakel gebeurt, lukt het niet om alle volwassen Vlamingen tegen 11 juli een vaccin aan te bieden. De vertraging heeft vooral impact op mensen onder de veertig, zeker voor wie op basis van de planningstool zijn vakantie al inplande. Maar gaan schudden met de vaccinatievolgorde in het kader van vakantieplannen, dat ziet de Vlaamse overheid niet zitten.